Morgennacht is het weer zover: we gaan in Nederland, de rest van Europa en in een aantal andere landen de klok een uur vooruit zetten. Dit is de omschakeling van de wintertijd naar de zomertijd. De zomertijd is eigenlijk een tijdelijke aanpassing van de standaardtijd zoals die bij de tijdzone waarin een land zich bevindt hoort. Je mag stellen dat de wintertijd de normale tijd is en de zomertijd een tijdelijke afwijking daarvan. Binnen de Europese Unie zijn er plannen om van de zomertijd de standaardtijd te maken en dan met het hele systeem van wintertijd en zomertijd te stoppen. Tot heden is dit voorstel niet goedgekeurd, waardoor we ook in Nederland voorlopig de klok twee keer per jaar blijven verzetten.
Door het omschakelen naar zomertijd is het in de zomer ’s avonds langer licht, maar duurt het in de ochtend ook een uur langer voordat het licht wordt. Zomertijd is in Europa in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw ingevoerd. Zomertijd werd na de oliecrisis ingevoerd om energie te besparen. De gedachte was dat mensen door het langere daglicht ’s avonds minder elektriciteit zouden gebruiken. In hoeverre dit effect daadwerkelijk optreedt, is onderwerp van discussie.
Wat moet je nog meer weten over de zomertijd? Hier lees je de 5 dingen die je moet weten over zomertijd en de effecten van zomertijd.