5 dingen die je moet weten over TUI

TUI is de grootste touroperator van Nederland en heeft een breed scala aan pakketreizen aan te bieden. Dit maakt het merk voor veel Nederlanders relevant. TUI biedt zonvakanties, stedentrips, cruises en rondreizen aan. Daarmee is er voor ieder wat wils. TUI is onderdeel van de in Duitsland gevestigde TUI Group. Het overkoepelende bedrijf is met ruim zestigduizend werknemers, meer dan honderdvijftig eigen vliegtuigen, ruim vierhonderd hotels en meerdere cruiseschepen de grootste toerismegroep ter wereld. De jaaromzet over het boekjaar 2021-2022 bedroeg maar liefst 16,5 miljard euro.

Volgens de website van TUI Nederland gaan er jaarlijks ongeveer 1,7 miljoen mensen met TUI op reis. Dit aantal is gebaseerd op het aantal boekingen dat TUI heeft ontvangen in het afgelopen jaar. TUI heeft een vrij loyale klantenkring. De touroperator investeert op verschillende manieren om hun klanten aan zich te binden. Denk aan de TUI-app, nieuwsbrieven en goed bezochte socialmediakanalen.

Dat TUI een bedrijf is waar je uiteenlopende vakanties kunt boeken, zal je ongetwijfeld wel weten. Maar wat moet je verder weten over de grootste aanbieder van pakketreizen van Nederland? Dat vertellen we jou in de 5 dingen die je moet weten over TUI.

1

Naamsbekendheid

Het reismerk TUI zal bij veel mensen snel herkenning oproepen. Volgens een onderzoek van onderzoeksbureau Gfk in 2023 is de naamsbekendheid van TUI in Nederland 98%. Dit betekent dat 98% van de Nederlanders weleens van TUI heeft gehoord. Dit is de hoogste naamsbekendheid van alle touroperators in Nederland.

Dit is een knappe prestatie als je beseft dat TUI pas sinds 2015 als consumentenmerk op de Nederlandse markt actief is. Tot die tijd werden vooral de merken Arke en Holland International gebruikt. De vliegtuigen van TUI opereerden tot 1 oktober onder de namen ArkeFly en later Arke.

De naamswijziging was vooral een strategische beslissing. TUI heeft in 2015 alle merknamen zoals Arke en Holland International gewijzigd naar TUI om een sterkere merkidentiteit te creëren. Het bedrijf wilde één duidelijk merk neerzetten dat wereldwijd herkend en vertrouwd werd. De naam TUI is een afkorting van Touristik Union International, het oorspronkelijke Duitse moederbedrijf van het bedrijf.

2

Kortingen

Niemand wil te veel betalen voor een vakantie. Gelukkig biedt ook TUI op verschillende momenten van het jaar kortingen aan. Sommige kortingen zijn seizoensgebonden, andere kortingen zijn bedoeld om een bepaald product extra aandacht te geven. Naast kortingen geeft TUI ook geregeld gratis dingen weg, zoals een fietstocht of andere excursie bij een stedentrip.

Geregeld terugkomende acties zijn vroegboekkortingen, last minute aanbiedingen, vliegticket sales, kortingscodes en de vakantiedeal van de week. Via social media, nieuwsbrieven en hun website communiceert TUI de verschillende kortingsacties.

Bekijk de huidige aanbiedingen en acties van TUI

Bekijk de actuele TUI deals

Bekijk de TUI kortingscodes die je kunt gebruiken

3

Zekerheden

Reizen met een bedrijf als TUI betekent dat je een aantal zekerheden hebt. Die kunnen van doorslaggevende betekenis zijn op het moment dat er iets niet volgens plan gaat. Het belangrijkste is dat TUI alle reizen verkoopt en uitvoert onder de ANVR-voorwaarden en met SGR-garantie. Daardoor loop je als klant van TUI geen financieel risico op het moment dat TUI failliet zou gaan. De kans is overigens klein dat dat zal gebeuren.

TUI gaat verder. Ze bieden een aantal garanties die jou als reiziger extra zekerheden en gemak moeten geven:

Omruilgarantie
Bij TUI maak je het hele jaar door gebruik van de omruilgarantie. Zo ruil je je vakantie altijd kosteloos om naar een later moment of een andere bestemming. Dat kan tot 28 dagen voor vertrek. Natuurlijk gelden er wel een aantal voorwaarden.

