5 dingen die je moet weten als je naar Bonaire op vakantie gaat

Tot enkele jaren geleden was Bonaire een vrij bescheiden vakantiebestemming, dat altijd in de schaduw stond van de nabijgelegen eilanden Curaçao en Aruba. Bonaire was vooral de plek waar duikers en snorkelaars naartoe gingen om van de onderwaterwereld te genieten. De belangstelling voor alles wat Bonaire bovenlands te bieden heeft, bleef altijd achter. Sinds Nederlanders tijdens de covidpandemie ineens zeer beperkt waren in het reizen en Bonaire als een van de eerste bestemmingen wél aangevlogen kon en mocht worden, is het toerisme op dit Caribische eiland voorgoed veranderd. Ineens werd Bonaire gezien als een ideale vlucht voor de koelere winterperiode in Nederland en steeg Bonaire in de lijst met populairste bestemmingen voor een winterzonvakantie.

Wie de bezoekersstatistieken van Bonaire bekijkt, die zal vaststellen dat het aantal Nederlandse toeristen dat vakantie viert op Bonaire nu structureel hoger ligt dan tijdens de vorige decennia. Ga je voor het eerst op vakantie naar Bonaire? Dan zijn er een paar dingen die e moet weten als je naar Bonaire op vakantie gaat. Wij vertellen je ze hier.

1

Je moet je Visitor Entry Tax regelen

Als Nederlandse (of andere internationale) toerist moet je belasting betalen om naar Bonaire te mogen reizen. Je betaalt die belasting vooraf en per verblijf. Deze Visitor Entry Tax heeft enkele jaren geleden de toeristenbelasting, die je per nacht betaalde, vervangen. Je kunt de Visitor Entry Tax via deze pagina online regelen.

2

Betalen om te duiken of snorkelen

Het gehele water rondom Bonaire behoort tot een nationaal park: het Bonaire National Marine Park. Om het water rond Bonaire te betreden heb je een zogenaamd STINAPA E-Ticket nodig, dat vroeger bekend stond als Stinapa penning. Iedereen die gaat duiken of snorkelen rond Bonaire is verplicht om de betaalde Nature Tag aan te schaffen. Die is een heel kalenderjaar geldig en regel je via online via https://stinapa.bonairenaturefee.org/.

3

Bonaire is geen Curaçao

Zowel Bonaire als Curaçao zijn Caribische eilanden die tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren en de hemelsbrede afstand tussen Bonaire en Curaçao is slechts zo’n 75 kilometer. Vaak wordt er verondersteld dat Bonaire op Curaçao lijkt of andersom. Er zijn zeker overeenkomsten, maar er zijn ook flinke verschillen. Bonaire is kleiner en rustiger, met een ontspannen en intieme sfeer die ideaal is voor degenen die de drukte willen vermijden. Bonaire heeft minder zandstranden dan Curaçao, maar biedt wel ongerepte kustlijnen met kristalhelder water. De focus ligt op Bonaire meer op duiken en snorkelen.

Waar Curaçao een bruisend nachtleven biedt met tal van restaurants, bars, clubs en casino’s, daar is Bonaire is rustiger in de avonden, met een paar gezellige restaurants en bars. Je hoeft je op Bonaire absoluut niet te vervelen, maar het is allemaal relaxter dan op Curaçao.

4

Vervoer

Op een enkele taxi na is er geen openbaar vervoer op Bonaire. Dat betekent dat je voor je eigen vervoer moet zorgen. Dat is geen probleem als je vooral in en rond je accommodatie wilt blijven. Wil je meer van het eiland zien, verschillende stranden bezoeken of heb je vervoer naar restaurants nodig? Dan kun je beter een huurauto, scooter of fiets regelen. De vraag naar huurauto’s is op Bonaire vaak groter dan het aanbod, dus regel dit op tijd. Ga bij voorkeur voor een pick-up of 4×4, zodat je minder last hebt van modder en kuilen.

5

Vrij prijzig

Een vakantie naar Bonaire is redelijk betaalbaar, mits je gunstig geprijsde vliegtickets of een leuke deal voor een pakketreis naar Bonaire vindt. Ter plaatse zul je af en toe schrikken van de prijzen. Ga je op Bonaire naar de supermarkt, dan zou je willen dat je de toch al hoge prijzen uit de Nederlandse supermarkten aan zou treffen in de schappen. Omdat veel producten op Bonaire ingevlogen moeten worden, liggen de prijzen voor levensmiddelen hier een stuk hoger dan bij ons.

De hogere prijzen voor eten en drinken zorgt voor evenredig hogere prijzen in de horeca. Uit eten of een drankje doen op Bonaire is vrij duur, zeker als je een gemiddelde fooi van 15% meerekent. Een oplossing kan zijn om een all inclusive vakantie op Bonaire te boeken. Helaas is het all inclusive toerisme op Bonaire niet op grote schaal aanwezig en als je het kunt boeken, dan betaal je daar vaak een flinke prijs voor.