5 dingen die je moet weten over winterzon

De zomer maakt momenteel plaats voor de herfst. Dat betekent dat het zomerseizoen, als je het hebt over vakanties en reizen, ten einde begint te lopen. Deze maand wordt er nog volop naar de zon gereisd en ook in oktober spreekt men nog van het zomerzonseizoen. Eind volgende maand wordt er door de reisbranche overgeschakeld op het winterseizoen. Vanaf dat moment heten de zonvakanties ineens winterzonvakanties. De winterzonvakanties maken bij grotere reisorganisaties en reisaanbieders zoals TUI, D-Reizen en de VakantieDiscounter een redelijk deel uit van het totale reisaanbod. Bij specialisten in vliegreizen naar de zon, zoals Corendon en Eliza was here, worden er in de winter vooral winterzonvakanties aangeboden. Het aandeel winterzonvakanties binnen het totaalaanbod van wintervakanties neemt alsmaar toe. Op de Nederlandse markt winnen de winterzonvakanties vooral terrein op de wintersportvakanties. Steeds vaker kiezen we voor het strand in plaats van de piste.

Over winterzon en winterzonvakanties is veel terug te lezen op speciaal daarvoor bedoelde websites en webpagina’s, zoals winterzon.net. Wij lichten in ons artikel de 5 dingen toe die je moet weten over winterzon en winterzonvakanties.

1

Beste winterzonbestemmingen

De criteria die gelden voor een goede winterzonvakantie, zijn deels van persoon tot persoon verschillend. Sommigen vinden een temperatuur van 20-22 graden in combinatie met redelijk wat zon al ideaal om het grijze en koele Nederlandse weer te ontlopen. Anderen vinden dat zomerse temperaturen (minstens 25 graden Celsius) het minimum voor een winterzonvakantie.

Het weer is langs de kusten van de Middellandse Zee vaak minder geschikt voor een echte strandvakantie in de winter. Je moet het in het winterseizoen meer zoeken in subtropische en tropische regionen zoals het Caribisch gebied, het Verre Oosten en op Afrikaanse zonbestemmingen. Binnen Europa kun je de Canarische Eilanden als winterzonbestemming hanteren. Op de website zonkalender.nl kun je per maand kijken waar het lekker weer is.

2

Veel all-inclusive

Voor de echte winterzonvakanties, dat zijn de vakanties waarbij het strand en het zwembad centraal staan, zie je dat er relatief veel voor een all inclusive vakantie gekozen wordt. Met name in het Caribisch gebied (denk aan Mexico en de Dominicaanse Republiek) en op de Canarische Eilanden (o.a. Gran Canaria, Fuerteventura en Tenerife) wordt een substantieel deel van de winterzonreizen op basis van all inclusive verzorging geboekt.

3

Niet alleen luieren

Bij een winterzonvakantie zie je al snel het beeld voor je van een heerlijk strand, wuivende palmen en een ligbed waar je een goed boek leest en tropische cocktails drinkt. Winterzonvakanties zijn niet alleen bedoeld om te luieren. Rondreizen, actieve reizen zoals wandelvakanties en reizen waarbij watersporten zoals duiken of surfen centraal staan, doen het ook prima als winterzonvakantie.

4

Lastig om inkopen te doen

Helaas houden Nederlandse winkeliers en webshops weinig rekening met het winterzonseizoen. In de winter verkopen zij vooral lange broeken, truien, vesten, zomerjassen en schoenen die meer bij winters weer passen. Wil je een nieuw zomerjurkje, een korte broek, een zwembroek of bikini kopen? Dan is het aanbod zeer beperkt. Je moet dan vooral kijken wat er online nog aan voorraad te koop is.

Wil je voor de winterzonvakantie zomerse kleding kopen? Doe dat dan vooral tijdens de zomer. Doe je dat in de uitverkoopperiode, dan is het aanbod kleiner, maar liggen de prijzen dankzij de aanbiedingen vaak een stuk lager.

5

Overwinteren

Binnen de winterzonvakanties bestaat er een speciaal segment: overwinteren. Dit houdt in dat mensen tijdelijk naar een warmere locatie verhuizen, zoals veel gepensioneerden doen die tijdens de koude maanden naar Zuid-Europa gaan om de winter te vermijden. Traditioneel zijn Spanje en Portugal (de Algarve) populaire plekken om te overwinteren, maar tegenwoordig zie je overzeese plekken zoals Curaçao, Kaapstad en Thailand steeds meer in trek raken als bestemmingen om te overwinteren.

Dankzij de grote vrijheid die er ontstaan is door op afstand kunnen werken, zie je steeds vaker dat mensen die niet tot de senioren en/of gepensioneerden horen, ergens voor een paar maanden gaan overwinteren.