Geld-Terug-Garantie
Als TUI, om welke reden dan ook, je vakantie moet annuleren, dan krijg je je geld terug. Geen gedoe met vouchers dus. Hoe prettig de Geld-Terug-Garantie is, hebben we wel gemerkt toen door de COVID-19-pandemie tal van reizen geannuleerd werden.

Laagsteprijsgarantie
Als je je geboekte vakantie wil vergelijken met een andere aanbieder, let dan goed op en vergelijk slim. De reizen en vakanties van TUI zijn over het algemeen zeer compleet. Zo zijn de TUI vliegvakanties bijvoorbeeld inclusief een transfer ter plaatse. Als je je vakantie ergens anders goedkoper vindt, betaalt TUI het verschil terug. Sterker nog, je krijgt er nog een extra korting bovenop. Lees er alles over op de TUI-pagina over hun laagsteprijsgarantie.

Repatriëringsgarantie
Bosbranden, overstromingen of plotselinge andere calamiteiten? TUI zorgt ervoor dat je thuiskomt. Zij bieden daarom een repatriëringsgarantie. Wanneer er een natuurramp of andere calamiteit voordoet op je vakantiebestemming brengt TUI jou en je reisgezelschap veilig terug naar huis. Dit zonder extra kosten, gewoon, omdat jouw veiligheid voorop staat.

4

Eigen vliegtuigen

Waar mogelijk probeert TUI de vliegreizen met eigen vliegtuigen uit te voeren. Anders werken ze vooral samen met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals KLM en Emirates.

TUI Nederland heeft onder de naam TUI fly een eigen vloot van 10 vliegtuigen: drie keer de grotere Boeing 787 Dreamliner, zes vliegtuigen van het type Boeing 737-8 MAX en sinds vorige week vliegt de Boeing 767 weer onder Nederlandse registratie, na enkele jaren voor TUI België gevlogen te hebben. Tijdens het hoogseizoen wordt de vloot tijdelijk met huurvliegtuigen uitgebreid.

Het voeren van een eigen vloot heeft voor TUI als voordeel dat ze niet te veel afhankelijk zijn externe luchtvaartmaatschappijen. Ze hebben op deze manier de garantie dat er voldoende vliegtuigstoelen beschikbaar zijn om TUI-klanten naar hun vakantiebestemming te brengen. Een deel van de vliegtickets wordt als losse vliegtickets verkocht.

5

Duurzaamheidsambities

TUI probeert het reizen waar mogelijk te verduurzamen. Het bedrijf is zich bewust van de rol die ze als grote speler binnen de reisbranche kunnen betekenen bij het verduurzamen van vakanties. De laatste jaren zie je dat TUI steeds vaker probeert om klanten duurzame keuzes te laten maken en TUI wil een voorloper zijn in de ontwikkeling van duurzamere reisproducten en -diensten. Dit doet het bedrijf door continu te investeren in innovatie en onderzoek.

TUI wil de positieve sociaal-economische impact van het toerisme op de vakantiebestemmingen maximaliseren. Dit doet het bedrijf door lokale gemeenschappen te ondersteunen en te investeren in duurzame initiatieven. Zo werkt TUI Nederland samen met lokale partners om bijvoorbeeld duurzamere voedselproductie en -verkoop te bevorderen.

De impact van reizen op het milieu wordt stapsgewijs gereduceerd. TUI biedt bijvoorbeeld vakanties aan met duurzame vervoersmiddelen, zoals de trein en bus. De afgelopen jaren heeft TUI voor steeds meer stedentripbestemmingen de trein als alternatief vervoermiddel ingezet. In plaats van het vliegtuig kunnen klanten van TUI met de trein naar de wintersport en steden zoals Praag, Londen, Parijs en Berlijn reizen. De nachttrein wordt steeds belangrijker binnen het aanbod van treinvakanties van TUI.

Enkele jaren geleden introduceerde TUI het fenomeen Fair Friday, waarbij tijdens het Black Friday weekend niet lukraak met aanbieding strooien, maar aandacht vragen voor duurzame vakanties en die extra in het zonnetje zetten.