5 dingen die je moet weten over de Drei Zinnen

De Drei Zinnen bestaan uit drie imposante rotstorens die recht uit de aarde lijken op te rijzen. De Drei Zinnen zijn gelegen in de Dolomieten. Ze vormen het opvallende herkenningspunt van de regio en trekken vooral in de zomer veel toeristen uit binnen- en buitenland naar deze hoek van Italië. De hoogste top is de Große Zinne (Italiaans: Cima Grande) met een hoogte van 2999 meter. Hij ligt tussen de twee andere toppen, de Western Peak (Cima Ovest, 2973 m) en de Small Peak (Cima Piccola, 2857 m). De reden dat de Drei Zinnen een Duitstalige naam hebben, komt doordat dit gebied vroeger tot Oostenrijk behoorde en het Duits nog steeds een veel gesproken taal is in de omgeving van de Drei Zinnen. De Italiaanse benaming die je tegen kunt komen is Tre Cime di Lavaredo.

De Drei Zinnen worden vooral bezocht door wandelaars en klimmers. Sinds de eerste beklimming van de Grosser Zinne in 1869 zijn de drie toppen een van de populairste bestemmingen in de Alpen voor klimmers. Ze zijn toegankelijk via talrijke klimroutes van verschillende moeilijkheidsgraden en zijn zo een centrum van alpine klimmen geworden, van waaruit veel belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van deze sport zijn ontstaan.

Het indrukwekkende landschap van de Drei Zinnen leent zich prima voor schitterende wandelingen, is een enorme inspiratiebron voor fotografen en in de winter kun je hier uitstekend wintersporten. Wat je verder moet weten over de Drei Zinnen? Dat vertellen wij je hier in de vorm van 5 dingen die je moet weten over Drei Zinnen.

1

Schitterende rondwandeling

De wandeltocht rond de Drei Zinnen is ongetwijfeld een van de mooiste wandelingen die je in de Italiaanse Dolomieten kunt maken. Deze rondwandeling valt op omdat hij niet bijzonder moeilijk is en bovendien een adembenemend landschap biedt. De wandeling begint bij de Auronzo hut (2320 m) in Auronzo di Cadore, die per auto of bus bereikbaar is via een tolweg. Je moet ongeveer 4 uur uittrekken voor de hele rondwandeling, die bijna 10 kilometer lang is. Een redelijk goede conditie en goede wandelschoenen zijn aanbevolen voor deze wandeling.

2

UNESCO Werelderfgoed

De uitzonderlijke natuurlijke schoonheid en geologische betekenis van de Drei Zinnen wordt bevestigd door de vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst, als onderdeel van de Dolomieten. De kalksteenformaties creëren dramatische contouren en kleuren die veranderen met het licht van de dag, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang. De UNESCO-status helpt bij het behoud van dit kwetsbare ecosysteem.

3

Sporen van de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de regio rond de Drei Zinnen het toneel van intense gevechten tussen de Italiaanse en Oostenrijks-Hongaarse legers. De bergen vormden een natuurlijke grens en strategisch bolwerk, waardoor beide partijen vochten om controle over het gebied. Vandaag de dag kunnen bezoekers nog steeds de overblijfselen van deze tumultueuze periode zien, zoals loopgraven, tunnels en fortificaties uitgehouwen in de rotsen. Het gebied dient nu als een openluchtmuseum en herdenkingsplaats, waardoor het een extra dimensie krijgt naast zijn natuurlijke schoonheid.

4

Culinaire verwennerij

De ligging van de Drei Zinnen zorgt voor een geweldige culinaire beleving in de directe omgeving. De keuken van Zuid-Tirol is een mix van mediterrane verfijning en alpine hartigheid. Dit betekent dat je kunt genieten van zowel delicate Italiaanse pasta’s als stevige Oostenrijkse gerechten, vaak bereid met verse, lokale ingrediënten zoals wilde kruiden, bergkaas en gerookt spek. De cultuur van deze regio weerspiegelt zich in de keuken, waarbij eenvoudige berggerechten worden verrijkt met de creativiteit van de Italiaanse keuken.

Voor een optimale culinaire ervaring kun je gaan dineren in een berghut (een rifugio). Hier serveren ze authentieke Zuid-Tiroolse gerechten en bieden tegelijkertijd een panoramisch uitzicht op de omliggende bergen.

5

Geweldig wintersportgebied

Zodra de bergen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw, transformeert het gebied rond de Drei Zinnen in een droomlocatie voor wintersporters van elk niveau. Met adembenemende uitzichten en uitstekend geprepareerde pistes is dit een ideale bestemming voor iedereen die van de winter houdt.

Het skigebied rond de Drei Zinnen, officieel bekend als 3 Zinnen Dolomites, is een van de meest geliefde wintersportbestemmingen in de regio Zuid-Tirol. Dankzij de vijf met elkaar verbonden bergen kun je hier eindeloos genieten van afwisselende afdalingen en spectaculaire uitzichten op de iconische toppen van de Dolomieten.