5 dingen die je moet weten over Knossos

Op 15 tot 20 minuten rijden van Heraklion ligt de bekendste bezienswaardigheid van Kreta: de archeologische site Knossos. Knossos was het politieke en sociale centrum van de Minoïsche beschaving (2000-1350 voor Christus). Er wordt aangenomen dat het de oudste stad van Europa is, die dateert uit de 7e eeuw voor Christus.

Het Minoïsche paleis is de belangrijkste bezienswaardigheid in Knossos, een belangrijke stad in de oudheid, die ononderbroken werd bewoond vanaf het neolithicum tot de 5e eeuw na Christus. Het paleis werd gebouwd op de Kephala heuvel en had een gemakkelijke toegang tot de zee en het Kretenzische binnenland. Volgens de overlevering was het de zetel van de wijze koning Minos. Het paleis van Knossos is verbonden met spannende legendes, zoals de mythe van het Labyrint met de Minotaurus en het verhaal van Daidalos en Ikaros.

Het complex beslaat bijna 4 vierkante kilometer en is daarmee de grootste archeologische vindplaats op Kreta. Het antieke Knossos ligt vlak bij het hedendaagse dorp Knossos. Jaarlijks bezoeken ongeveer 1 miljoen mensen Knossos. Tijdens het zomerseizoen liggen de dagelijkse bezoekersaantallen gemiddeld rond de vijfduizend mensen, met een piek van achtduizend op één dag tijdens de drukste dagen in de zomer.

In reisgidsen over Kreta en op internet is voldoende info te vinden over de geschiedenis van Knossos, de openingstijden en de entreeprijzen voor een bezoek aan Knossos. Wij vullen die info hier graag aan met de 5 dingen die je volgens ons zou moeten weten over Knossos.

1

Vermijd de wachtrij

Het kan erg druk zijn bij de antieke stad Knossos, vooral tijdens het hoogseizoen. Wie slim is, die koopt vooraf een e-ticket voor Knossos. Dat kan via deze site. De skip-the-line tickets voor Knossos zijn op basis van een tijdslot. De toegang is mogelijk 15 minuten voor tot 15 minuten na het tijdslot van je keuze! Als je bijvoorbeeld 11.00-12.00 uur kiest, kun je tussen 10.45 en 12.15 uur naar binnen.

2

Archeologische vondsten

Bij een bezoek aan Knossos zul je tevergeefs op zoek naar archeologische vondsten die tijdens de opgravingen gedaan zijn. De belangrijkste items zijn overgebracht naar het Archeologisch Museum van Heraklion. Daar kun je bijvoorbeeld de ongeveer 3500 jaar oude stierenkop en het bekende beeld van de godin met de slangen bewonderen.

3

Informatieborden

Op verschillende plekken staan er informatieborden, die uitleg geven over wat er op die plek te zien is. De teksten op deze borden zijn in het Grieks en het Engels. Wil je goede info in de Nederlandse taal hebben? Overweeg dan om een rondleiding te boeken met een Nederlandstalige gids.

4

Parkeren

Kom je met de huurauto naar Knossos? Kom tijdens het rijden niet in de verleiding om op een van de betaalde parkeerplaatsen langs de weg te parkeren, want de officiële parkeerplaats is gratis. Die is te herkennen aan het blauw-witte “P”-bord vlak voor de hoofdingang. Tijdens normale drukte moet het mogelijk zijn om hier een gratis parkeerplekje te vinden.

5

Beste moment om Knossos te bezoeken

Knossos is een van de populairste en belangrijkste bezienswaardigheden van Kreta. Het zal je niet verbazen dat er dagelijks busladingen toeristen naar Knossos komen. Wil je de drukte voor zijn? Zorg dan dat je vroeg of later op de dag Knossos bezoekt. De archeologische site gaat al om 8:00 uur ’s morgens open. Ga je op dat moment, dan ben je de bussen met toeristen voor. Die beginnen tegen 9:00 uur bij Knossos te arriveren.

Het vermijden van de warmte is een ander voordeel van Knossos vroeg bezoeken. In de zomer kan het flink warm worden op Kreta. Tijdens een bezoek aan Knossos loop je grotendeels onbeschut in de zon. Vroeger in de ochtend is het dan een stuk aangenamer.