5 dingen die je moet weten als je naar Japan reist

Een reis naar Japan betekent een reis naar een andere wereld. Na een vlucht van zo’n 12.000 kilometer kom je op een unieke bestemming terecht. Japan is een van de weinige moderne en welvarende landen ter wereld die zo’n sterke eigen identiteit heeft. Ja, ook in Japan zul je in winkelstraten bekende merken tegenkomen die je in andere grote steden over de wereld ook aantreft. Ja, in Japan zul je op het eerste gezicht denken dat er veel overeenkomsten zijn met hoe wij in Europa leven en met elkaar omgaan. Totdat je goed op gaat letten. De verschillen zitten vooral in de details. En details lijken misschien kleine factoren, in het geval van Japan is het de opeenstapeling van details die ervoor zorgt dat dit land zo bijzonder is. Men zegt weleens dat je in Japan soms het gevoel hebt in het jaar 2050 terechtgekomen te zijn, maar dan gecombineerd met oude tradities.

Op basis van mijn eigen ervaringen met het reizen naar Japan heb ik de 5 dingen samengevat die je moet weten als je naar Japan reist. Doe er je voordeel mee en geniet vooral van je vakantie naar dit bijzondere land.

1

Observeer en hanteer Japanse omgangsvormen

Japanners hechten veel waarde aan etiquette. Van buitenlanders verwacht men toch wel dat die zich enigszins aanpassen aan de omgangsvormen die voor Japanners vanzelfsprekend zijn. Japanners zijn beleefd, zijn niet nadrukkelijk in het openbaar aanwezig en hechten veel waarde aan elkaar respectvol behandelen. Overal ontstaan spontaan rijen en je haalt het niet in je hoofd om voor te kruipen. Afval van overdag neem je mee naar huis (of je accommodatie), je gaat niet hardop bellen in het openbaar vervoer en je houdt zelfs met het volume van oortjes of hoofdtelefoons rekening met je omgeving.

Op straat, in stations en in drukke ruimtes beweeg je met de stroom mee. Soms staat de looprichting aangegeven op trappen of op een pad.

2

Je kunt niet zonder contant geld

Denk je dat je in Japan het kunt redden met contactloos of met een pas betalen? Vergeet het maar. Je kunt tijdens je vakantie in Japan niet zonder contant geld. Dat is vrij opmerkelijk voor een land dat wat betreft elektronische innovaties ver vooruit loopt op een groot deel van de rest van de wereld. In veel winkels en restaurants kun je je prima redden met een creditcard, Apple Pay of een andere manier van elektronisch betalen, maar er zijn ook voldoende plekken en situaties waar je te maken krijgt met een ‘CASH ONLY’ bordje.

Vergeet daarom niet om direct na aankomst in Japan voldoende Japanse yens uit een geldautomaat te halen of bestel ze vooraf al in Nederland, zodat je contant geld mee kunt nemen naar Japan.

3

Reis licht

Met grote koffers en de nodige hoeveelheid handbagage door Japan reizen? Wij raden het je niet aan. Trapje op, trapje af en dat in een vaak grote drukte…. het kan allemaal best stressvol en onhandig zijn. Daar komt bij dat hotelkamers vaak niet overbemeten zijn en dat is nog een understatement. Vaak is er onvoldoende ruimte om veel bagage kwijt te kunnen.

Houd bij het samenstellen van je reisbagage wel rekening met het wispelturige Japanse klimaat. Vooral in het voor- en najaar kun je te maken krijgen met van dag tot dag totaal verschillend weer. Het ene moment kun je in het zonnetje lopen bij lenteachtige temperaturen van 20 graden of hoger en een dag later kan het winderig, nat en amper 10 graden Celsius zijn. Zorg daarom dat je kleding in laagjes kunt dragen.

4

Koop een lokale SIM-card, een e-SIM of huur een pocket Wi-Fi

Reizen in Japan zonder internetverbinding is lastig. Voor het opzoeken van informatie, het navigeren of het gebruik van Google Translate (kan zeker van pas komen in Japan) heb je vaak een internetverbinding nodig. Dataroaming is duur en openbare WiFi-netwerken zijn niet altijd beschikbaar. Dan laten we de vaak onveilige, trage en instabiele verbinding via WiFi nog buiten beschouwing.

De beste oplossing is meestal om een lokale SIM-kaart voor mobiele data te kopen, een e-SIM voor Japan aan te schaffen of een pocket WiFi te huren. Dat kan meestal vanaf de luchthavens. Met een SIM of e-SIM met onbeperkte data voor een X-aantal dagen voorkom je hoge kosten voor data.

5

Schaf een Pasmo of Suica-kaart aan

In Japan kun je met contant geld of met de veelgebruikte creditcards betalen. Je kunt in principe kaartjes voor het openbaar vervoer kopen via de verkoopautomaten die op metro- en treinstations staan. Het is echter veel handiger om een zogenaamde IC-kaart aan te schaffen. Dit zijn fysieke of digitale ‘wallets’ waarmee je contante betalingen in winkels of bij automaten kunt doen. Je kunt ze op vakantie vooral gebruiken als anonieme OV-kaart. Bij de poortjes kun je simpelweg met je Pasmo of Suica-kaart (dit zijn de meest voorkomende IC-kaarten) in- en uitchecken. Iedere keer zie je wat het overgebleven saldo is.