5 dingen die je moet weten over stadspassen

Wil je alles uit je stedentrip halen, de belangrijkste hoogtepunten van een stad bezoeken en ben je niet vies van goede kortingen? Dan is het aanschaffen van een zogenaamde stadspas hoogstwaarschijnlijk een uitstekend idee jouw volgende citytrip. Een stadspas brengt je in de gelegenheid om de highlights van steden zoals Rome, Barcelona, Londen en Florence te bezoeken, waarbij je als koper van de stadspas kunt genieten van verschillende voordelen. Dat kunnen kortingen zijn (in sommige gevallen flinke kortingen), de mogelijkheid om gratis gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer of hop-on-hop-off bussen, voorrang bij bepaalde attracties of andere privileges. De inhoud van de stadspassen is zeer divers. Het loont vrijwel altijd om te kijken of er voor jouw bestemming stadspassen zijn en welke voor jou het gunstigste is.

Over het fenomeen stadspas kunnen we heel wat woorden schrijven, maar in dit artikel beperken we onszelf tot de 5 dingen die je moet weten over stadspassen en de redenen om een stadspas aan te schaffen.

1

Niet altijd goedkoper

Ga je voor een stadspas waarbij je voor één of meerdere dagen tientallen bezienswaardigheden, attracties en musea gratis of met flinke kortingen kunt bezoeken, of kies je voor een compactere stadspas waar de essentiële hoogtepunten van een stad gratis te bezoeken zijn? Kijk goed naar wat je echt wilt gaan bezoeken en of een stadspas dan nog steeds voordeliger is dan losse tickets. Koop uiteindelijk een stadspas die het beste aansluit bij jouw wensen.

Sommige stadspassen zijn niet op financieel voordeel gericht, maar op het gemak en de beschikbaarheid van populaire bezienswaardigheden. Zo heeft Tiqets een aantal eigen samengestelde stadspassen, die zich vooral op de toppers in een stad richten en je gemakkelijk een skip-the-line bezoek in laat plannen.

2

Digitaal of fysiek?

Tegenwoordig kun je een groot deel van de stadspassen digitaal aanschaffen en gebruiken. Sommige stadspassen zijn nog steeds uitsluitend als fysieke pas te verkrijgen, waardoor je zelfs na het online aankopen naar een kantoor ter plaatse moet gaan om de fysieke pas op te gaan halen. Let daarom goed bij de aanschaf van een stadspas of het een fysieke of een digitale stadspas betreft.

3

Wisselende content

Sommige stadspassen hebben geen vaste inhoud. Wat er precies inbegrepen zit bij de stadspas is dan mede afhankelijk van de populariteit van bezienswaardigheden en de beschikbaarheid. Zo zien we bij de door Tiqets uitgegeven Rome Tourist Card, de Sevilla Super Combi en de Barcelona Pas van tijd tot tijd dat een lastig beschikbare attractie door een andere populaire bezienswaardigheid vervangen wordt.

4

Uitverkochte bezienswaardigheden bezoeken

Een stadspas biedt soms de mogelijkheid om toch toegang te krijgen tot populaire bezienswaardigheden of musea waarvoor de losse kaarten al uitverkocht zijn. Dit is de manier waarop een stadspas de meeste meerwaarde biedt. Er worden dan immers deuren geopend die anders gesloten zouden blijven.

Het is vrij eenvoudig te verklaren waarom dit soort stadspassen inclusief entree tot uitverkochte bezienswaardigheden wél beschikbaar zijn en losse entreetickets niet. De aanbieders van deze stadspassen kopen de entreekaarten op om hun stadspassen gewild te maken. Daarmee zorgen ze voor een grotere vraag naar hun stadspassen.

5

Verschillende namen

Wij hanteren de algemene naam ‘stadspas‘, omdat dit in veel gevallen de lading het beste lijkt te dekken en omdat het een Nederlandse benaming is. Er zijn echter tal van andere manieren om een stadspas aan te duiden. Zo worden algemene termen zoals voordeelpas, kortingskaart, toeristenpas en toeristenkaart regelmatig gebruikt.

In het Engels zie je de naam ‘city pass’ regelmatig voorbijkomen, maar dat is een lastige om te gebruiken, omdat “CityPASS” is een geregistreerd handelsmerk is van City Pass, Inc., dat korting geeft op de toegang tot belangrijke toeristische attracties in verschillende Amerikaanse steden zoals New York, Chicago en San Francisco.

Ga je daarom bij een zoektocht naar stadspassen niet blind op één woord focussen, maar gebruik verschillende termen in je zoektocht naar de beste voordeelkaart voor de stad die je wilt gaan bezoeken.