5 dingen die je moet weten over het ESTA

De kans is groot dat je om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen te maken krijgt met het regelen van een ESTA. Wat is een ESTA? Het woord ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization. In het Nederlands wordt de term Elektronisch Systeem voor Reisvergunningen soms gebruikt. Een ESTA is feitelijk een toestemming die gegeven wordt aan individuen om naar de Verenigde Staten te mogen reizen. Een soort van elektronische reisvergunning dus.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het ESTA voor Amerika, wanneer je een ESTA nodig hebt, voor wie een ESTA bedoeld is en wat er verder aan informatie nodig is over het Electronic System for Travel Authorization.

1

Wanneer heb je een ESTA nodig?

Alle reizigers die geen Amerikaans staatsburger zijn, ingezetene zijn van de Verenigde Staten van Amerika en geen verblijfsvergunning hebben voor de VS, vallen in principe onder de visumplicht. Houders van paspoorten van de landen die onder het zogenaamde Visa Waiver Program (visumvrijstellingsprogramma) vallen, kunnen zonder visum naar Amerika reizen. Zij hebben naast een geldig paspoort wel een ESTA nodig om de Verenigde Staten van Amerika binnen te kunnen komen.

Paspoorten uitgegeven door de volgende landen vallen onder de ESTA-regeling: Andorra, Australië, België, Brunei, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenië, Slowakije, Spanje, Taiwan, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland.

2

Online aanvragen

Je moet een ESTA online aanvragen. Dat kan zowel voor toeristen, voor zakenreizigers die geen betaalde arbeid in de VS uitvoeren, familiebezoek, medische behandelingen en sociale evenementen. Ga je naar de VS om te werken of te studeren, dan geldt de visumvrijstelling niet en moet je het bij je reisdoel passende visum regelen.

Dit is de enige officiële site van de Amerikaanse overheid voor het aanvragen van een ESTA:

https://esta.cbp.dhs.gov/

Je moet je ESTA voor vertrek naar de VS geregeld hebben. Het advies is om het ESTA tenminste 72 uur voor vertrek naar Amerika aan te vragen. In dat geval is er voldoende tijd om de ESTA-aanvraag te verwerken. Zonder ESTA of geldig visum is de kans zeer groot dat je aan boord van het vliegtuig naar Amerika geweigerd zult worden.

3

Kosten, betalen en geldigheid

De prijs van een ESTA bedraagt $ 21,-. Tot 26 mei 2022 was dit 14 Amerikaanse dollar, met inbegrip van 4 dollar verwerkingskosten. Als de ESTA aanvraag afgewezen wordt dan hoef je alleen de vier dollar verwerkingskosten te betalen. Bestel je bij de officiële site, dan kun je alleen maar met PayPal of creditcard (MasterCard, Visa, American Express, JCB en Diners Club) betalen. Commerciële tussenpersonen accepteren vaak ook andere betaalmethoden zoals iDeal. Daar staat dan wel tegenover dat je via dat soort partijen vrijwel altijd meer betaalt voor je ESTA.

Je ESTA reisvergunning is geldig gedurende twee jaar vanaf de datum van afgifte van het ESTA, of tot uw paspoort verloopt, wat zich het eerst voordoet. Binnen die twee jaar mag je meerdere keren op hetzelfde ESTA naar Amerika reizen.

4

Wanneer krijg je geen ESTA?

Er zijn situaties waarbij je ESTA-aanvraag afgewezen kan worden. Het gaat om personen die voldoen aan een of meerdere van de volgende criteria:

Mensen die…

ooit gearresteerd zijn,
een strafblad hebben,
bepaalde overdraagbare ziekten hebben,
toegang tot de VS eerder geweigerd werd,
uit de VS zijn gezet,
eerder een visum of visumvrijstelling hebben overschreden,
op of na 1 maart 2011 in Iran, Irak, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan, Syrië of Jemen zijn geweest,
een dubbele nationaliteit hebben als burger van een VWP-land en van Iran, Irak, Noord-Korea, Soedan of Syrië

… zal in veel gevallen een ESTA geweigerd worden.

5

Laat je niet foppen

Er zijn tal van commerciële websites die geld verdienen aan het regelen van een ESTA. Heb je ze nodig? Waarschijnlijk niet. Als je in het bezit bent van een creditcard of een PayPal account, dan zou je de aanvraag prima via de officiële site moeten kunnen regelen.

Er zijn websites die de intentie lijken te willen wekken dat ze een officiële ESTA-site zijn. Dat doen ze bijvoorbeeld door een logo te gebruiken dat wat weg heeft van het logo van het Amerikaanse Department of Homeland Security. Of ze gebruiken zelfs benamingen zoals ‘officieel’ in hun website-adres (URL). Uiteindelijk vragen zij woekerprijzen voor het ESTA. Bedragen van ruim vier keer de normale prijs zijn hierbij geen uitzondering.

Wij zullen niet beweren dat iedere aanbieder er op uit is om te misleiden of op te lichten. Er zijn tal van betrouwbare bemiddelaars voor het ESTA die een redelijke marge pakken om daarmee hun kosten te dekken en hun geleverde dienst betaald te krijgen.

Wil je zeker weten dat je via de echte Amerikaanse instantie je ESTA aanvraagt, ga dan naar https://esta.cbp.dhs.gov/. Daar kun je ook de Nederlandse taal kiezen voor de aanvraag, de uitleg en de veelgestelde vragen.