5 dingen die je moet weten over een pakketreis

Na een jarenlange trend dat mensen steeds vaker hun reis zelf samenstelden, lijkt er nu een keerpunt plaats te vinden. Het aantal reizigers dat op de een of andere manier teleurgesteld, gedupeerd of zelfs serieus in de problemen is gekomen door het zelf regelen van alle onderdelen van een vakantie of ander soort reis, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de ellende die de coronapandemie met zich meebracht voor wie op reis was of wilde of het steeds vaker uitvallen van vluchten, zoals de laatste tijd bij Transavia weer volop gebeurt. Op het moment dat je vlucht geannuleerd wordt en je accommodatie niet annuleerbaar of te verzeten is, dan heb je een probleem. Hetzelfde geldt als de terugvlucht geannuleerd wordt. Zie maar thuis te komen. Vaak lukt dat wel, maar kost het extra geld en soms een hoop moeite.

Volgens persbureau Reuters wordt er door Europeanen dit jaar naar verwachting 11 procent meer geld uitgegeven aan zogenaamde pakketreizen. Die hogere omzet wordt deels veroorzaakt door hogere prijzen die je dit jaar gemiddeld voor een pakketreis betaalt. Volgens de statistieken stijgt niet alleen de omzet uit pakketreizen, maar neemt ook het absolute aantal vakanties dat in de vorm van een pakketreis geboekt wordt, toe.

Wat is een pakketreis eigenlijk, wat zijn de voordelen van een pakketreis en waarom zou je voor een pakketreis kiezen in plaats van zelf boeken? Wij leggen het graag uit en dat doen we in de vorm van 5 dingen die je moet weten over een pakketreis.

1

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een reis waarbij verschillende onderdelen van een vakantie worden gecombineerd en als één geheel worden aangeboden. Daarbij gaat om minstens twee van de volgende onderdelen:

Vervoer
Dit kan bijvoorbeeld een vlucht, een treinreis of een busreis zijn.

Accommodatie
Je moet ergens slapen. Je hotel, appartement, vakantiehuis, tent of ander soort accommodatie is vrijwel altijd onderdeel van de pakketreis.

Extra’s
Bij een pakketreis kunnen extra’s inbegrepen zitten, zoals een complete rondreis, excursies, een huurauto of rondleidingen.

Deze onderdelen worden als een pakket verkocht voor een totaalprijs. Een belangrijk kenmerk van een pakketreis is dat deze door een reisorganisator wordt samengesteld en onder één contract wordt verkocht.

2

Vaker duurzaam

De trend is dat Europese aanbieders van pakketreizen steeds vaker hun aanbod vergroenen. Dat kan gebeuren door het kiezen van accommodaties die groenere keuzes maken of door de pakketreis met de trein of bus aan te bieden in plaats van met het vliegtuig. Vooral bij stedentrips zie je vaker dat de pakketreis met de trein in plaats van het vliegtuig aangeboden wordt.

3

De voordelen van een pakketreis

Als er sprake is van een pakketreis, dan geniet je als reiziger van een aantal voordelen. Zo heb je recht op repatriëring in geval van nood en compensatie bij gebreken. Je geniet verder van bescherming bij annulering door de reisorganisator.

Mocht een onderdeel van de pakketreis problemen opleveren, bijvoorbeeld als de luchtvaartmaatschappij een vlucht schrapt, dan is het aan de reisorganisator om ervoor te zorgen dat je toch op tijd op je bestemming arriveert of om voor een andere oplossing te zorgen.

4

SGR-garantie

Boek je jouw pakketreis bij een reisorganisatie die aangesloten is bij het SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden), dan ben je beschermd tegen de gevolgen van een faillissement van de reisaanbieder. Let er wel op dat de organisatie waar jij je reis boekt en de vakantie die je boekt, daadwerkelijk onder de dekking van het SGR vallen.

5

Duurder of goedkoper?

Bij sommige mensen heerst het hardnekkige idee dat een pakketreis per definitie duurder is dan wanneer je zelf de losse onderdelen van een reis samenstelt. Soms is dat wel zo, soms is dat niet. Een aanbieder van een pakketreis doet dat om er geld mee te verdienen. Dat kan gebeuren door een marge bovenop de inkoopprijs te gooien, door voordeel te bedwingen bij de leveranciers zoals hotels en luchtvaartmaatschappijen en vaak door een combinatie van deze twee.

In het geval dat de aanbieder van een pakketreis (deels) eigenaar is van een van de onderdelen van de reis, dan kan dat juist leiden tot aantrekkelijke aanbiedingen. Zo kan een TUI een voordelige last minute pakketreis aanbieden om hun vliegtuig vol te krijgen of geeft Corendon tijdelijk voordeel weg om bijvoorbeeld hun hotelkamers op Curaçao te vullen.