5 dingen die je moet weten over vliegen met Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België. Het is tevens de grootste in België gevestigd airline. Brussels Airlines is ontstaan uit een fusie van SN Brussels Airlines en Virgin Express. SN Brussels Airlines was op haar beurt de opvolger van het in 2001 opgeheven Sabena.

Brussels Airlines gedraagt zich eerder als een low cost airline dan als een premium luchtvaartmaatschappij. De grenzen tussen deze twee soorten airlines is sowieso al een tijdje aan het vervagen, maar op basis van wat Brussels Airlines tegenwoordig te bieden heeft, schaar ik ze eerder onder de budgetmaatschappijen.

Voor Nederlanders vormt Brussels Airlines steeds vaker een alternatief voor de alsmaar duurder wordende vluchten van KLM en Transavia. Je ziet het aandeel Nederlandse passagiers op vluchten van Brussels Airlines de laatste tijd niet voor niets toenemen. De alsmaar hoger wordende belastingen en de grotere vraag naar vliegtickets hebben de prijzen in Nederland vooral voor Europese vluchten gemiddeld flink doen toenemen. Voor Nederlanders die enigszins in de buurt van de Nederlands-Belgische grens wonen zijn de vluchten van Brussels Airlines steeds vaker financieel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld met KLM of Transavia vanuit Nederland vliegen.

Brussels International Airport is de thuisbasis van Brussels Airlines. De meeste vliegtuigen van Brussels Airlines zijn hier gestationeerd en vertrekken van hieruit naar ongeveer 130 bestemmingen.

Stel dat je met Brussels Airlines wilt gaan vliegen, wat zou je dan moeten weten? Op basis van onze eigen ervaringen en de publiek toegankelijke informatie hebben we de 5 dingen die je moet weten over Brussels Airlines voor je opgesomd.

1

Beenruimte

Vlieg je op een Europese vlucht van Brussels Airlines? Dan is het goed om te weten dat de standaard beenruimte niet echt over houdt. Het gevoel aan boord van een Airbus A320 of A319 van Brussels Airlines is bijna claustrofobisch te noemen. Ik ben niet lang, maar vind het op Europese vluchten van Brussels Airlines lastig om een enigszins comfortabele zitpositie te vinden. Deze tekst heb ik met moeite op mijn iPad kunnen schrijven tijdens een vlucht van Brussel naar Malaga.

Je kunt een stoel met extra beenruimte reserveren. Wel tegen betaling, natuurlijk. Bij de nooduitgang en voorin het vliegtuig zijn enkele stoelen met extra beenruimte te boeken, zolang de voorraad strekt, natuurlijk.

2

Maaltijden, drankjes en entertainment

Op Europese vluchten van Brussels Airlines hoef je in de economy class niet te rekenen op gratis maaltijden, snacks of drankjes. Zelfs water wordt niet gratis verstrekt. Tegen betaling kun je wel allerlei versnaperingen krijgen. Het assortiment is redelijk gevarieerd, maar wel aan de prijzige kant. Zo betaal je voor een water of frisdrank momenteel EUR. 3,30 aan boord, tik je voor een biertje minstens 5 euro of en kun je geen wijn voor minder dan 7 euro krijgen. Afrekenen kan niet met contant geld.

We hebben ze zelf niet geprobeerd, maar je kunt frietjes (voor Hollandsers: patat) kopen aan boord. Voor een vrij kleine portie ‘fries in the skys’ ben je EUR. 6,50 kwijt. Dan krijg je er wel een portie mayonaise of ketchup bij.

Aan boord van de Airbus A330-300 biedt Brussels Airlines een compleet entertainmentprogramma. Op je persoonlijke interactieve scherm kun je genieten van films, series, documentaires en je kunt de vluchtinfo volgen. Het luisteren van muziek of het spelen van games behoren ook tot de mogelijkheden. Deze inflight entertainment wordt aangeboden op langeafstandsvluchten naar bestemmingen in Amerika en Afrika.

3

Frequent Flyer programma

Brussels Airlines is onderdeel van de Star Alliance, waar onder andere de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en het Oostenrijkse Austrian Airlines ook deel van uitmaken. Ben je een deelnemer van een frequent flyer programma dat onder de Star Alliance valt? Dan gelden alle bij jouw niveau behorende voordelen ook op vluchten van Brussels Airlines.

4

Bagagebeleid

Het hangt van je soort vliegticket af of je gratis ruimbagage in mag checken en hoeveel dat is. Bij de goedkoopste vliegtickets (‘economy light’) is het meenemen van een koffer niet gratis. Je kunt wel vooraf tegen betaling ruimbagage bijboeken.

Wat betreft het meenemen van handbagage is Brussels Airlines niet scheutig. Je handbagage (cabinebagage) mag maximaal 55 x 40 x 23 centimeter meten en mag niet zwaarder zijn dan 8 kilogram. Dat is aan de lage kant. Bij drukke vluchten kan je gevraagd worden of je de handbagage gratis in wilt checken.

Naast de handbagage mag je ook een kleine accessoire mee aan boord nemen. Denk aan een handtas, een laptoptas of een cameratas. De accessoire moet je onder de stoel voor je kunnen plaatsen. De maximaal toegestane afmetingen zijn 40 x 30 x 10 centimeter.

5

Drie reisklassen

Brussels Airlines kent drie reisklassen: economy class, premium economy class en business class. In de narrow body vliegtuigen zoals de Airbus A319 en Airbus A320 wordt alleen de economy class en business class aangeboden. De business class op de korteafstandsvluchten (Europa en het noorden van Afrika) heeft dezelfde stoelen als de economy class. Je krijgt meer ruimte door de middenstoel (in een rij van 3 stoelen) vrij te houden.

Aan boord van de langeafstandsvluchten met de Airbus A330-300 heb je een ‘echte’ business class. Dat betekent comfortabele full flat stoelen (om te toveren tot een plat bed van 2 meter lang), eersteklas dranken en maaltijden samengesteld door een Belgische chef-kok met een Michelinster en een groot scherm voor het persoonlijke entertainmentsysteem.

De Premium Economy Class op langeafstandsvluchten is een tussenklasse: je zit in premium stoelen met meer beenruimte, je hebt een verlengde armleuning en je geniet van gratis drankjes en maaltijden.