5 dingen die je moet weten over de Route du Soleil

Voor toeristen die naar het zuiden van Frankrijk, het noordwesten van Italië of naar Spanje gereden hebben zal de naam ‘Route du Soleil’ (of Autoroute du Soleil’) bekend in de oren klinken. Deze Franstalige naam betekent in het Nederlands zoiets als ‘weg naar de zon’. Want dat is wat je doet als je deze populaire vakantieroute rijdt: je reist richting het zuiden, waar het statistisch gezien zonniger en warmer is dan in Nederland, België en het noorden van Frankrijk.

De Franse hebben het over de route via de A6 en de A7 tussen Parijs en Marseille als ze het over de Autoroute du Soleil hebben. Het eerste deel (de A6) loopt van Parijs via Beaune naar Lyon. Van daaraf ga je over de A7 door richting Marseille. Vanuit Nederlands perspectief hanteert men een afwijkende definitie voor de Route du Soleil. Vaak wordt dan de route vanuit Luxemburg via Lyon naar het zuiden bedoeld. Zelfs het einde van de route kan per bron verschillen. Meestal wordt Marseille als eindpunt van de Route du Soleil gebruikt, maar sta er niet van te kijken als de aftakking bij Orange over de A9 richting Montpellier ook als Route du Soleil aangeduid wordt.

Stel dat je van plan bent om met de auto naar het zuiden van Frankrijk te rijden, wat is er dan handig om te weten over de Route du Soleil? Onze 5 dingen die je moet weten over de Route du Soleil zullen je van de nodige informatie voorzien.

1

Tol en kosten

Het grootste deel van de Route du Soleil bestaat uit tolwegen. Calculeer de tol in als je je vakantiebudget berekent. Als je deze zomer met een auto via Luxemburg naar het zuiden van Frankrijk rijdt, dan betaal je tot aan Marseille ongeveer 62 euro tol voor een enkele reis aan tol. De route tot aan Montpellier kost ongeveer 77 euro aan tol voor een auto zonder caravan aan tol (enkele reis).

De rit over de Route du Soleil kost je ook brandstof (of elektriciteit). Brandstof tanken is langs de Franse autosnelwegen vrij duur. Je betaalt langs de ‘péage‘ gemiddeld twintig cent per liter meer voor benzine en diesel dan wanneer je de snelweg verlaat.

2

Verkeersdrukte en piekperiodes

De Route du Soleil is een van de populairste en drukste autoroutes van Europa. Dat merk je vooral in de vakantieperiodes en dan vooral tijdens het weekeinde. De Fransen hanteren al jaren kleurcodes om de drukte aan te geven.

Groen = normale situatie
Oranje = druk
Rood = zeer druk
Zwart = topdrukte

De code ‘zwart’ komt vrijwel alleen maar op enkele zaterdagen in het jaar voor. Dit heeft geleid tot de term Zwarte Zaterdag. Tijdens deze dagen is het extreem druk en kunnen er honderden kilometers aan file ontstaan op de Route du Soleil. Op dergelijke zaterdagen hebben de media het vaak over monsterfiles of horrorfiles.

De verkeersdruktekalender verschilt per jaar, maar je kunt over het algemeen stellen dat vrijwel alle weekeindes de zomer druk zijn op de Route du Soleil en dat er in juli en augustus enkele ‘zwarte zaterdagen’ voorkomen. Vooral de weekeinden rond de nationale Franse feestdag 14 juli is het vaak chaos op de Franse wegen.

3

Betaalbaar overnachten langs de Route du Soleil

Er zijn vrij veel hotels te vinden langs de Route du Soleil. Het aanbod is echter afgestemd op wat er gemiddeld nodig is op deze locaties. Hierdoor kan er tijdens de drukkere dagen een tekort aan beddencapaciteit zijn. Het gevolg is beperkt aanbod en hogere prijzen. Wil je enigszins betaalbaar overnachten langs de Route du Soleil, probeer dan zo vroeg mogelijk te boeken. Het aanbod is dan groter en de prijzen liggen dan gemiddeld lager.

Mochten de prijzen de pan uit rijzen of er niets meer beschikbaar zijn, kijk dan of je geen hotelkamer kunt boeken die een stukje van de snelweg af ligt. Dan heb je meer kans op fatsoenlijke prijzen en sowieso nog op een beschikbare kamer.

De populaire hotelboekingssite booking.com heeft een speciale pagina met hotels langs de Route du Soleil.

4

Alternatieve routes

Vrees je dat de Route du Soleil te druk is of wil je sowieso liever een mooie route rijden waarbij je niet of minder over de snelweg rijdt? Dan kun je kiezen voor alternatieve routes. Voor de route richting Marseille kun je ervoor kiezen om het eerste deel via Reims of Parijs te rijden. In sommige situaties kunnen deze routes zelfs sneller zijn. Moet je richting Montpellier rijden? Dan is de route over de A10, de A71 en A75 via Parijs, Orleans en Clermont-Ferrand een optie. Je rijdt dan over het beroemde Viaduct van Millau.

Wil je de drukte van de snelweg vermijden en/of een mooiere route rijden? Probeer dan de via de zogenaamde Route Nationale te reizen. Dit is relaxter, goedkoper (geen tol, minder brandstof) en vaak niets eens zoveel langzamer reizen.

5

Bezienswaardigheden langs de Route du Soleil

De autoroute zelf is niet de allermooiste die je kunt maken. Je zult vanaf de snelweg niet zoveel mooie uitzichten hebben. Gelukkig zijn er langs de route voldoende mooie plekjes, gave steden en noemenswaardig bezienswaardigheden om te bezoeken. Als we uitgaan van de Nederlandse definitie van de route dan val je met steden zoals Metz en Nancy al direct met je neus in de boter. In de zomermaanden zou je kunnen overwegen om te overnachten in Nancy en daar de gave (en gratis) lichtshow van Nancy te bezoeken.

Een stukje zuidelijker ligt Beaune, een charmante stad in de Bourgogne-regio. Beaune staat bekend om zijn wijncultuur en is de thuisbasis van vele gerenommeerde wijnhuizen. Nog wat lager ligt Lyon. Deze stad is een populaire tussenstop langs de Autoroute du Soleil. Lyon staat bekend om zijn rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijke gastronomie.

Ongeveer 140 kilometer ten noorden van Marseille ligt Avignon, een stad met een rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het meest opvallende monument in Avignon is het Palais des Papes, een imposant pauselijk paleis dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verken ook de prachtige oude stad, omringd door middeleeuwse stadsmuren.

Ruim twintig kilometer ten noordoosten van Nîmes bevindt zich de Pont du Gard. Dit is een indrukwekkend Romeins aquaduct dat de rivier de Gardon overspant en wordt tot de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk gerekend. Dit architectonische meesterwerk uit de oudheid staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en biedt prachtige uitzichten en mogelijkheden om te wandelen in de omgeving.