5 dingen die je moet weten over de Amerikaanse dollar

Ieder land heeft zijn eigen wettige betaalmiddel. Sommige valuta – zoals de euro – worden in meerdere landen gebruikt als munteenheid. De Amerikaanse dollar is veruit de meest bekende munteenheid wereldwijd. Zelfs als je nog nooit naar de Verenigde Staten hebt gereisd of Amerikaanse dollars in je handen hebt gehad, weet je dat je in Amerika met de Amerikaanse dollar betaalt en heb je enigszins een idee hoe dat de bankbiljetten er uit zien.

De dollar is de belangrijkste munt ter wereld. De Amerikaanse dollar wordt op grote schaal ingezet als reservemunt. Overheden en andere instanties houden grote hoeveelheden van de reservevaluta achter de hand als onderdeel van de internationale reserves.

Wat valt er verder allemaal nog te vertellen over de Amerikaanse dollar, behalve het feit dat dit de enige officiële betaaleenheid van de Verenigde Staten van Amerika is? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de Amerikaanse dollar voor je op een rijtje gezet.

1

Niet alleen in de VS

De Amerikaanse dollar is in basis de munteenheid van de Verenigde Staten van Amerika. Er zijn meer landen en territoria waar de Amerikaanse dollar als munteenheid gebruikt wordt. Wie op vakantie naar Bonaire gaat, die zal daar met de Amerikaanse dollar gaan betalen. Op Bonaire geldt de USD als officiële munteenheid. Dat is ook zo in o.a. Ecuador, El Salvador, Oost-Timor en Micronesia.

Op de eilanden die tot de voormalige Nederlandse Antillen behoren betaal je met de Amerikaanse dollar. Naast Bonaire hanteren op Saba en Sint Eustatius de dollar als officiële munt. In Aruba, Curaçao en Sint-Maarten wordt de Amerikaanse dollar naast hun officiële munten gebruikt. De wisselkoersen zijn daar gekoppeld aan de dollar.

2

Afkortingen en bijnamen

De officiële ISO 4217-code voor de Amerikaanse dollar is USD. Het valutateken is $, hoewel US$ ook gebruikt wordt. Hiermee wordt het onderscheid gemaakt tussen andere soorten dollars. Dat is bijvoorbeeld nodig in landen waar ze $ als valutateken gebruiken, zoals in Mexico voor de peso.

Je kunt de naam ‘greenback‘ horen als men het over dollars heeft. Het woord greenback refereert aan het noodgeld dat in de jaren zestig van de negentiende eeuw in de VS gedrukt werd. Deze dollars hadden hun ruggen in het groen gedrukt. Daar kwam de naam gebruikt. Tegenwoordig is greenback slang voor de dollar.

Een andere bijnaam is de buck. Buck is een informele verwijzing naar $ 1 die zijn oorsprong kan vinden in de Amerikaanse koloniale periode toen hertenvellen (hertenvellen) vaak werden verhandeld voor goederen. De buck verwijst ook naar de Amerikaanse dollar als een valuta die zowel in eigen land als internationaal kan worden gebruikt.

Sommige munten hebben hun eigen namen. De munt van 1 cent wordt penny genoemd. De munt van 5 cent wordt nickel genoemd. De munt van 10 cent wordt dime genoemd. Tot slot heb je nog een quarter, waarmee de munt van 25 cent (een kwart dollar) aangeduid wordt.

Mocht je het woord loonie tegenkomen, weet dan dat dat de bijnaam voor een Canadese dollar is. Dus niet voor de Amerikaanse dollar.

3

Koers

De waarde van de Amerikaanse dollar was vroeger gekoppeld aan de goudvoorraad van de Verenigde Staten. Deze zogenaamde gouden standaard werd vroeger vastgelegd in het systeem van Bretton Woods. In 1971 nam de VS afstand van dit systeem. De toenmalige Amerikaanse Richard Nixon heeft de gouden standaard voor de Amerikaanse dollar toen eenzijdig opgeheven.

De waarde van de Amerikaanse dollar fluctueert. De wisselkoers ten opzichte van veel andere munten wordt door nu door tal van factoren beïnvloed. Als je kijkt naar de wisselkoers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro, dan zie je dat de onderlinge koers enorm fluctueert. Bij invoering van de girale euro was de Amerikaanse dollar ongeveer 0,89 euro waard. Op het moment dat de euro als contant geld geïntroduceerd werd, op 1 januari 2002, was de dollar 1,12 euro waard. Tijdens de kredietcrisis in 2008 daalde de waarde van de Amerikaanse dollar naar een dieptepunt van ongeveer 0,64 euro. Sindsdien is de Amerikaanse dollar in golfbewegingen aan een herstel bezig. In augustus 2022 was de dollar voor het eerst sinds eind 2002 weer meer waard van de euro.

4

In God We Trust

Op iedere munt en bankbiljet van de Amerikaanse dollar zul je het motto “In God We Trust” terugvinden. Het is sinds 1956 het officiële motto van de Verenigde Staten van Amerika. Een jaar later, in 1957, werd “In God We Trust” standaard op de Amerikaanse bankbiljetten getoond. Het motto is in toenemende mate controversieel. Tegenstanders zien het motto als een religieuze verklaring, die in strijd zou zijn met de wettelijk vastgelegde scheiding van kerk en staat.

5

Betalen met contante dollars

Ga je op reis naar Amerika of een andere reisbestemming waar met Amerikaanse betaald wordt? Dan ontkom je er niet aan om in ieder geval deels met contante dollars te betalen. Want zelfs nu elektronisch betalen (bankpas, creditcard en andere vormen) de overhand genomen heeft, zul je in een aantal gevallen contante dollars nodig hebben. De bankbiljetten van 1, 5, 10 en 20 dollar worden het meeste gebruikt. Er bestaan ook biljetten van 2 dollar, maar in het dagelijkse betalingsverkeer kom je die amper tegen. Betalen met bankbiljetten van 50 en 100 dollar kan niet overal. De angst dat er met valse bankbiljetten betaald wordt is de reden dat vrij veel winkels en dienstverleners deze grotere coupures weigeren.