5 dingen die je moet weten over de Tafelberg

Op het moment dat je een foto of video ziet waar de Tafelberg in afgebeeld is, dan is de kans groot dat je direct een link legt met Kaapstad. De berg met vrijwel vlakke top is kenmerkend voor deze Zuid-Afrikaanse stad. De Tafelberg is een icoon van enorme proporties. Dat kun je zowel letterlijk als figuurlijk nemen. Table Mountain staat bovenaan de to-do lijstjes van vrijwel alle toeristen die een bezoek aan Kaapstad brengen. De Tafelberg behoort tot de 7 Wereldwonderen der Natuur. Tot de bezienswaardigheden die op deze lijst staan behoren ook de Iguazú-watervallen in Argentinië en Brazilië, de Ha Longbaai in Vietnam en het Amazonegebied.

Over de Tafelberg kun je veel informatie teruglezen op internet en in de gedrukte media. Op wikipedia zul je lezen dat de Tafelberg een hoogte heeft van 1086 meter boven zeeniveau, dat de Portugees António de Saldanha de eerste Europeaan was die in het jaar 1503 de Tafelberg beklommen heeft en dat de Tafelberg het enige aardse fenomeen is waar een sterrenbeeld naar genoemd is. In blogartikelen over de Tafelberg zul je vooral het advies lezen om vooraf je tickets voor de kabelbaan te kopen, zodat je op die manier eventueel lange wachtrijen kunt voorkomen.

Van alles wat je over de Tafelberg kunt vertellen, zijn er slechts een paar zaken echt van belang. Die hebben wij voor jou hier gepubliceerd als de 5 dingen die je moet weten over de Tafelberg en vooral over het bezoeken van de Tafelberg.

1

De kabelbaan

De meeste mensen gebruiken de kabelbaan om de Tafelberg te bezoeken. Op jaarbasis mag de Table Mountain Aerial Cableway ongeveer een miljoen mensen naar boven brengen. Dat geschiedt in twee cabines die ieder maximaal 65 personen per keer kunnen vervoeren. De kabelbaanrit naar de top van de Tafelberg duurt ongeveer 5 minuten. Gedurende de tocht draait de cabine 360 graden rond, zodat iedereen onderweg van hetzelfde uitzicht kan genieten.

Het bovenste kabelstation biedt uitzicht over Kaapstad, de Tafelbaai en Robbeneiland in het noorden, en de Atlantische kust in het westen en zuiden. In zuidelijke richting kun je de Twaalf Apostelen zien. De Twaalf Apostelen zijn een bergketen die zich uitstrekt vanaf het plateau van de Tafelberg langs de kust van de Atlantische Oceaan in zuidwestelijke richting tot aan Houtbaai.

Vlakbij het bovenste station zijn er toiletten, is er horeca en kun je deelnemen aan gratis begeleide wandelingen over de top van de Tafelberg.

De eerste rit van de kabelbaan vertrekt om 8:00 of 8:30 uur. De tijd is seizoensafhankelijk, net als de laatste rit terug. Die valt meestal ongeveer gelijk of net na zonsondergang. De kabelbaan van de Tafelberg sluit bij slecht weer. De kabelbaan is gesloten bij windsnelheden van meer dan 60 km/u, mist, regen, hagel of sneeuw. De kabelbaan is ook gesloten als er onweersbuien in de buurt zijn. Mocht je een aangeschaft ticket hierdoor niet kunnen gebruiken, dan kun je een refund aanvragen.

2

Zo kom je er

Een bezoek aan de Tafelberg begint in de meeste gevallen op de Tafelberg Road. Hier kun je je auto parkeren, jezelf met de taxi af laten zetten of uit de hop-on-hop-off bus van CitySightseeing Cape Town stappen. Rondom het lage station van de Table Mountain Aerial Cableway kun je je huurauto parkeren. Parkeren is in principe gratis, maar zoals op zoveel plekken in Kaapstad staan hier wel mensen met gele hesjes aan die voor een kleine fooi (een paar rand) je auto in de gaten houden.

3

Wandelend de Tafelberg op gaan

Je hoeft niet persé de kabelbaan te nemen om naar de top van de Tafelberg te gaan. Wandelen kan ook. Naar boven lopen via een van de wandelpaden op de Tafelberg is een veel uitdagendere, maar veel meer lonende ervaring. Er zijn verschillende routes omhoog, evenals een paar prachtige wandelingen op de top van de berg. Het vraagt wel om een goede conditie en wat doorzettingsvermogen. Goede wandelschoenen zijn een must.

De meest gebruikte wandelroute is degene die begint op het Platteklip Gorge Starting Point. Van hieruit is het ongeveer 2 uur naar boven wandelen. De tocht naar beneden kan iets sneller afgelegd worden, maar is op het bovenste stuk van de route wel lastiger dan naar boven.

4

Het beste uitzicht op de Tafelberg

Voor het beste uitzicht op de Tafelberg moet je niet op de Tafelberg zelf zijn. Dit lijkt een inkoppertje, maar is dat niet voor iedereen. De beste plekken voor een mooi uitzicht op de Tafelberg zijn V&A Waterfront en de top van de Seignheuwel (Signal Hill). Vanaf een hoogte van ruim driehonderd meter kijk je over een stukje Kaapstad ongehinderd naar de Tafelberg. Je kunt ook heel goed de Lion’s Head en de Devil’s Peak zien. Deze bergen liggen links en rechts van de Tafelberg.

Wil je een uitzicht op de Tafelberg hebben waarbij je ook een water en een deel van Kaapstad kunt zien? Rijd dan naar het Bloubergstrand. Van daaruit heb je een mooi uitzicht op de Tafelberg. Vaak krijg je de zeilen van de kitesurfers erbij cadeau.

5

Het weer is vaak een spelbreker

Het weer is een belangrijke factor als je de Tafelberg wilt zien of bezoeken. Dit is zoals bij zoveel bezienswaardigheden die zich in de buitenlucht bevinden. Het typische aan de Tafelberg is dat het weer in Kaapstad vaak weinig zegt over hoe goed je de top van de Tafelberg kunt zien. Die is geregeld in nevelen gehuld.

De situatie van een zonnig Kaapstad met alleen maar een wolkendek over op de top van de Tafelberg is er eentje waar geregeld sprake van is. In zo’n geval zie je ook vanaf de Tafelberg niet veel. Het heeft dan weinig zin om naar boven te gaan.

Bezoek de Tafelberg daarom bij de eerste mogelijkheid die je hebt. Is het zicht op (en dus ook vanaf) de Tafelberg goed en past het in je agenda, ga dan naar boven als het kan.