5 dingen die je moet weten over Brussels Airport

De alsmaar stijgende prijzen voor vliegtickets met vertrek vanaf een Nederlandse luchthaven zorgen ervoor dat steeds meer Nederlanders over de grens kijken als ze willen vliegen. Op luchthavens zoals die van Brussel en Düsseldorf kun je tegenwoordig steeds vaker goedkoper vliegen dan vanaf Schiphol of een andere Nederlands vliegveld. Brussels Airport ziet dit jaar een wezenlijke toename in het aantal Nederlandse passagiers. De toenemende belastingdruk op vliegtickets vanuit Nederland is één van de factoren die daar een rol bij speelt. Brussels Airport, dat in de volksmond nog steeds Zaventem genoemd wordt, is de grootste luchthaven van België. Afgelopen jaar verwerkte deze internationale luchthaven ruim 22 miljoen passagiers, een aantal dat ongeveer vijftien procent onder het recordjaar 2019 ligt.

Stel dat je vanaf Brussels Airport gaat of wilt gaan vliegen, wat zijn dan de essentiële zaken om te weten? Wat zijn de belangrijke feiten voor passagiers die vanaf Brussels Airport hun vakantie, zakenreis of andere reis maken? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over Brussels Airport voor je op een rijtje gezet.

1

Zo kom je er

Brussels International Airport ligt voor Nederlanders aan de goede kant van Brussel, te weten ten noordoosten van de stad. Hierdoor kun je een groot deel van het drukke autoverkeer rond Brussel ontwijken. Wie met de auto naar Brussels Airport reist, die moet wel rekening houden met drukte en mogelijk vertragingen op de weg. Rijd je via Antwerpen, dan is er een redelijke kans op vertragingen op of rond de Antwerpse ringweg. Die valt bijna niet te ontwijken.

Wil je met het openbaar vervoer naar Brussels Airport reizen? Dat kan. Brussels Airport is met de bus (van De Lijn) en met de trein bereikbaar. De Beneluxtrein rijdt vanaf Amsterdam via o.a. Schiphol, Rotterdam, Breda en Antwerpen naar het treinstation van Brussels Airport. Het traject tussen Schiphol en Brussels Airport wordt over het spoor in ruim twee uur afgelegd.

2

Aanzienlijk kleiner en rustiger dan Schiphol

Brussels Airport is een aanzienlijk kleinere luchthaven dan Amsterdam Schiphol Airport. Dat zie je niet alleen terug in de statistieken, je merkt het ook op de luchthaven zelf. De terminal is kleiner, wat zich onder andere vertaalt in gemiddeld kortere afstanden tot aan de gate. Het voelt er meestal ook een stuk rustiger dan op Schiphol. Wie het soms hectische Schiphol gewend is, die kan Brussels Airport als een aangename afwisseling ervaren.

3

Parkeren

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden bij Brussels Airport. Direct bij de luchthaven kun je parkeren op P1, P2 en P3. Alledrie deze parkings liggen bij de terminal. Je hoeft niet met een bus naar de terminal te reizen. P1 ligt het dichtst bij de terminal en is het duurste om te parkeren. Parkeergarage P2 (VIP en Lock Parking) ligt op vijf minuten lopen van de vertrekhal. Voor langparkeerders die wel het gemak van een dichtbij gelegen parkeergarage willen hebben is P3 Holiday Parking een ideale oplossing. je loopt van hieruit in ongeveer 5 tot 10 minuten naar de terminal.

Vanwege de beperkte hoeveelheid parkeerplaatsen bij Brussels Airport is het aanbevolen om voor drukkere momenten je parkeerplaats bij het vliegveld ruim van tevoren te reserveren. Dit kan ook goedkoper zijn dan wanneer je niet gereserveerd hebt. Voor P2 is reserveren zelfs een must.

Wil je een goedkopere parkeerplek bij Brussels Airport hebben? Rond het vliegveld zijn er enkele aanbieders actief waar je meestal goedkoper kunt parkeren dan in de officiële parkeergarages. Via websites zoals Parkos en Parkcare kun je de goedkoopste parkeeropties bij Brussels Airport vinden.

4

Voorzieningen

Brussels Airport is een moderne luchthaven die van alle gemakken voorzien is. Voor en na de veiligheidscontrole heb je gemakswinkels en horeca zitten. Het horeca-aanbod is redelijk gevarieerd. Je kunt hier genieten van broodjes, salades, warme maaltijden en typisch Belgische lekkernijen zoals Belgische wafels en natuurlijk ook Belgische biertjes. In de tax free winkels kun je eveneens leuke of heerlijke producten van Belgische afkomst kopen.

Voor business class reizigers en de hogere statussen van frequent flyer programma’s is er een goed bereikbare en comfortabele business class lounge aanwezig.

5

Overnachten bij Brussels Airport

Wil je in de ochtend de stress vermijden die je kunt ervaren als je door het drukke verkeer met de auto naar Brussels Airport moet reizen? Overweeg dan om bij of in de buurt van het vliegveld te overnachten. Hotel Sheraton Brussels Airport is het enige hotel dat direct tegenover de terminal op de luchthaven ligt. Vanuit het hotel steek je zo over om de vertrekhal in te lopen.

In de buurt van Brussels Airport liggen meer hotels die je in alle rust en met voldoende comfort jou en je gezelschap kunnen laten overnachten voordat je aan je vliegreis begint. Novotel Brussels Airport en NH Brussels Airport liggen tegenover de toegangsweg tot de luchthaven. Onder Nederlandse reizigers is het Van der Valk Hotel Brussels Airport een populair hotel vlak bij het vliegveld van Brussel.