5 dingen die je moet weten over visums

Een visum is een document dat je het recht geeft om naar het land te reizen en/of te verblijven dat het betreffende visum uitgegeven heeft. Een visum is altijd gekoppeld aan een ander reisdocument, in de meeste gevallen is dat een paspoort. Een visum is iets anders dan een verblijfsvergunning. Een visum is eigenlijk een reisvergunning. In sommige gevallen wordt een visum alleen maar gebruikt om door een land te mogen reizen. Als houder van een Nederlands paspoort hoef je voor steeds minder landen een visum aan te vragen, althans als je als toerist een land bezoekt. Op het moment dat je ergens tijdelijk wilt gaan wonen, werken of studeren dan is de kans groot dat je niet visumvrij kunt reizen.

Dit artikel gaat over het toeristenvisum, wat het meest gebruikte soort visum is. Uitreisvisums, transitvisums, zakenvisums zijn vaak wat gecompliceerder. Onze informatie op deze pagina is voor dat soort visa niet altijd relevant.

Wat moet je weten over visums? Wij informeren je graag over de 5 dingen die je moet weten over visums.

1

Visums of visa

Wij hebben het over visums als meervoudsvorm voor een visum. Het woord visa kan eveneens gebruikt worden als je het over meer dan één visum hebt. In sommige talen wordt het woord visa voor het enkelvoud gebruikt, zoals in het Engels en het Frans.

Visa wordt in het Nederlands als de klassieke schrijfwijze gezien, visums is de modernere variant. Beide schrijfwijzen zijn correct.

2

Beperkte geldigheid

Een toeristenvisum heeft een beperkte geldigheid. Meestal is een toeristenvisum 30 of 90 dagen geldig. In dat geval moet je binnen één of drie maanden na binnenkomst van je reisbestemming het land weer verlaten hebben. Het overschrijden van deze termijn kan consequenties hebben, waarbij in sommige landen een arrestatie en gevangenisstraf niet uitgesloten is.

3

Single entry of multiple entry visum

Er bestaan binnen de toeristen- en zakenvisums twee soorten visums: het single entry visum en het multiple entry visum. De Engelstalige benaming verkapt eigenlijk al waar het om gaat. Het single entry visum is het meest voorkomende visum. Dit is een visum dat je toestemming geeft om het land één keer te bezoeken.

Bij een multiple entry visum mag je binnen de geldigheid van het visum meerdere keren het land in- en uitreizen. Vaak zit er dan geen maximum aan het aantal keren dat je naar een land kunt reizen. Wel geldt er ook bij een multiple entry visum een maximale reisduur per reis.

4

Vereisten voor een visum en het visum aanvragen

Een normaal visum moet je vooraf aanvragen. Daarvoor heb je in ieder geval een geldig paspoort nodig. Vaak worden er extra eisen gesteld aan de geldigheidsduur van het paspoort: bijvoorbeeld minstens tot de dag dat het visum geldig is of soms wel een half jaar na de inreisdatum. Voor visums heb je meestal een of twee pasfoto’s nodig, moet je je reis- en verblijfsgegevens verstrekken en moet je soms extra informatie kunnen verstreken. Voor de lastigere visa kan er om een uitnodiging vanuit het land gevraagd worden waar je naartoe reist of een soort van borgstelling.

Een visum vraag je in de regel aan via een ambassade of consulaat. Sommige landen laten je het visum tegenwoordig helemaal online regelen: het zogenaamde e-visum. Je kunt een visum laten verzorgen door daarin gespecialiseerde bedrijven of via de reisorganisatie. Daar zitten vaak extra kosten aan verbonden.

5

Elektronische toelating

Een aantal landen kent een elektronische toelating die je voor je vertrek naar dat land gekregen moet hebben. Dit is geen traditioneel visum, maar is bedoeld voor reizigers die visumvrij naar dat land mogen reizen. Vanwege veiligheidsredenen willen die landen wel vooraf weten wie hun land komt bezoeken. Voor houders van een Nederlands paspoort die niets op hun kerfstok hebben, is het aanvragen van een elektronische toelating meestal niet meer dan een formaliteit.

Landen die op grote schaal gebruikmaken van elektronische toelatingen zijn de Verenigde Staten van Amerika (het ESTA), Canada (het ETA) en vanaf 24 februari 2024 ook het Verenigd Koninkrijk, waar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland toe behoren.