5 dingen die je moet weten over pinnen in het buitenland

Reizen zonder te betalen is een situatie die je niet snel mee zult maken. Zelfs als je een all-inclusive vakantie geboekt hebt, ontkom je er bijna niet aan dat je helemaal niets hoeft uit te geven. In een aantal situaties is contact geld nog steeds gemakkelijker. Denk aan het geven van een fooi, kleine betalingen doen of betalen op bestemmingen waar contant geld nog steeds de standaard is. Hoe wil je anders een fooi achterlaten voor degene die ervoor zorgt dat jouw hotelkamer overdag schoongemaakt wordt? Er zijn verschillende situaties te benoemen waarbij je bijna niet om contant geld heen komt. Elektronisch betalen neemt wel een steeds groter aandeel in. In een toenemend aantal gevallen betaal je op vakantie met een pinpas.

Waar moet je allemaal rekening mee houden als je wilt pinnen in het buitenland? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over pinnen in het buitenland voor je op een rijtje gezet.

1

Pas op voor de kosten

Binnen de Europese Unie mogen de banken je geen extra kosten rekenen voor pinbetalingen ten opzichte van wat je in je eigen land betaalt. Soms rekenen winkeliers of horecazaken wel een toeslag voor pinbetalingen. Dit gebeurt vooral bij kleinere pinbetalingen.

Buiten Europa kun je te maken krijgen met bankkosten en sowieso met valutakosten. De banken bouwen daarvoor een veilige marge in.

Tot slot de kosten voor geldopnamen. Commerciële geldautomaten (niet van de banken) rekenen kosten voor een opname. De bedragen die je betaalt kunnen oplopen van een paar euro tot soms wel meer dan vijf euro per transactie. Meer geld opnemen in een keer is daardoor relatief goedkoper. Vaak betaal je bij de geldautomaten van de banken minder per transactie.

Heb je de optie om te betalen in lokale valuta of in euro? Kies dan voor lokale valuta. Dat is vrijwel altijd gunstiger.

2

Let op de instelling

Er zijn twee soorten instellingen waar je rekening mee moet houden als je je bankpas in het buitenland wilt gaan gebruiken. Ten eerste staan de Nederlandse bankpassen standaard op ‘Europa-profiel‘. Daarmee kun je betalen en geld opnemen binnen Europa. Voor landen buiten Europa moet je je bankpas op ‘Wereldprofiel‘ zetten. Dat kun je als het goed is zelf doen via internetbankieren. Je kunt deze instelling voor onbepaalde tijd aanzetten of voor een vooraf ingestelde periode activeren.

3

Pas op voor fraude

Bankpassen blijven fraudegevoelig. Zeker op plekken waar de pas met de magneetstrip in plaats van met de chip gelezen wordt. Door middel van skimmen kan men een kopie van de pas maken. Hebben ze ook je pincode te pakken/ Dan houdt niets de criminelen tegen om je bankrekening te plunderen. Met wat pech is je bankrekening leeg op het moment dat je na je vakantie thuiskomt. Zorg er daarom altijd voor dat men je pincode op geen enkele manier kan zien of vastleggen (let op camera’s).

4

Let op je daglimiet

Bankpassen hebben een daglimiet voor geldopnames in het buitenland. Hoeveel dat is, is per bank verschillend. Ga je op rondreis in een land waar je onderweg amper kunt pinnen? Dan is een hogere daglimiet handig. Het kan voorkomen dat de limiet te laag staat. Kijk voor vertrek of je dat aan kunt passen. Is dat niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat jouw bank een plafond hanteert waar je niet boven mag komen, dan moet je het anders oplossen. Denk aan meerdere bankpassen meenemen zodat je opnames over meerdere passen/rekeningen kunt spreiden.

5

Niet overal mogelijk

We zijn in Nederland gewend dat we met iedere Nederlandse bankpas bij iedere Nederlandse pinautomaat of geldautomaat kunnen betalen of geld op kunnen nemen. Dat is in het buitenland niet altijd zo. Zo zijn er bestemmingen waar een deel van de geldautomaten alleen maar voor lokale bankpassen geschikt zijn.

Op dit moment is het het Maestro-logo waar je op moet letten. Bij automaten die Maestro-betalingen accepteren, zou je zonder enige problemen moeten kunnen pinnen.