5 dingen die je moet weten over de Suica-kaart

Ga je in Tokyo of andere Japanse steden met het openbaar vervoer reizen? Dan is het het handigste als je je ritten met een zogenaamde IC Card betaalt. Een IC-kaart is een oplaadbare prepaidkaart met een geïntegreerde schakeling (IC). Deze kaart is superhandig en wordt op veel plekken gebruikt. IC-kaarten worden vooral gebruikt om te betalen op treinen, bussen, metro’s, trams en veerboten van verschillende aanbieders. Een IC-kaart is echter meer dan een OV-kaart. Je kunt er ook contactloos mee betalen. In veel winkels, restaurants, automaten en zelfs kluisjes kun je met je IC-kaart betalen door deze simpelweg tegen de kaartlezer te houden.

In Tokyo en omstreken is de Suica-kaart de meest gebruikte IC-kaart. Pasmo is de nummer twee. De meest verkochte IC-kaart in Japan is de Suica-kaart. De Suica-kaart is in 2001 gelanceerd door East Japan Railway Company (JR East) en is sindsdien uitgegroeid tot de meest populaire IC-kaart in Japan. In 2022 waren er meer dan 80 miljoen Suica-kaarten in omloop. De kaart is vooral populair in de grote steden in Oost-Japan, zoals Tokyo, Yokohama en Sendai. Toeristen kiezen vanwege het brede acceptatieniveau vooral voor de Suica-kaart.

Voor het gemak beschrijf ik hier de 5 dingen die je moet weten die je moet weten over de Suica-kaart. Waarschijnlijk zal het grootste deel van de informatie ook op andere IC-kaarten in Japan van toepassing zijn. De Suica-kaart gebruiken we zelf als we naar Tokyo reizen. De informatie over de Suica-kaart kan ik daarom uit eigen ervaring vertellen.

1

Waar kun je een Suica-kaart kopen?

De fysieke kaart koop je in Suica-winkels, in kaartverkoopautomaten op stations, in bepaalde convenience stores en in sommige elektronicawinkels. Het gemakkelijkste is als je de Suica-kaart direct bij aankomst op de luchthaven koopt. De fysieke Suica-kaart kost ¥2.000, inclusief ¥1.500 tegoed. De overige ¥500 geldt als borg. Deze borg krijg je terug als je de kaart inlevert.

2

Digitale Suica-kaart

De digitale Suica-kaart, ook wel Suica Mobile genoemd, is een handige optie als je geen fysieke kaart wilt of kunt gebruiken. De digitale Suica-kaart is een app die je op je smartphone kunt downloaden. De app werkt net als de fysieke kaart: je kunt ermee reizen op het openbaar vervoer en betalen in winkels en restaurants. De Suica Mobile-app is beschikbaar voor Android- en iOS-apparaten.

Heb je een iPhone? Dan kun je de digitale Suica-kaart direct via je Apple Wallet aanschaffen en van tegoed voorzien.

De digitale Suica-kaart heeft één nadeel en dat is dat je ervoor moet zorgen dat je smartphone onderweg niet leegraakt. Een dagje Tokyo kan erin hakken wat betreft batterijverbruik, zeker als je veel gaat navigeren met Google Maps en/of de camera veel gebruikt.

3

Zo gebruik je de Suica-kaart

Reis je met de metro of trein? Houd je Suica-kaart bij de kaartlezer bij de ingang en uitgang van stations. Met de digitale Suica-kaart doe je dit met je smartphone. Bij het in- en uitchecken wordt het saldo getoond. Je kunt je saldo ook tussentijds bekijken bij de opwaardeermachines.

Je kunt je Suica-kaart opwaarderen bij de kaartmachines op stations. De instructies kun je in het Engels weer laten geven en zijn makkelijk te volgen.

Bij winkels gebruik je de Suica-kaart als contactloze betaalpas, zonder dat daar een pincode of andere vorm van machtiging voor nodig is. Bij diefstal of verlies kan de dief of vinder door het ontbreken van een beveiliging de Suica-kaart gewoon gebruiken. Beschouw de Suica-kaart daarom als contant geld.

4

Geldigheid

De fysieke Suica-kaart heeft een geldigheid van 10 jaar. Ben je van plan meer dan eens naar Japan te reizen, dan kun je de Suica-kaart een volgende keer weer gebruiken. Wil je hem toch retourneren en de borg (en eventueel overgebleven saldo) terugontvangen, dan kun je de Suica-kaart bij een JR East station met bemande kaartverkoop terugbrengen.

5

Restitutie van saldo

Heb je aan het einde van je reis naar Japan saldo op je Suica-kaart staan? Je kunt bij JR East stations je saldo terugkrijgen. Er geldt een vergoeding van ¥220 voor het uit laten betalen van saldo. Die 220 yen wordt van je tegoed afgetrokken. Is het tegoed minder dan 220 yen, dan ontvang je 0 yen van het saldo terug. Op de borg van ¥500 worden geen kosten toegepast. Die krijg je altijd terug op het moment dat je dat wilt.