5 dingen die je moet weten over vliegen met Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair werd eind vorige eeuw omgevormd tot een zogenaamde low cost airline, oftewel een goedkope luchtvaartmaatschappij. Eerlijk gezegd moet je jezelf niet laten misleiden door de term ‘goedkoop’, want er is geen garantie dat de vliegtickets van Ryanair per definitie goedkoop of goedkoper zijn dan de vluchten bij concurrenten. Net als bij iedere luchtvaartmaatschappij zijn de prijzen van de vliegtickets bij Ryanair mede afhankelijk van vraag en aanbod. Naarmate er meer stoelen op een vlucht verkocht zijn, des te duurder de stoelen op deze vlucht in de regel worden.

Momenteel heeft Ryanair Holdings Group een vloot van iets meer dan vijfhonderd vliegtuigen, waarmee het qua vloot de nummer drie luchtvaartmaatschappij van Europa is. In aantal passagiers dat per jaar vervoerd wordt, is Ryanair de grootste Europese luchtvaartmaatschappij. Met ruim 181 miljoen passagiers bleef Ryanair de nummer twee het afgelopen jaar flink voor. Dat was de Lufthansa Group met 112,5 miljoen passagiers vorig jaar.

Over Ryanair kun je complete boeken schrijven. Die zouden kunnen gaan over het succesverhaal van deze relatief jonge luchtvaartmaatschappij, over de manieren waarop Ryanair geld verdient of over de ervaringen die reizigers hebben met Ryanair. Er bestaat daarin amper een middenweg: je houdt van ze vanwege de eenvoud waarmee je voordelig kunt vliegen of je verafschuwt ze vanwege het gebrek aan comfort en klantvriendelijkheid, waar Ryanair vaak van beticht wordt.

Zonder te verklappen in welk kamp ik zit, informeer ik je graag over de 5 dingen die je moet weten over vliegen met Ryanair.

1

Sober vliegen

Het principe van een low cost airline is dat ze proberen je zo goedkoop mogelijk van plek A naar plek B te vliegen. Dat doen ze onder andere door flink te snijden in wat je krijgt bij je vliegticket. Er wordt een sober product aangeboden. Voor optionele services moet je apart betalen. Wil je ruimbagage meenemen? Dan moet je betalen. Wil je iets eten of drinken aan boord? Dan moet je betalen. Wil je een fysieke boarding pass overhandigd krijgen op de luchthaven? Je raadt het al, dan moet je betalen.

Bij het sober vliegen horen krappe ruimtes, zodat er zoveel mogelijk passagiers per vlucht meegenomen kunnen worden. De seat pitch (afstand tussen de stoelen) in de economy class bedraagt 30 inch, wat tot de krapste in de commerciële burgerluchtvaart behoort. Gelukkig zijn er een aantal stoelen aan boord die extra beenruimte bieden, zoals de voorste rij en de stoelen bij de nooduitgang. Op sommige websites worden deze stoelen als premium stoelen benoemd, maar op de Ryanair website is deze term niet terug te vinden.

2

Grote afstand tot de stad

Let bij het boeken van een vliegticket van Ryanair goed op welke luchthavens er gebruikt worden. Niet zelden worden er andere vliegvelden gebruikt dan de belangrijkste hoofdluchthaven van de stad waar je naartoe wilt reizen. De reisafstanden kunnen dan zomaar een heel stuk oplopen en soms kan het vinden van een goede en/of voordelige transfer lastig zijn. Denk aan Bergamo in plaats van Milaan, Treviso in plaats van Venetië, Weeze in plaats van Düsseldorf en Charleroi Airport in plaats van Brussels Airport.

3

Handbagage meenemen

Het handbagagebeleid wordt bij Ryanair van tijd tot tijd aangepast. De tijd dat ieder passagier gratis een trolley van maximaal 10 kilogram mee aan boord mocht nemen, is al een tijdje voorbij. Bij de standaard vliegtickets mag je gratis een kleine tas meenemen aan boord. Deze tas moet onder de stoel voor je passen en mag daarom niet groter zijn dan 40x20x25 centimeter. Denk aan een handtas, een laptoptas of een rugzak.

Wil je grotere handbagage meenemen, bijvoorbeeld een trolley? Dan moet je daarvoor bijbetalen. Dat doen ze in de vorm van ‘prioriteit en 2 stuks handbagage’. Hiermee kun je een kleine persoonlijke tas (40 x 20 x 25 cm) aan boord meenemen die onder de stoel voor je moet passen en een tas van 10 kg (55 x 40 x 20 cm) die in het bagagevak boven je hoofd opgeborgen moet worden. Hiermee kun je ook als eerste aan boord door gebruik te maken van de wachtrij voor instappen met prioriteit bij de gate. Deze optie is per vlucht beperkt boekbaar, vanwege de beperkte ruimte in de bagagebakken.

Heb je geen ‘prioriteit en 2 stuks handbagage’ bij je ticket willen of kunnen boeken? Dan kun je ervoor kiezen om 10 of 20 kilogram ingecheckte bagage tegen betaling bij te boeken.

4

Alleen narrow body vliegtuigen

Ryanair vliegt alleen met zogenaamde narrow body vliegtuigen. Op dit moment betreft dat de Boeing 737 in twee uitvoeringen: de Boeing 737-800 en de zuinigere Boeing 737 MAX-200. De Boeing 737 is een vliegtuig met één gangpad en twee rijen stoelen van drie stoelen per rij.

Vanwege het gebruikmaken van narrow body vliegtuigen en het zo eenvoudig houden van de operaties vliegt Ryanair alleen binnen Europa en naar enkele bestemmingen net buiten het Europees grondgebied, waaronder Marokko.

Ze zouden met hun Boeing 737’s in theorie ook naar populaire vakantiebestemmingen zoals Kaapverdië, Egypte of Dubai kunnen vliegen. Ryanair kiest er vooralsnog voor om dat niet te doen.

5

Geen business class of frequent flyer programma

Wil je in premium comfort stoelen zitten of zelfs in de business class reizen? Dan moet je niet met Ryanair vliegen. Bij Ryanair zit je altijd in de standaard stoelen. De enige variatie kan de stoelafstand en daarmee de hoeveelheid beenruimte zijn.

Ryanair heeft ook geen frequent flyer programma, waarmee je kunt sparen voor gratis vliegtickets of bepaalde voordelen tijdens of voor de vlucht hebt. Vergeet toegang tot airportlounges of gratis voordelen op basis van de frequent flyer status. Bij Ryanair is iedere passagier gelijk. Wil je iets extra’s? Dan kun je daarvoor betalen.