5 dingen die je moet weten over de Visitor Entry Tax voor Bonaire

Het toerisme is voor veel landen en gemeenten een belangrijke bron van inkomsten. Een deel van doe inkomsten komt indirect binnen. Denk aan belastingen over gehuurde auto’s, BTW over uitgaven die toeristen doen en inkomstenbelastingen over de lonen van mensen die werkzaam zijn in het toerisme. Toeristenbelastingen vormen een directe inkomstenbron voor de overheden. Bonaire heeft jarenlang belasting geheven in de vorm van kamerbelasting op accommodaties en een huurautobelasting op auto’s die op Bonaire verhuurd worden.

Sinds 1 juli 2022 heeft de Bonairiaanse overheid de toeristenbelasting en huurautobelasting vervangen door een nieuwe vorm van toeristenbelasting: de Visitor Entry Tax. De manier waarop deze belasting geheven wordt, verschilt van hoe het voorheen ging. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de Visitor Entry Tax die je verplicht moet betalen om Bonaire te bezoeken.

1

Vast bedrag

De Visitor Entry Tax betaal je per bezoek aan Bonaire. Dus niet per nacht. Wie kort op Bonaire verblijft, die zal hierdoor relatief meer betalen. Blijf je tenminste twaalf dagen op Bonaire, dan zul je bij het nieuwe systeem voordeliger uit zijn dan bij de oude toeristenbelasting die per nacht geheven werd. Het oude bedroeg was $ 6,50 per persoon per nacht. De Visitor Entry Tax bedraagt $ 75,00 per persoon per verblijf.

Alleen inwoners van Bonaire ontkomen aan de Visitor Entry Tax. Wie op Aruba, Curaçao, Saba, Sint. Eustatius of het Nederlandse deel van Sint Maarten woont, die betaalt slechts $ 10,- per verblijf. Je moet de residentie wel aan kunnen tonen met een sédula.

Voor cruisepassagiers en alle kinderen tot en met 12 jaar geldt er ook het gereduceerde tarief van $ 10,- per persoon per verblijf.

2

Twee manieren om te betalen

Er zijn twee manieren om de Visitor Entry Tax te betalen: vooraf online of ter plaatse bij aankomst op de internationale luchthaven van Bonaire. Het handigste is om je Visitor Entry Tax vooraf via internet te regelen. Dat bespaart je tijd en eventueel gedoe bij aankomst op Bonaire. Doe dat niet te ver van tevoren, want een betaling is onomkeerbaar. Je krijgt je geld niet terug als je onverhoopt toch niet naar Bonaire afreist. Wel blijft de gegenereerde QR-code een jaar na aanschaf geldig. Reis je later naar Bonaire, dan kun je de nog niet gebruikte Visitor Entry Tax op dat moment gebruiken.

Betalen kan alleen elektronisch of met een bankkaart. Als je ter plaatse wilt betalen, dan kan dat met een creditcard of met je bankpas, mits deze voorzien is van een Maestro-logo en op wereldprofiel staat. Contant betalen is niet mogelijk.

Je kunt de Visitor Entry Tax via deze pagina online regelen.

3

Iedere keer betalen

Het maakt niet uit of je één keer op vakantie naar Bonaire gaat, of bij wijze van spreken zowat wekelijks naar Bonaire vliegt. Als je niet als inwoner van Bonaire geregistreerd staat, dan moet je voor iedere reis naar Bonaire de Visitor Entry Tax betalen.

4

Terugkrijgen van toeristenbelasting

De Visitor Entry Tax is vrij recent ingevoerd. Als je eerder dit jaar – of misschien zelfs ergens vorig jaar – een vakantie naar Bonaire geboekt hebt, dan is er mogelijk al toeristenbelasting en/of huurautobelasting betaald. Als je na 1 juli 2022 naar Bonaire reist, dan dien je de reeds betaalde toeristenbelasting en huurautobelasting gecrediteerd en terugbetaald te krijgen. Veel accommodaties hebben dat inmiddels al zelf met hun klanten geregeld. Heb je een pakketreis naar Bonaire geboekt? Let er dan op of de reisorganisatie dit op de juiste manier afgehandeld heeft.

5

Nature Fee is niet inbegrepen

De Nature Fee is niet inbegrepen bij de Visitor Entry Tax. Als je wilt gaan zwemmen, duiken, snorkelen of aan watersporten wilt doen in de zee rond Bonaire, dan moet je nog steeds de STINAPA Nature Fee betalen. Op deze pagina lees je alles over de STINAPA Nature Fee.