5 dingen die je moet weten over fietsen in Barcelona

Barcelona behoort tot de meest populaire stedentripbestemmingen van Nederlandse toeristen. Er zijn tal van redenen om naar deze stad in Spanje te vliegen. Denk aan de korte reisafstand, het aangename weer en de vele noemenswaardige bezienswaardigheden. Barcelona is natuurlijk ook de stad van FC Barcelona. Deze roemruchte voetbalclub heeft tal van nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept. Door Nederlandse (oud-)spelers zoals Johan Cruijff, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Luuk de Jong en Memphis bestaat er een jarenlange connectie tussen Nederland en Barcelona. Stel dat je een reisje naar Barcelona in de planning hebt, dan is er bijna geen betere manier om je daar voort te bewegen dan de fiets. Met een tweewieler kun je op een gezonde en aangename manier deze geliefde stad aan de Costa Brava ontdekken. Het weer leent zich er uitstekend voor, fietsen is prima te doen in Barcelona en het is een relatief goedkope vorm van vervoer.

Je huurt in Barcelona al een fiets vanaf ongeveer een tientje per dag. Hoe langer je de fiets huurt, des te goedkoper de huurprijs per dag wordt. Mocht je ervoor kiezen om voor een hele week een fiets te huren? Dan zou dat in de praktijk voor ongeveer vijf tientjes realiseerbaar moeten zijn.

Stel dat je inderdaad voor de fiets als vervoermiddel in Barcelona kiest. Wat zou je dan willen en misschien wel moeten weten?

1

Barcelona telt een flink aantal fietspaden

Je mag Barcelona een fietsvriendelijke stad noemen. Veel belangrijke doorgaande wegen in het centrum zijn voorzien van fietspaden. Soms worden ze niet zo duidelijk aangegeven als dat je in Nederland gewend bent. Let ook goed op of een fietspad twee richtingen op gaat of dat er sprake is van eenrichtingsverkeer. O ja, het is wel handig om te weten dat toeristen niet altijd bewust zijn van fietspaden en de aanwezigheid van fietsers. Defensief fietsen is daarom – ook op de fietspaden – aan te raden in Barcelona.

2

Je mag op de stoep fietsen

Het is vrij normaal dat je op plekken waar er geen fietspad aanwezig is, je op de stoep fietst. Houd hierbij wel rekening met de voetgangers. Doe je dat niet, dan kan het zeker in de nauwe straatjes van het historische centrum van Barcelona (Barri Gothic en El Borne) soms lastige situaties opleveren. Relaxed fietsen en goed opletten is het advies om brokken te voorkomen.

3

Let op waar je je fiets wegzet

Je fiets aan een boom, een hek of lantaarnpaal vastmaken? Of je huurfiets zomaar ergens op een willekeurige plek wegzetten? Niet doen! De gemeente Barcelona is heel fel op verkeerd gestalde fietsen. Je wordt geacht je fiets weg te zetten op een van de vele fietsparkeerplaatsen. Die vind je zowat om de honderd meter. Ze werken in Barcelona met de zogenaamde nietjes. Je kent ze waarschijnlijk wel uit Nederland.

Gebruik de nietjes ook waar ze voor bedoeld zijn. Maak met een extra (hang)slot je fiets vast aan het metalen nietje. Doe je dat niet? Redelijke kans dat je fiets er niet meer staat op het moment dat je terugkomt op de plek waar je hem achtergelaten hebt.

4

Barcelona is grotendeels (bijna) vlak

Grote delen van Barcelona zijn vlak of nagenoeg vlak. Soms is er sprake van wat bekend staat als ‘vals plat’. Je merkt dan dat je soms net iets meer of minder inspanning moet leveren om te fietsen. Sommige stukken zijn wel wat uitdagender. Het laatste deel van de route naar Park Güell is wat steiler (omhoog) en Montjuïc is met zijn hoogte van 213 meter echt een berg. Wie van het uitzicht over Barcelona wil genieten vanaf de Bunkers del Carmel of vanaf de kerk van Tibidabo, die moet dat niet met de fiets willen doen.

5

Je kunt met een gids mee op pad

Wil je eerst Barcelona wat leren kennen voordat je jezelf met de fiets loslaat in de stad? Dan is het misschien een goed idee om eerst deel te nemen aan een georganiseerde fietstour. Je gaat dan met een gids op pad die je in een paar uur tijd de hoogtepunten van Barcelona laat zien. Zo kun je alvast wennen aan het fietsen in Barcelona en krijg je meteen een berg aan leuke tips en goede informatie over Barcelona. Het in Barcelona door Nederlanders opgezette Baja Bikes biedt verschillende leuke fietstochten in Barcelona aan. Reserveren is verplicht, maar annuleren of verzetten kan altijd. Bijvoorbeeld in het bijzondere geval dat het een keer slecht weer is in Barcelona.

Het is bij Baja Bikes ook mogelijk om een georganiseerde fietstocht te verlengen met fietshuur. Na de tocht neem je de fiets mee op pad om op eigen houtje Barcelona in te trekken. Ga op de fiets naar het strand of gebruik hem om de buurten of bezienswaardigheden die jouw interesse hebben, nog een keer in je eigen tempo te bezoeken.