5 dingen die je moet weten over winkelen in Duitsland

Winkelen over de grens is een geliefde bezigheid. Nederlanders piepen graag de landsgrenzen over om te gaan winkelen in België of Duitsland. Je krijgt dan te maken met een ander winkelaanbod, andere prijzen en je kunt het winkelen over de grens combineren met een leuke stedentrip of het bezoeken van een bezienswaardigheid. Duitsland telt tal van leuke steden waar je kunt gaan winkelen.

Als je net over de grens met Nederland kijkt, dan zijn steden zoals Aken, Kleef, Bocholt, Münster en Papenburg geliefde shoppingbestemmingen. Grote steden zoals Düsseldorf en Keulen behoren tot de absolute toppers als het gaat om de combinatie citytrip en winkelen. En laten we vooral Oberhausen niet vergeten. Winkelcentrum Westfield CENTRO is onder Nederlanders de absolute nummer één shoppingbestemming in Duitsland. Winkelen in Duitsland beperkt zich natuurlijk niet alleen tot de grenssteden. De informatie die we in dit artikel met je delen, geldt ook voor andere steden en dorpen in Duitsland, zoals Berlijn, Dresden en Hamburg.

Wat je allemaal moet weten als je in Duitsland gaat winkelen? Wij hebben 5 dingen die je volgens ons zou moeten weten over winkelen in Duitsland voor je verzameld.

1

Het aantal koopzondagen is beperkt

Het aantal koopzondagen in Duitsland is beperkt. In Duitsland komen er veel minder koopzondagen voor dan dat we in Nederland gewend zijn. Zelfs in drukke steden en veel bezochte winkelcentra hoef je slechts op maximaal een paar koopzondagen per jaar te rekenen. Wie in Duitsland wil gaan winkelen, die kan daarom beter de zaterdag of een doordeweekse dag uitkiezen om te shoppen.

2

Mogelijk heb je een milieusticker nodig

Steeds meer Duitse steden stellen zogenaamde milieuzones (Umweltzone) in. In zo’n gebied, dat vaak een groot deel van de stad beslaat, mag je alleen maar met de auto rijden als die voorzien is van een zogenaamde milieusticker. Dit geldt bijvoorbeeld voor steden zoals Berlijn, Bonn, Düsseldorf, Keulen, Oberhausen en Osnabrück. De Duitse milieusticker is gekoppeld aan je kenteken en onbeperkt geldig. Je moet hem regelen voor je een Duitse milieuzone inrijdt. Dat kan bijvoorbeeld via milieusticker.shop.

3

Betalen in Duitsland

In Duitsland betaal je – net als bij ons – met de euro. Let op: in Duitsland wordt er bij contante betalingen niet afgerond. Als de rekening € 12,02 bedraagt, dan dien je twaalf euro en twee cent te betalen. Daar staat tegenover dat je bij een bedrag van € 4,99 een cent wisselgeld krijgt als je met vijf euro afrekent.

Elektronisch betalen (met pin of contactloos) kan in Duitsland net zo goed als in Nederland. Je betaalt geen extra buitenlandtoeslag voor betalen met de bankpas.

4

Duitse Kerstmarkten

Voor liefhebbers van braderieën en markten is de winterperiode hét moment om te gaan winkelen in Duitsland. Dan vinden de traditionele kerstmarkten plaats. Deze zogenaamde Weihnachtsmarkten worden in de meeste grote maar ook in kleinere steden gehouden. De meeste kerstmarkten in Duitsland beginnen in de tweede of derde week van november en duren tot vlak voor Kerstmis. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse en Belgische kerstmarkten. Die duren meestal tot na Kerstmis.

De kerstmarkten van Düsseldorf, Keulen, Oberhausen en Münster zijn onder Nederlanders het populairste.

5

Uitverkoop in Duitsland

Het houden van kortingsacties mag in Duitsland het hele jaar door. Daarnaast zijn er – net als in België – specifieke uitverkoopperiodes. Die worden in Duitsland ‘Schlussverkauf’ genoemd. Het woord ‘Solden’ kom je ook wel tegen. De Winterschlussverkauf (winteruitverkoop) begint op de laatste maandag van januari en duurt twee weken. De Sommerschlussverkauf (zomeruitverkoop) begint op de laatste maandag van juli (soms op de voorlaatste maandag) en duurt net als de wintersales 2 weken. De kortingen op kleding, schoenen en accessoires lopen soms op tot maar liefst 75%.