5 dingen die je moet weten over Sagrada Família

We hoeven je waarschijnlijk niet te vertellen dat Sagrada Família in Barcelona staat, dat het een van de absolute top bezienswaardigheden van Barcelona is en dat de Catalaanse meesterarchitect Antoni Gaudí de belangrijkste ontwerper is van dit architectonische hoogstandje. Wie op zoek gaat naar informatie over Sagrada Família, die zal op internet overspoeld worden met info en tips. Let goed op of het klopt wat ze schrijven. Soms is het hoofddoel om commissie te verdienen aan de verkoop van tickets voor Sagrada Família.

Wat moet je eigenlijk allemaal weten over Sagrada Família? Wil je een compleet werkstuk over deze bijzondere kathedraal maken? Of ben je vooral op zoek naar praktische info. Voor het eerste heb je wikipedia en andere info-pagina’s over Sagrada Família. Voor de essentiële informatie kun je bij ons terecht. Wij vertellen je graag de vijf dingen die je moet weten over Sagrada Família.

1

Hij is bijna klaar

De bouw van Sagrada Família is in 1882 begonnen en duurt nog steeds voort. Het bouwen duurt zo lang omdat Sagrada Família een verzoeningskerk is. Hierdoor mag de financiering van deze kerk uitsluitend uit donaties bestaan. De entreetickets om Sagrada Família te bezoeken vormen de belangrijkste bron van inkomsten. De exacte datum waarop Sagrada Família officieel geopend kan worden, is nog niet bekend. Maar dat dit geen decennia meer zal gaan duren is bijna een zekerheid. Het jaar 2026 is geregeld genoemd als het jaar waarin Sagrada Família eindelijk af zou zijn. Door de COVID19-pandemie hebben zowel de bouw als de inkomsten maandenlang stilgelegen. De kans is groot dat 2026 niet gehaald zal worden. Men schat nu dat Sagrada Família aan het einde van dit decennium (en dat is een ruim begrip) klaar zal zijn.

2

Gaudí is niet de enige architect

Sagrada Família wordt vaak als het meesterwerk van Antoni Gaudí gezien. Wat niet iedereen weet is dat Antoni Gaudí niet de enige persoon is die een rol heeft gespeeld bij het ontwerp van Sagrada Família. Boekhandelaar Josep María Bocabella was degene die het initiatief nam voor deze kerk. Francisco de Paula del Villar y Lozano was de eerste architect van Sagrada Família. Nadat deze ruzie kreeg met zijn opdrachtgever, nam Gaudí de rol van ontwerper over. Gaudí stierf tijdens het project. Daarna zijn er verschillende architecten ingeschakeld om het project verder af te maken, zoals Francesco Quintana, Puig Boada, en Lluís Gari. De basisprincipes van het Catalaans modernistische ontwerp van Gaudí zijn intact gebleven, maar in de loop der jaren hebben er wel de nodige aanpassingen plaatsgevonden.

3

Entree tegen betaling

Als je Sagrada Família wilt bezoeken, dan zul je daar in de meeste gevallen voor moeten betalen. Gehandicapten (incl. hun begeleiders) en kinderen jonger dan 11 jaar mogen gratis naar binnen. Wie een mis bezoekt of een speciale gelegenheid zoals een doop bijwoont, die heeft daarvoor geen ticket nodig. Zo wordt er iedere zondag om 9:00 uur een mis gehouden. De capaciteit is beperkt.

Ga je op andere momenten Sagrada Família bezoeken? Dan moet je een entreeticket kopen. Tegenwoordig zijn alle entreetickets op basis van datum en tijdslot. Je kunt de entreetickets voor Sagrada Família via de officiële site of via verschillende andere kanalen kopen. De officiële site is de goedkoopste optie. Voor het gemak kun je misschien beter bij een van de andere aanbieders kopen, zoals bijvoorbeeld Tiqets. Dan heb je een Nederlandstalige website, kun je ook met iDeal of PayPal betalen en heb je ondersteuning van hun klantenservice.

BEKIJK ALLE SAGRADA FAMILIA TICKETS

4

Zo kom je bij Sagrada Família

Sagrada Família ligt redelijk centraal in Barcelona. De kathedraal staat in het noordelijke deel van de wijk Eixample, die als het nieuwere deel van het centrum gezien mag worden. De metro is een goedkope en gemakkelijke manier om naar Sagrada Família te reizen. Metrostation Sagrada Família ligt direct naast de kathedraal. Je kunt met metrolijnen L2 en L5 naar dit metrostation reizen. Voor wie het openbaar vervoer niet zo prettig vindt, zijn er andere opties. Alle ‘hop-on-hop-off’-toeristenbussen stoppen bij Sagrada Família. De taxi nemen kan natuurlijk ook. Maar waarom niet lekker door Eixample naar Sagrada Família wandelen of fietsen. Zeker bij goed weer (en dat heb je hier vaak) is het heerlijk om je op die manier door Barcelona te bewegen.

5

Foto's maken

Een architectonisch hoogstandje zoals Sagrada Família is natuurlijk geweldig om op de foto vast te leggen. Je kunt prachtige detailfoto’s maken of vanaf de juiste plekken proberen om de Sagrada Família in zijn geheel vast te leggen. Daarvoor moet je wel kijken hoe het met het licht zit. Tegenlicht en schaduwen zorgen in de regel niet voor de beste foto’s. De geboortefaçade laat zich het beste vastleggen in de ochtenduren. De beste plek is dan het uitzichtpunt bij de bankjes in het parkje op Plaça de Gaudí. Met zonnig weer kun je ook de weerspiegeling in de vijver meepakken.

De lijdensfaçade, aan de andere kant, komt in de middag goed in het licht te staan. Die kant leent zich momenteel ook het beste voor avondfotografie (tijdens het blauwe uurtje).

Voor binnenfoto’s heb je entreetickets nodig. Tijdens een dienst mag er niet gefotografeerd worden. Als je kunt, probeer dan de vroegste tickets te kopen. Dan heb je minder ‘last’ van mensen op de foto. De door Gaudí bedachte lichtinval komt dan ook heel mooi tot zijn recht.