5 dingen die je moet weten over koopzondagen in Antwerpen

Uit statistieken blijkt dat winkelen, samen met het bezoeken van horeca, tot de absolute topactiviteiten behoort onder bezoekers van Antwerpen. Het is niet voor niets dat winkelstraat de Meir en de omringende straten tot de drukste locaties binnen Antwerpen behoren. Op een zaterdagmiddag kun je op de Meir geregeld over de koppen lopen. Dit geldt ook op het moment dat er een koopzondag in Antwerpen gehouden wordt. Vroeger was dat vanwege wettelijke beperkingen slechts zes keer per jaar. Tegenwoordig gaan de winkels in Antwerpen veel vaker open op een zondag. Nog steeds niet iedere zondag, dus je moet wel opletten als je op een zondag wilt gaan winkelen in Antwerpen. Het zou zonde zijn als je voor gesloten winkeldeuren staat.

Wat moet je allemaal weten over de koopzondagen in Antwerpen? Wij hebben de 5 essentiële dingen die je moet weten over de Antwerpse koopzondagen voor je op een rijtje gezet.

1

In december bijna alle zondagen open

December is ook in Antwerpen dé maand om te gaan shoppen. Men gaat dan massaal de inkopen voor de feestdagen doen. Dit leidt ertoe dat de winkels in Antwerpen bijna iedere zondag in december open zullen zijn. De twee laatste zondagen voor Kerstmis staan bijna standaard op de koopzondagkalender van Antwerpen.

2

Koopzondagen tijdens de solden

Ee solden is de vastgestelde uitverkoopperiode in België. De wintersolden start op 2 of 3 januari en de zomersolden start op 30 juni of op 1 juli. Vrijwel standaard is de eerste zondag binnen de solden een koopzondag (of winkelzondag zoals men in België ook wel zegt).

3

Iedere eerste zondag van de maand

In principe wordt er in het centrum van Antwerpen iedere eerste zondag van de maand een koopzondag gehouden. Op het moment dat die zondag een officiële feestdag is, gaat de koopzondag in Antwerpen gewoon door. Denk aan 1 mei (Dag van de Arbeid) en 1 november (Allerheiligen)

Er is één uitzondering en dat is 1 januari. Op Nieuwjaarsdag wordt er in Antwerpen geen koopzondag gehouden. In het geval dat 1 januari op een zondag valt, dan wordt de koopzondag verplaatst naar zondag 8 januari.

4

Niet alle winkels doen mee

Het is voor de winkeliers niet verplicht om mee te doen aan de koopzondag. Zo zie je dat het vooral de winkels in het centrum van Antwerpen zijn die op zondagen opengaan. De winkels in het populaire winkelcentrum Wijnegem, dat buiten het centrum ligt, hebben hun eigen koopzondagen. Zo doen zij bijvoorbeeld niet mee aan de zondagopenstelling op de eerste zondag van de maand.

5

Gratis parkeren op straat

Op het moment dat we dit artikel schrijven, mag je in Antwerpen op zondag nog gratis op straat parkeren. Alle andere dagen moet je in en rond het centrum betalen om te parkeren. In de parkeergarages en op de parkeerterreinen moet je op zondagen hetzelfde betalen als tijdens andere dagen.

Lees meer over parkeren in Antwerpen:
5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen