5 dingen die je moet weten over de luchthaven van Antwerpen

In Nederland hebben we amper van het bestaan van een internationaal vliegveld in de Belgische stad Antwerpen afgeweten. Toch bestaat de Internationale Luchthaven Antwerpen al een tijdje. Sterker nog: dit jaar viert dit vliegveld zijn honderdste verjaardag. Waarom dachten we in Nederland dat vanuit België naar je vakantie vliegen beperkt was tot de vliegvelden van Brussel, Luik, Oostende en de onder Ryanair-reizigers zo populaire Brussels South Charleroi Airport? Simpelweg omdat het vliegverkeer op het vliegveld van Antwerpen zich vooral richtte op zakenvluchten en privévliegtuigen. Pas de laatste jaren neemt het aantal toeristenvluchten toe. TUI fly vliegt vanaf Antwerpen Airport op een toenemend aantal vakantiebestemmingen.

Vanaf dit zomerseizoen biedt de Nederlandse tak van TUI pakketreizen op de Nederlandse markt aan waarbij er vanaf Antwerpen gevlogen kan worden. Hiermee biedt deze reisorganisatie een extra optie voor toeristen die Schiphol willen vermijden. De problemen rondom de lange wachtrijen hebben ervoor gezorgd dat Nederlanders liever hun (toe)vlucht over de grens zoeken.

Wat moet je verwachten als je vanaf de Internationale Luchthaven Antwerpen vliegt? Hoe zit het met parkeren en de bereikbaarheid? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het vliegveld van Antwerpen en vliegen vanaf de luchthaven van Antwerpen.

1

Met de auto naar het vliegveld van Antwerpen

De internationale luchthaven van Antwerpen ligt in het Antwerpse stadsdistrict Deurne. Het vliegveld ligt ten zuidoosten van het centrum. Kom je met de auto vanuit Nederland, dan moet je een stukje over de Antwerpse Ring rijden en afslag 3 naar Borgerhout nemen. Als je de borden volgt, dan word je via de Dr. van de Perrelei en de Karel de Preterlei gestuurd. Vanwege de 30 km/u-zone en de vele drempels is dat geen aangename route.

Beter rijd je vanaf afslag 3 eerst een stukje zuidwaarts over de Binnensingel (de R10) om vervolgens via de Diksmuidelaan rechtstreeks op de internationale luchthaven van Antwerpen af te rijden.

Vanuit Nederland krijg je te maken met de Antwerpse Ring of als je vanuit de richting Eindhoven komt met snelweg E313. Beide routes hebben veel last van verkeersdrukte tijdens de spitsuren. Zelfs buiten de spits kan het erg druk zijn en zijn files niet ondenkbaar. Houd daar rekening mee als je je vertrektijd naar het vliegveld wilt bepalen.

2

Parkeren

Je kunt je auto direct naast de terminal van de Internationale Luchthaven Antwerpen parkeren. Parking P Premium is een onoverdekt parkeerterrein waar plaats is voor ruim 450 auto’s. Het parkeertarief bedraagt op dit moment € 2,50 per uur, met een maximum van € 16,50 per dag. Er geldt er een maximumtarief van € 149,- voor de eerste 24 dagen. Daarna betaal je 5 euro per dag.

Kom je passagiers ophalen of wegbrengen? Dat kan in de gratis drop-off/pick-up zone. Deze is bedoeld voor het in- en uitstappen. Wil je wat langer staan, dan moet je je auto op de betaalde parking zetten.

In de omgeving van de luchthaven van Antwerpen zijn geen mogelijkheden om gratis te parkeren. Op straat geldt betaald parkeren en het parkeerterrein van de nabijgelegen Aldi is afgeschermd met een slagboom.

3

Met het openbaar vervoer naar het vliegveld van Antwerpen

Je kunt met het openbaar vervoer naar de Internationale Luchthaven Antwerpen reizen. Met de trein kun je tot aan treinstation Berchem reizen. Dit station ligt twee kilometer ten noordwesten van de luchthaven. Voor die laatste twee kilometer kun je kiezen uit de bus (5 minuten reistijd), lopen (20 tot 25 minuten) of de stadsfietsen van Velo Antwerpen.

Er rijden geen trams of metro’s naar het vliegveld van Antwerpen. Natuurlijk is de taxi wel een optie. In Antwerpen is het zelden lastig om een taxi te vinden.

4

Overnachten rond de luchthaven

Heb je een vroege vlucht en wil je niet het risico nemen dat je je vlucht niet haalt vanwege het drukke verkeer naar en rond Antwerpen? Dan kan het handig zijn om in de buurt van het vliegveld te overnachten. Op de luchthaven zelf kun je niet overnachten. Binnen een straal van anderhalve kilometer zitten er slechts een paar kleinschalige accommodaties zoals een compleet huis, een bed&breakfast en enkele appartementen.

Een ten opzichte van de luchthaven gunstig gelegen hotel is Park Inn by Radisson Antwerp Berchem. Dit driesterrenhotel ligt bij treinstation Antwerpen Berchem, op twee kilometer van de luchthaven. Dit hotel heeft een eigen parkeergarage voor wie met de auto komt. Kom je met de trein, dan is dit de handigste plek om te overnachten.

Een ander hotel dat we aan durven te bevelen is het Van der Valk Antwerpen. Dit viersterrenhotel ligt vlak bij de snelweg en op tien autominuten van de luchthaven en van het centrum van Antwerpen. Je kunt gratis parkeren bij dit hotel.

5

Voorzieningen

De luchthaven van Antwerpen is kleinschalig, maar is wel van de belangrijkste gemakken voorzien. De aanwezige horeca zorgt ervoor dat je wat kunt eten of drinken, er zijn natuurlijk openbare toiletten en in de terminal zit een geldautomaat. Bar & Restaurant Belair Antwerp bevindt zich in het luchthavengebouw en is voor iedereen toegankelijk. Als hun terras open is, dan kun je vanaf hun terras kijken naar de vliegtuigen.

Voor de passagiers is er na de veiligheidscontrole de Antwerp Fly Shop, waar ze terecht kunnen voor een drankje en lichte snacks. Deze zaak is open voor elke vertrekkende vlucht.