5 dingen die je moet weten als je naar Kaapstad op vakantie gaat

Kaapstad is een van de populairste vakantiebestemmingen op het Afrikaanse continent. Dankzij de rechtstreekse vliegverbinding van KLM tussen Amsterdam en Kaapstad vliegen maandelijks duizenden landgenoten naar deze in het zuiden van Zuid-Afrika gelegen vakantiebestemming. Voor sommigen is Kaapstad de uitvalsbasis voor uitstapjes in de buurt, voor velen is Kaapstad het begin en/of einde van een rondreis door Zuid-Afrika. Ook in dat geval worden er meestal enkele dagen in Kaapstad verbleven. Over Kaapstad valt veel informatie te vinden. Informatieve websites zoals ‘Kaapstad voor beginners’ geven uitgebreide informatie over het boeken van een vakantie naar Kaapstad, wat te doen in Kaapstad en reizen naar Kaapstad. Ze geven handige tips om jouw reis naar Kaapstad zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Wat kunnen wij toevoegen aan alle reeds beschikbare info over Kaapstad en vakantie vieren in Kaapstad? Door jullie te informeren over de 5 dingen die je moet weten als je naar Kaapstad op vakantie gaat. Deze 5 dingen zijn handig voor iedereen die Kaapstad gaat bezoeken.

1

De highlights van Kaapstad verkennen

Ga je op eigen houtje Kaapstad ontdekken of ga je Kaapstad verkennen onder begeleiding van een kundige gids? Onze ervaring is dat je met een gids in korte tijd de belangrijkste highlights van Kaapstad kunt zien en veel tips over de stad kunt krijgen. Bij GetYourGuide kun je verschillende wandeltours door Kaapstad boeken.

Je kunt Kaapstad tijdens een fietstour of wandeltour verkennen. Een wandeltour beperkt je in de afstand die je binnen enkele uren af kunt leggen. Onze voorkeur zou uitgaan naar een fietstour door Kaapstad. De populaire fietstocht ‘Highlights van Kaapstad’ van Baja Bikes is ideaal om een goede indruk te krijgen van wat Kaapstad allemaal te bieden heeft.

2

Veiligheid

Veel vragen die over Kaapstad gesteld worden hebben te maken met de veiligheid in Kaapstad. Begrijpelijk, want Kaapstad heeft geen geweldige reputatie op dit gebied. Voor wie ervaring heeft met Johannesburg: in Kaapstad is het een stuk veiliger. De grote contrasten tussen arm en rijk zorgt er echter ook in Kaapstad voor dat je als toerist het slachtoffer zou kunnen worden van diefstal of beroving.

Kaapstad is prima te doen, mits je je aan een aantal ‘regels’ houdt. De meeste van deze tips voor een veilige vakantie in Kaapstad gelden ook voor elders in Zuid-Afrika en op andere vakantiebestemmingen.

– Draag geen waardevolle sieraden of horloges en wees terughoudend met het tonen/meenemen van dure smartphones of camera’s.
– In het grootste deel van Kaapstad kun je na zonsondergang beter niet op straat lopen.
– Ga je in een rustigere omgeving wandelen? Doe dit bij voorkeur in een groepje.
– Als je een huurauto hebt: laat niets achter in de auto. Parkeer ’s avonds de auto bij voorkeur in een beveiligde parking.
– Neem niet te veel contant geld mee als je naar buiten gaat.
– Gebruik de kluis van je accommodatie voor je waardevolle spullen, geld en documenten.

In de betere wijken, zoals Green Point en Sea Point, is het overdag prima te doen. Tijdens de avonduren en de nacht is het ook daar aangeraden om gebruik te maken van taxi’s of ubers.

3

Prijzen en betalen

Als je eenmaal je vliegticket hebt gekocht en ook je accommodatie in Kaapstad betaald hebt, dan kun je naar Nederlandse maatstaven vrij goedkoop vakantie vieren in Kaapstad. Drankjes in de horeca kosten ongeveer de helft van wat je in Nederland kwijt bent, maaltijden zijn minstens zo goedkoop. Voor een goede ossenhaas bij een uitstekend steakrestaurant ben je ongeveer 15 euro kwijt. Benzine kost iets meer dan een euro per liter en in de supermarkt liggen de prijzen voor veel producten lager dan bij ons. Vooral vers voedsel is voordelig in Kaapstad.

4

Load shedding

n Kaapstad zit je regelmatig zonder stroom. Dat is niet het gevolg van stroomstoringen, maar komt door load shedding. Hierbij worden wijken in Kaapstad op vooraf bepaalde tijden afgesloten van de stroom. Meestal gebeurt dit in blokken van 2 of 4 uur. Op het moment dat de stroom uitvalt, kun je geen elektronische apparatuur meer opladen, doet de koelkast het niet, werkt de airconditioning niet, kun je geen televisie kijken en kun je geen lampen inschakelen. Op zo’n moment ervaar je hoe afhankelijk je bent van elektriciteit.

Als je rekening houdt met de momenten waarop er load shedding plaatsvindt, dan zul je er amper last van ondervinden. Accommodaties gebruiken vaak aggregaten waardoor in ieder geval de essentieelste onderdelen van elektriciteit voorzien kunnen worden, zoals bijvoorbeeld liften en de verlichting in openbare ruimtes.

LEES OOK:
5 dingen die je moet weten over load shedding

5

Waar overnachten in Kaapstad

Als je een vakantie naar Kaapstad aan het regelen bent, waar kun je dan het beste overnachten? Welke wijken in Kaapstad zijn het veiligste, liggen het gunstigste en bieden voldoende voorzieningen (denk aan supermarkten, horeca)? Het antwoord op deze vragen is mede afhankelijk van je wensen, je reisdoel en je budget. Toch kunnen we je wel een algemeen advies geven over waar te overnachten in Kaapstad.

Het centrum is niet automatisch de meest logische keuze. Moet je tijdens je vakantie vooral in het centrum van Kaapstad zijn, dan kun je overwegen om hier te overnachten. In andere gevallen zouden wij eerder voor een van de meer toeristische delen van Kaapstad gaan.

Green Point is de populairste wijk om in Kaapstad te verblijven. Green Point biedt een mix van hotels, pensions en zelfstandige appartementen die ideaal zijn voor alle soorten reizigers. Je zit op loopafstand van het centrum van Kaapstad en je hebt de nabijheid van V&A Waterfront, waar het barst van de leuke restaurants, bars en winkels.

Wil je overnachten aan de kust? Overweeg dan een accommodatie in Sea Point, Camps Bay, Clifton of het Bloubergstrand. Je zit dan wel wat verder van het centrum van Kaapstad af.