5 dingen die je moet weten over de Vogelenmarkt

De Vogelenmarkt is een van de bekendste markten van België en zelfs van heel Europa. De Vogelenmarkt vindt al sinds de zestiende eeuw plaats in Antwerpen. De naam van de markt is een directe verwijzing naar de wezens die hier al eeuwenlang verkocht worden: vogels. In het Antwerps dialect en in de verouderde Nederlandse taalvorm is het woord ‘vogelen’ de meervoudsvorm van het woord ‘vogel’. De Vogelenmarkt is van oorsprong dus een markt waar vooral vogels verkocht worden. In de beginjaren ging het vooral om vogels die voor de consumptie bedoeld waren, zoals pluimvee. Later kwamen daar postduiven bij en ongeveer halverwege de vorige eeuw zag je ineens ook inheemse en exotische (zang)vogels verkocht worden op de Vogelenmarkt.

Inmiddels is de Vogelenmarkt vooral een toeristische markt geworden waar iedere zondag duizenden bezoekers op afkomen. Tal van Nederlandse en Belgische toeristen komen speciaal voor de Vogelenmarkt naar Antwerpen. Vaak combineren ze zo’n trip naar de Vogelenmarkt met andere activiteiten in Antwerpen, zoals lunchen of een museumbezoek. Als het koopzondag in Antwerpen is, dan wordt het winkelen vaak vervolgd in de winkelstraten elders in de stad.

Wat moet je weten over de Vogelenmarkt en het bezoeken van de Vogelenmarkt? Wij hebben 5 feiten over de Antwerpse Vogelenmarkt voor je op een rijtje gezet.

1

Andere namen voor de Vogelenmarkt

Officieel heet de wekelijkse zondagsmarkt op en rond het Theaterplein Vogelenmarkt. In Nederland – en dan met name in de Randstad en in Noord-Brabant – is de benaming Vogeltjesmarkt veel in gebruik.

2

Iedere zondag

De Vogelenmarkt wordt iedere zondag gehouden. Zelfs als het een officiële feestdag is. Het is een van de weinige evenementen die gewoon doorgang vindt tijdens Pasen, Pinksteren en als Kerstmis of Nieuwjaarsdag op een zondag valt. De markt is open van 8.00 tot 13.00 uur (in het winterseizoen) of 14.00 uur (in het zomerseizoen). De opbouw van de kramen begint al voor dag en dauw.

De beginperiode van de Covid-19 pandemie is de meest recente periode waarin de Vogelenmarkt langere tijd geen doorgang heeft mogen (en dus kunnen) vinden. Ook tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de markt vanwege oorlogsomstandigheden afgelast.

In de afgelopen jaren is de markt ook weleens geannuleerd vanwege extreme weersomstandigheden, zoals hevige sneeuwval of storm.

3

Er worden bijna geen vogels meer verkocht

Het aantal stands waar nog daadwerkelijk vogels verkocht worden is in de afgelopen jaren sterk afgenomen. Op het grootste deel van de Vogelenmarkt, zoals bijvoorbeeld op het Theaterplein, worden er helemaal geen levende dieren meer verkocht. Alleen op de Graanmarkt staan nog enkele handelaren die levende zangvogels en pluimvee verkopen.

4

Hier wordt de Vogelenmarkt gehouden

De Vogelenmarkt heeft al decennialang een vaste plek. Op zondag kun je de Vogelenmarkt bezoeken op de Oudevaartplaats, Theaterplein, het Graanplein en omgeving.

5

Parkeren in de buurt van de Vogelenmarkt

Een vrij groot deel van de Nederlanders komt met de auto naar de Vogelenmarkt. Tot 1 augustus 2023 kon je op zondag in de straten rond de Vogelenmarkt nog gratis parkeren. Tegenwoordig is parkeren in het historisch centrum (waar het gebied waar de Vogelenmarkt wordt gehouden onder valt) 24 uur per dag en 7 dagen per week voorbehouden aan vergunninghouders. Op de nabijgelegen Frankrijklei mag je nog wel parkeren, net als in de straten ten oosten van de Leien.

Wil je ongecompliceerd parkeren bij de Vogelenmarkt? Zet je auto dan in een van de betaalde parkeergarages. Parking Stadsschouwburg, Parking Horta, Parking Hopland, Parking Inno en Parking Arenberg.

Lees ook:
5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen