5 dingen die je moet weten over parkeren bij Schiphol

Voor een groot deel van de Nederlandse toeristen begint de vakantie of een andere reis met een vlucht vanaf Amsterdam Schiphol Airport (AMS). Deze luchthaven is de grootste en drukste van Nederland en heel de Benelux. Je zult eerst naar Schiphol moeten reizen om vanaf Schiphol met het vliegtuig te kunnen vertrekken. De trein is voor veel mensen een prima optie om op Schiphol te komen. Dat geldt niet voor iedereen en voor ieder moment. Wie ‘in de provincie‘ woont en een vroege ochtendvlucht vanaf Amsterdam heeft, die kan soms (bijna) geen geschikte treinrit naar Schiphol vinden. De auto is dan een veel gekozen alternatief. Je kunt jezelf weg laten brengen en op laten halen, maar je kunt ook zelf naar Schiphol rijden en daar je auto parkeren. Daar hangt tegenwoordig wel een aardig prijskaartje aan.

Hoe kun je je auto slim en betaalbaar parkeren bij of in de buurt van Schiphol? Kies je voor de officiële parkings van Schiphol of parkeer je jouw auto bij een van de vele commerciële alternatieven die er de laatste jaren ontstaan zijn rond Schiphol? Waar parkeer je de auto veilig, betaalbaar en efficiënt? Als ervaren reiziger die geregeld vanaf Schiphol vertrekt, deel ik graag mijn informatie en tips met jou. Dat doe ik in de vorm van 5 dingen die je moet weten over parkeren bij Schiphol.

1

Verschillende parkeermogelijkheden bij Schiphol

Schiphol biedt verschillende parkeermogelijkheden aan, variërend van kort parkeren bij de vertrekhal tot lang parkeren op een parkeerterrein buiten het vliegveld. In veel gevallen zal Lang Parkeren P3, dat bedoeld is voor lang parkeren vanaf 8 uur, de beste optie zijn. Je kunt kiezen voor het Lang Parkeren Terrein (goedkoper) of de overdekte Lang Parkeren Garage. Die parkeergarage is duurder, maar staat wel direct naast de plek waar de shuttlebussen die je naar de terminal brengen stoppen.

Wil je kort parkeren of de luxe hebben van direct bij de terminal parkeren? Dan kun je de auto in het grotendeels overdekte P1 Parkeren zetten. Binnen enkele minuten loop je de terminal binnen. P1 Parkeren is meestal aanzienlijk duurder dan P3 parkeren.

De derde optie is P6 Valet Parkeren. Hierbij lever je jouw auto tegenover de terminal in en wordt de auto door de medewerkers weggezet. In hun unieke videostraat, wordt je auto van alle kanten gefotografeerd. Met de gps-tracking en kilometerregistratie garanderen ze nooit meer dan 12 kilometer extra op de teller.

2

Op tijd reserveren is vaak het goedkoopst

Tegenwoordig werkt Amsterdam Schiphol Airport met flexibele tarieven voor het parkeren. Wie niet reserveert, die betaalt het vrij hoge standaardtarief. Op dit moment ben je voor een 8 dagen parkeren op het P3 Lang Parkeren Terrein € 157,- kwijt als je niet gereserveerd hebt en € 167,- als je de auto in de P3 Lang Parkeren Garage.

Als je reserveert, dan is parkeren vaak goedkoper, maar nooit duurder. En je bent verzekerd van een parkeerplek. Tijdens drukkere vakantieperiodes zoals gedurende de Nederlandse schoolvakanties is dat wel handig.

➡️ Bekijk mogelijkheden om te reserveren bij Schiphol

3

Halers en brengers

Breng je iemand weg of kom je iemand ophalen van Schiphol? Dan zijn er twee opties. Wegbrengers kunnen kiezen uit de gratis Kiss & Ride of tegen betaling parkeren op P1 Parkeren Halen en Brengen. De Kiss & Ride is enkel bedoeld voor een korte stop en je risico loopt op een boete wanneer je hier te lang parkeert. Wil je mee de terminal in lopen als wegbrenger, dan is betaald kort parkeren in parkeergarage P1 de enige optie.

Voor ophalers geldt sowieso dat P1 Parkeren Halen en Brengen de enige optie is. Je parkeert tegen betaling in de bij de terminal gelegen parking. Van daaruit loop je in 2 tot 6 minuten de terminal in.

4

Gratis parkeren bij Schiphol

Wil je gratis parkeren op of in de buurt van Schiphol? Vergeet het maar. In de directe nabijheid van Schiphol zijn er bijna geen openbare parkeerplekken te vinden en als ze er al zijn, dan geldt er bijna altijd een tijdslimiet, die kan variëren van 2 tot 24 uur. De parkeerterreinen in de buurt van de luchthaven behoren tot bedrijven (incl. fastfood restaurants als McDonalds) of zijn parkeerterreinen waar je tegen betaling je auto kunt parkeren.

Het is niet de bedoeling dat jij als reiziger je auto parkeert op parkeerplaatsen die daar niet voor bedoeld zijn. Je riskeert boetes en/of dat je auto weggesleept wordt.

5

Andere parkeermogelijkheden

Is parkeren op de officiële parkeerplaatsen van Schiphol dan de enige optie? Nee, er zijn andere parkeermogelijkheden rond luchthaven Schiphol. Zo zijn er zogenaamde shuttle parkings. Bij een shuttle parking parkeer je je auto tegen betaling op een parkeerterrein en word je door een gratis shuttledienst naar de luchthaven gebracht en na aankomst weer teruggebracht naar het parkeerterrein.

Park Sleep Fly is een ander geliefd alternatief. Park Sleep Fly is een combinatie van parkeren en overnachten. Je kunt je auto parkeren bij een van de hotels in de buurt van Schiphol en je overnachting bij het hotel boeken. De (meestal gratis) shuttledienst van het hotel zorgt ervoor dat je naar en van de luchthaven kunt reizen. Voor een zogenaamde Park Sleep Fly-kamer geldt er doorgaans een ander tarief dan voor een kamer waarbij je de auto niet laat staan.

Park Sleep Fly is een goede optie als je ’s avonds laat aankomt of ’s ochtends vroeg vertrekt. Je kunt Schiphol Park Sleep Fly hotels boeken via bijvoorbeeld Booking.com of TUI.

Park Sleep Fly hotels Schiphol op booking.com

Park Sleep Fly hotels Schiphol op tui.nl