5 dingen die je moet weten over de lichtshow van Nancy

Het is inmiddels een traditie dat er in de zomermaanden een dagelijkse lichtshow gehouden wordt in het centrum van Nancy. Eigenlijk is het meer dan een lichtshow: met licht en geluid wordt er een spectaculaire multimediashow gehouden. Dit soort lichtshows worden niet alleen in Nancy gehouden. Ook elders in Lorraine kun je genieten van videoprojecties op monumentale panden. En ook in ons eigen Nederland kunnen we er wat van. Denk maar aan het Amsterdam Light Festival en Glow in Eindhoven. Het verschil met die lichtfestivals is dat de installaties daar op meerdere locaties te vinden zijn en dat je je dus zult moeten verplaatsen. Dat is in Nancy niet.

In dit artikel vertellen wij je alles wat je wilt weten als je van de lichtshow in Nancy wilt gaan genieten. Iedere avond komen er een groot aantal bezoekers af op de lichtshow van Nancy. Er zit altijd de nodige hoeveelheid Nederlanders tussen de toeschouwers.

1

Op de Place Stanislas

De lichtshow van Nancy wordt op één vaste locatie gehouden: de Place Stanislas. Dankzij de symmetrische inrichting van het Place Stanislas en de vorm van de gebouwen, leent deze plek zich prima voor een lichtshow. Place Stanislas ligt midden in het hart van de stad en is daardoor voor een groot deel van de mensen prima te bereiken. Het prachtige plein staat trouwens op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie de Place Stanislas weleens bezocht heeft, die zal helemaal begrijpen waarom dat zo is.

2

Alleen in de zomer

De lichtshow van Nancy wordt alleen in de zomer gehouden. Hierin verschilt het evenement van soortgelijke bezienswaardigheden in Nederland en België. Daar worden dergelijke lichtshows vooral in de wintermaanden georganiseerd. In Nancy gebruikt men het toeristische hoogseizoen om de bezoekers met een lichtshow te vermaken. De lichtshows starten ongeveer halverwege juni en duren tot ongeveer half september. Voor de exacte data voor het lopende jaar kun je het beste eventjes zoeken. Dan zie je meteen op welke dagen de lichtshow aangepast wordt of niet doorgaat.

3

Tijden en duur van de lichtshow

Om de show goed tot zijn recht te laten komen, moet het donker zijn. Het zogenaamde ‘blauwe uurtje’ is niet donker genoeg. De eerste twee maanden begint de lichtshow van Nancy om 22:45 uur. Vanaf half augustus – als de zon alweer een stukje vroeger onder gaat – wordt de begintijd vervroegd naar 22:00 uur.

De show duurt twintig minuten. Tijdens de nationale feestdag van Frankrijk (14 juli – Quatorze Juilliet) wordt er een aangepaste show getoond. Mogelijk wijkt dan ook de duur van de lichtshow af.

4

Helemaal gratis

Het beste nieuws is dat het aanschouwen van de lichtshow helemaal gratis is. Je hoeft dus helemaal niets te netalen om de indrukkende multimediaprojecties op de historische gebouwen van Nancy te zien. Het kan daardoor wel vrij druk worden op de Place Stanislas.

5

Ieder jaar een nieuwe show

Heb je een eerdere lichtshow van Nancy gezien? Ga tijdens een andere zomer zeker weer kijken. Ieder jaar is er een nieuwe show. Iedere editie heeft een eigen thema. In 2021 was het thema “Rendez-vous Place Stanislas” en in 2022 was het de beurt aan “La Belle Saison”. Het idee en de locatie zijn dus ieder jaar hetzelfde, de uitvoering is per jaar verschillend.