5 dingen die je moet weten over fietsen op Bonaire

De fiets is een prima transportmiddel. Daar hoef je Nederlanders niet te vertellen. Er zijn weinig landen waar zoveel gefietst wordt dan in Nederland. Op Bonaire heerst die fietscultuur wat minder, maar ook op dit Caribische eiland kun je de fiets gebruiken om van A naar B te reizen, om op ontspannende wijze te bewegen of om lekker sportief bezig te zijn. Voor wielrennen is het eiland niet zo geschikt, maar het landschap leent zich wel prima om te mountainbiken. Dat kan over enkele uitgestippelde MTB-routes, maar het landschap van Bonaire leent zich prima om gewoon off-road je eigen plan te trekken. Voor wie het allemaal niet zo avontuurlijk hoeft, bestaat er altijd nog de mogelijkheid om een gewone fiets (al dan niet met elektrische ondersteuning) te gebruiken om over de openbare weg het eiland te verkennen.

Stel dat je wilt gaan fietsen op Bonaire, wat zou je dan moeten weten? Wat zijn de 5 dingen die je moet weten over fietsen op Bonaire? Lees verder voor het antwoord op deze vraag.

1

Slecht wegdek

Het wegdek is op tal van plekken op Bonaire van niet al te goede kwaliteit. Achterstallig onderhoud zorgt voor wegen die geregeld gaten laten zien. Als automobilist is dit vaak alleen maar lastig, voor fietsers kan het gevaarlijke situaties opleveren. Let daarom goed op als je gaat fietsen. De kuilen zijn extra verraderlijk na regenval. Door de plassen die dan op de weg ontstaan zie je de kuilen vaak niet en is het erg lastig inschatten hoe diep ze zijn.

2

Geen fietspaden

Bonaire kent geen fietspaden. Als fietser word je daardoor niet beschermd tegen het andere verkeer. Als je weet dat het andere verkeer niet altijd goed weet hoe om te gaan met de fietsende medeweggebruiker, dan snap je dat je als fietser soms extra op je hoede moet zijn. Er schijnt de intentie te zijn om op Bonaire fietspaden aan te gaan leggen. Wie het eiland een beetje kent, die zal zich afvragen hoe, waar en van welk geld dat gedaan moet gaan worden. Het normale wegennetwerk heeft te kampen met achterstallig onderhoud en daar zal waarschijnlijk in eerste instantie het geld en de mankracht naartoe gaan.

3

De wind

Het kan regenen op Bonaire, de zon kan schijnen op Bonaire, maar een ding is er bijna altijd: de oostelijke passaatwind. Deze wind waait vrijwel continu vanuit oostelijke richting. Zolang je op de hoofdwegen van Kralendijk fietst, zul je er waarschijnlijk weinig last van hebben. Op het moment dat je buiten de bebouwde kom fietst en vooral als je in oostelijke richting beweegt, dan zul je de soms flinke tegenwind zeker voelen. Een windkracht 4 tot 5 tegen – dat is waar je meestal mee te maken hebt – is vrij pittig, vooral als dit op open vlakte is.

4

Beschermde natuurgebieden

Met een mountainbike kun je in theorie een groot deel van Bonaire op de fiets verkennen. In dichter begroeide delen kan het lastiger zijn. Houd er rekening mee dat er stukken van Bonaire verboden terrein zijn, dus ook voor fietsers. Denk aan delen van het gebied rond het Goto-meer, delen van het gebied rond de Lacbaai en het hele gebied rondom de zoutpannen op de zuidkant van het eiland. Dat is het leefgebied van de veel op Bonaire voorkomende flamingo.

Wil je met een mountainbike de natuur van Bonaire ontdekken? Volg dan bijvoorbeeld een van de aangelegde mountainbikeroutes.

5

Let op met een e-bike

Een elektrische fiets maakt fietsen minder inspannend. Een e-bike is op Bonaire vooral lekker als je tegen de vaak vrij sterke oostenwind in moet fietsen. Het is daardoor zeer verleidelijk om een elektrische fiets in plaats van een normale fiets te huren. Let wel op of je de e-bike veilig weg kunt en mag zetten bij je accommodatie. Op straat zijn het gewilde objecten om te stelen. En op de accommodatie zijn ze niet altijd welkom. Dat heeft vooral te maken met de accu’s.

Het opladen van inferieure accu’s wordt door de verzekeringsmaatschappijen als een hoog risico gezien, waardoor e-bikes (of in ieder geval hun accu’s) niet toegelaten worden door sommige accommodaties. Het is daarom aanbevolen om dit eerst te checken als je een e-bike op Bonaire wilt huren.