5 dingen die je moet weten over Formule 1 kijken in het buitenland

De FIA Formula One World Championship heeft onder Nederlanders een alsmaar groeiende schare fans. De successen van de inmiddels drievoudig Formule 1—wereldkampioen Max Verstappen heeft voor een enorme aanwas van het aantal kijkers naar de Formule 1 gezorgd. Het nieuwe seizoen staat op het punt om te beginnen. Gisteren presenteerde Red Bull als laatste team de auto voor het nieuwe seizoen en volgende week vindt de Formule 1 testweek plaats in Bahrein. Een week later staat de eerste wedstrijd op de kalender. Op zaterdag 2 maart wordt de Grand Prix van Bahrein verreden. Het is de eerste race van het recordaantal van in totaal 24 races die dit jaar op de kalender staan.

Nederlanders die de Formule 1 in Nederland willen kijken, kunnen dat ook dit seizoen doen bij Viaplay of F1 TV. Op 2 april 2024 werd bekendgemaakt dat SBS 9 voortaan als Viaplay TV door het leven zal gaan. Via deze vrij toegankelijke zender kun je sommige Formule 1 races (met vertraging) gaan kijken. De Grand Prix van Japan is de eerste race die gratis op Viaplay TV te zien zal zijn.

Voor de samenvattingen kun je terecht bij de NPO en op Ziggo Sport. Maar hoe zit het op het moment dat je in het buitenland bent? Hoe kun je tijdens je vakantie naar live verslagen en/of samenvattingen van de Formule 1 races kijken en waar moet je rekening mee houden? Lees hier de 5 dingen die je moet weten over Formule 1 kijken in het buitenland.

1

Gebruik van je eigen abonnement in het buitenland

Viaplay heeft dit seizoen de rechten voor Nederland. Als Nederlandse consument kun je in Nederland via de Viaplay app naar de kwalificaties, trainingen, races en eventuele sprintraces kijken. Vanwege de EU-wetgeving mag je als Nederlandse consument ook elders in de Europese Unie gebruikmaken van je in Nederland afgesloten abonnement. Je kunt in principe Viaplay dus ook in gewoon gebruiken als je een zonvakantie in Griekenland viert of een stedentrip naar Rome maakt.

Een andere optie is F1 TV Pro, dat alles van de Formule 1 live streamt. Het grote voordeel van F1 TV Pro is dat het ook in landen buiten Europa beschikbaar is. Vanwege mediarechten kun je F1 TV Pro niet in ieder land wereldwijd gebruiken. Zo kun je met F1 TV Pro geen live races volgen in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië. Bekijk het officiële overzicht van de FIA om te zien hoe het per land zit met de rechten.

Voor de samenvattingen van Ziggo en NPO geldt hetzelfde als voor Viaplay: zolang dat je je binnen de Europese Unie bevindt, kun je deze met je Nederlandse abonnement gewoon bekijken. Dit geldt ook voor de Formule 1-uitzendingen van Viaplay TV (het vroegere SBS 9 van Talpa).

2

Rechten in andere landen

De rechten voor de Formule 1 verschillen van land tot land. Er zijn meerdere landen waar je de Formule 1 via de publieke omroep of via een in dat land vrij toegankelijke commerciële zender kunt kijken.

Dit zijn landen waarvan voor dit jaar bekend is dat zij dit jaar de uitzendingen van de Formule 1 mogen verzorgen:

 • Oostenrijk: ORF (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Duitsland: RTL (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Zwitserland: SRF (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Luxemburg: RTL (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Hongarije: MTVA (alle races)
 • Italië: RAI (alle races)
 • Spanje: RTVE (alle races)
 • Portugal: RTP (alle races)
 • Monaco: TMC (alle races)
 • Groot-Brittannië: Channel 4 (alle races, behalve de Britse Grand Prix)
 • Verenigde Staten: ESPN (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Canada: TSN (alle races, kwalificaties en trainingen)
 • Brazilië: Band (alle races)
 • Mexico: Fox Sports (alle races)

Als je in een van deze landen op vakantie bent en de beschikking hebt over een televisie, dan is de kans groot dat je de Formule 1-races gewoon op TV kunt kijken.

3

Gebruikmaken van een VPN

In landen waar de F1 niet op de publieke omroep of openbare commerciële zenders wordt uitgezonden, kun je mogelijk de Formule 1 races toch live kijken via een VPN. Hiermee kun je je virtuele locatie instellen op een land waar de F1 wel op de publieke omroep te zien is of je kunt de VPN instellen op Nederland, als je een abonnement op F1 TV Pro hebt of als je de samenvattingen van NPO wilt bekijken.

Het gebruik van een VPN om Viaplay te streamen is in strijd met de voorwaarden van Viaplay. Daarom gebruikt Viaplay technieken om streamen via een VPN tegen te gaan. Dit heeft als nadeel dat de Viaplay app ook geblokkeerd kan worden als jij geen VPN gebruikt, maar het wifi-netwerk waarmee je online gaat (bijvoorbeeld van het hotel waar je verblijft) wel een VPN gebruikt. In dat geval rest je de mogelijkheid om via het mobiele netwerk te streamen. Houd dan wel het dataverkeer in de gaten.

4

Pas op met dataverkeer

Ben je op een locatie waar je geen beschikking hebt tot een wifinetwerk, de wifi te zwak is om te kunnen streamen of je app vanwege VPN-gebruik geblokkeerd wordt als je via wifi online gaat om Formule 1 te kijken? Dan kun je natuurlijk altijd nog streamen via het mobiele netwerk. Dat kost je wel aardig wat dataverkeer. Binnen Europa is dat meestal niet zo’n groot probleem, al moet je bij dataroaming in de EU nog wel rekening houden met limieten die de providers ingesteld hebben.

Ben je buiten de Europese Unie of ga je in de EU over je datalimiet heen? Dan kan Formule 1 streamen via het mobiele netwerk een zeer dure aangelegenheid zijn. Je kunt dit voorkomen door een lokale SIM of eSIM te kopen met voldoende dataverkeer inbegrepen.

5

Let op het tijdsverschil

Ben je in een land dat in een andere tijdzone dan Nederland ligt? Dan krijg je te maken met tijdsverschil. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de lokale tijd waarop een Formule 1-wedstrijd begint. Start een Europese race in Nederland om 15:00 uur ’s middags? Dan is het in Ierland 14:00 uur in de middag, maar in Griekenland is het dan door het tijdsverschil al 16:00 uur. Als jouw agenda de tijden niet automatisch aanpast aan de tijdzone waarin je je bevindt, dan zou je zomaar te laat (of te vroeg) klaar kunnen zitten voor de race.

Ga je online opzoeken hoe laat een race of kwalificatie begint? Kijk dan hier ook goed in welke tijdzone de tijden aangegeven staan en in welke tijdzone jij op dat moment bent.