5 dingen die je moet weten over load shedding

Het altijd de beschikking hebben over elektriciteit via het stroomnetwerk is geen vanzelfsprekendheid. In Nederland hebben we decennialang kunnen rekenen op een solide elektrisch netwerk dat onze woningen, bedrijven, openbare gebouwen en objecten zoals straatverlichting vrijwel altijd van voldoende stroom voorzien. De energietransitie gaat in Nederland de komende jaren waarschijnlijk zorgen voor meer verstoringen. In Zuid-Afrika moet men al langer dealen met capaciteitsproblemen in het elektriciteitsnet. Daar is niet altijd voldoende energie beschikbaar om in de totale energiebehoefte te voldoen.

Ga je op vakantie naar Kaapstad of elders in Zuid-Afrika, dan zul je vrijwel zeker te maken gaan krijgen met load shedding. Load shedding is een gecontroleerde stroomonderbreking die wordt toegepast in Zuid-Afrika om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt. Dit kan gebeuren door een tekort aan stroomopwekking, of door een te hoge vraag naar stroom.

Wat moet je weten over load shedding in Zuid-Afrika? Wij hebben de 5 essentiële dingen die je moet weten over load shedding voor je op een rijtje gezet.

1

Wat is load shedding?

Load shedding is een gecontroleerd proces dat reageert op ongeplande gebeurtenissen om het elektriciteitsnet te beschermen tegen een totale black-out. Hoewel we het woord blackout meestal losjes gebruiken om te verwijzen naar “geen licht” in onze lokale omgeving, heeft een landelijke blackout veel ernstigere gevolgen. Een stroomstoring treedt op wanneer er te veel vraag is naar elektriciteit en te weinig aanbod, waardoor het elektriciteitssysteem uit balans raakt en het hele systeem uitvalt.

2

Hoe vaak komt load shedding voor?

De frequentie en ernst van load shedding varieert per regio en per jaar. In Kaapstad kan load shedding meerdere keren per dag voorkomen, met onderbrekingen van 2 tot 4 uur. De website van Eskom (de nationale elektriciteitsmaatschappij) geeft een actueel schema met de geplande onderbrekingen. Voor Kaapstad is dit PDF-schema handiger.

3

Omgaan met load shedding

Op het moment dat de stroom uitvalt, kun je geen elektronische apparatuur meer opladen, doet de koelkast het niet, werkt de airconditioning niet, kun je geen televisie kijken en kun je geen lampen inschakelen. Op zo’n moment ervaar je hoe afhankelijk je bent van elektriciteit.

Op het moment dat je in je accommodatie in Zuid-Afrika te maken krijgt met load shedding, dan is het raadzaam om de koelkast zoveel mogelijk dicht te houden (dan kan er geen kou ontsnappen), ervoor te zorgen dat je altijd iets van een zaklamp of oplaadbare lamp bij de hand hebt en dat je je elektronische apparaten oplaadt op het moment dat je wel stroom hebt. Voorkom dat de accu van je telefoon te ver leeg raakt en dat je op zou moeten laden op het moment dat het niet kan.

4

Load shedding in de praktijk

Wij verbleven vorige maand in Kaapstad en hebben daar meerdere keren met load shedding te maken gehad. Veel last hebben we er niet van ervaren. De accommodatie waar we zaten zorgde ervoor dat dankzij een generator de liften, de Wi-Fi en de verlichting in de openbare ruimtes het wel deden op het moment dat er load shedding plaatsvond. Het restaurant waar we zaten op het moment dat de stroom uitviel, liet eveneens door middel van een generator de gasten niet in het donker zitten. Het duurt even een seconde of tien voordat het licht op gang komt.

5

Alternatieven voor load shedding

In theorie zijn er alternatieven voor load shedding. Denk aan het verminderen van het energieverbruik of het spreiden van de stroompieken. In de praktijk is dat lastiger, omdat je met miljoenen individuen en bedrijven te maken hebben. Het investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie, in combinatie met grootschalige opslag van die energie voor gebruik op momenten dat er geen of minder zon of wind is, zou eveneens helpend zijn. Dat is door de beperkte en dure opslagmogelijkheden voorlopig nog toekomstmuziek.