5 dingen die je moet weten over Yellowstone

Binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten van Amerika kun je tientallen verschillende nationale parken bezoeken. Het Yellowstone National Park is een absolute topper. Jaarlijks komen er tussen de 3,5 en 4 miljoen bezoekers naar Yellowstone, die daar tal van activiteiten ondernemen. Vooral wandelen is zeer geliefd en eerlijk gezegd kun je zonder te wandelen het park niet ervaren zoals het moet. De meeste bezienswaardigheden binnen Yellowstone National Park verlangen van je dat je in ieder geval een klein stukje loopt. Sommige hotspots vind je op nog geen kilometer lopen, voor enkele hoogtepunten zul je wat langer moeten stappen.

Voor Nederlanders is Yellowstone vaak de belangrijkste reden om de Amerikaanse staat Wyoming op te nemen binnen hun rondreis door Amerika. En terecht, want de vulkanische activiteit maakt van Yellowstone een plek zoals je die nergens anders binnen de Verenigde Staten aan zul treffen. Een bezoek aan Yellowstone levert ongetwijfeld geweldige foto’s op. IJsland is de enige bestemming die zich zeker mag meten met Yellowstone. Sommigen vinden IJsland gaver en anderen geven de voorkeur aan Yellowstone.

Wij zullen je met de 5 dingen die je moet weten over Yellowstone voorzien van de nodige onmisbare informatie en tips over het allereerste nationale park dat binnen de Verenigde Staten opgericht is.

1

Yellowstone bezoeken

Het Yellowstone National Park ligt grotendeels in de Amerikaanse staat Wyoming en voor en klein deel in de aangrenzende staten Idaho en Montana. Het Yellowstone National Park is officieel het hele jaar 7 dagen per week en 24 uur per dag geopend. Tijdens feestdagen kunnen bepaalde faciliteiten zoals winkels gesloten zijn.

De enige weg die het hele jaar open is voor gewone voertuigen loopt van de noordingang bij Gardiner, Montana, door het park naar Cooke City, Montana (via Tower Junction). De meeste wegen in het park zijn van begin november tot eind april gesloten voor gewone voertuigen en zijn van half december tot half maart opengesteld voor beperkte sneeuwtochten (sneeuwscooters en sneeuwbussen onder commerciële begeleiding). Als de wegen open zijn, zijn ze ’s nachts niet afgesloten en mogen mensen 24 uur per dag, zeven dagen per week het park in en uit.

Tijdens het zomerseizoen (mei/juni t/m september) is het Yellowstone National Park volop in bedrijf en zijn de meeste faciliteiten geopend.

Het beste bezoek je Yellowstone National Park met een auto, motor of camper. Vanaf de door het park verspreide parkeerplaatsen kun je lopend naar de verschillende hoogtepunten en activiteiten binnen het park gaan. Sommige wandelingen zijn langer, maar meestal blijft het bij maximaal een paar kilometer lopen.

Je moet entreegeld betalen om Yellowstone National Park in te mogen. Kom je met een camper of auto? Dan kost een entreepas $ 35,- per auto (incl. 7 inzittenden). Deze pas is zeven opeenvolgde dagen geldig. Een jaarpas die alleen voor Yellowstone geldig is, kost op dit moment $ 70,-

Voor 10 dollar meer heb je een jaarpas waarmee je alle nationale parken in mag. Deze America the Beautiful kost momenteel $ 80,-. Een pas dekt de pashouder en alle inzittenden in een privévoertuig op locaties waar per voertuig wordt betaald of de pashouder en maximaal drie extra volwassenen (16 jaar en ouder) op locaties waar per persoon wordt betaald. Kinderen van 15 jaar of jonger hebben gratis toegang.

2

Hoeveel dagen heb je nodig

De omvang van Yellowstone National Park bedraagt bijna negenduizend vierkante kilometer en er is veel te ontdekken en te doen in het park. Gemiddeld trekken bezoekers 3 of 4 dagen uit voor een bezoek aan Yellowstone National Park. Wil je alleen enkele hoogtepunten eruit pikken? Dan is één volle dag toch echt het minimum.

3

Overnachten in Yellowstone

Wil je overnachten in Yellowstone? Dan is het aantal mogelijkheden binnen het park vrij beperkt, tenzij dat je gaat kamperen. Yellowstone National Park beschikt over 12 campings met meer dan 2000 gevestigde kampeerplekken. Alle kampeerplaatsen moeten van tevoren worden gereserveerd, met uitzondering van Mammoth Campground. Daar geldt van 15 oktober tot 1 april wie het eerst komt, het eerst maalt. De meeste campings zijn ver van tevoren gereserveerd, dus het is aan te raden om zo vroeg mogelijk te reserveren.

Yellowstone National Park Lodges beheert negen lodges (hotel- en cabinestijl) in het park met meer dan 2.000 kamers. Ze zijn allemaal geopend van de late lente tot de herfst. Old Faithful Snow Lodge is geopend in de winter. Ook hier geldt dat ruim van tevoren reserveren eigenlijk een must is, zeker voor de maanden juli en augustus.

Hebben de accommodaties in Yellowstone National Park geen plek meer? Dan kun je bij booking.com kijken voor accommodaties net buiten het park. Je hebt dan in de ochtend mogelijk wel te maken met een wachtrij om het park in te gaan. Vroeg opstaan en op pad gaan is het advies om dan zoveel mogelijk uit je dag te kunnen halen.

4

Voorbereiding

Ga goed voorbereid Yellowstone in. Het weer kan zomaar omslaan, dus weer wat betreft kleding en schoeisel daar op voorbereid. Kleed jezelf in laagjes en draag bij voorkeur goede wandelschoenen die voldoende steun en bescherming bieden. In Yellowstone National Park komen beren voor. Berenspray meenemen is zeker een goede optie. Bear spray is een niet-dodelijk afschrikmiddel dat ontworpen is om agressief gedrag van beren te stoppen. Het gebruik ervan kan ervoor zorgen dat mensen minder verwondingen oplopen door beren en dat mensen minder vaak beren doden uit zelfverdediging.

Zorg er verder voor dat je voertuig van voldoende brandstof voorzien is, dat je voldoende water bij je hebt en kijk of je in het park ergens kunt gaan eten of dat je eten mee moet nemen.

5

Amper bereik met je mobiele telefoon

Ga je Yellowstone National Park bezoeken, houd er dan rekening mee dat de dekking van het mobiele netwerk slecht is in het park. Op veel plekken heb je geen bereik en zul je niet kunnen internetten of bellen. Er is gratis openbare wifi beschikbaar bij het Albright Visitor Center bij Mammoth. Sommige lodges in het park bieden wifi aan hun gasten aan.

Wil je toch optimaal gebruikmaken van je smartphone terwijl je in het Yellowstone National Park bent? Zorg er dan voor dat je de kaart voor offline gebruik vooraf gedownload hebt binnen Google Maps en dat je eventuele wandelroutes binnen wandelapps zoals Komoot voor offline gebruik klaar hebt gezet.