5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen

Antwerpen staat bekend als dé winkelstad van België. Dagelijks gaan duizenden bezoekers naar Antwerpen om daar lekker een dagje te gaan shoppen. Tegen de kerstdagen aan ontstaan er door de vele shoppers soms zelfs files op de wegen naar de Antwerpse binnenstad. We zullen je hier niet gaan vertellen waarom je in Antwerpen zou moeten gaan winkelen. Er zijn voldoende bloggers en andere media die je dat vertellen. Zij delen graag de leukste winkels, de leukste streekproducten en de beste winkelstraten in Antwerpen met hun publiek. Maar wat moet je verder weten als je wilt gaan winkelen in Antwerpen?

Welke informatie mag er niet ontbreken als je wilt gaan shoppen in Antwerpen? Wij hebben 5 dingen die je moet weten over winkelen in Antwerpen voor je op een rijtje gezet.

1

Het aantal koopzondagen is beperkt

De winkels zijn in Antwerpen niet iedere zondag geopend. Vroeger was dat nog veel erger. Toen bleef het aantal koopzondagen in Antwerpen beperkt tot zes per jaar. Tegenwoordig zijn de regels een stuk ruimer en kunnen er meer zondagopeningen plaatsvinden. In het centrum van Antwerpen, en dan met name op en rond de Meir, hanteert men standaard de eerste zondag van de maand als koopzondag. Daarnaast worden er een aantal extra koopzondagen op de kalender gezet. Daartoe behoren meestal de zondagen in december. Dit vanwege de feestdagen. Geregeld wordt er aan het begin van de solden (de uitverkoopperiodes) ook een koopzondag ingepland.

LEES OOK:
5 dingen die je moet weten over koopzondagen in Antwerpen

2

De solden is hét moment om op koopjes te jagen

België kent officiële uitverkoopperiodes. Die noemt men de solden. De solden moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen, waaronder de periodes waarin de uitverkoop plaatsvindt. Tijdens de solden is het extra druk in de winkels in Antwerpen. Vooral de eerste dagen van de uitverkoop loopt het vaak storm in de populairste mode

Er zijn 2 koopjesperiodes:
De wintersolden vindt plaats in januari. Deze duurt van 3 januari tot en met 31 januari.
De zomersolden vindt plaats in januari. Deze duurt van 1 juli tot en met 31 juli.

Winkels mogen de solden een dag vroeger laten starten (op 2 januari of 30 juni) als de wettelijke aanvangsdag (3 januari of 1 juli) op een zondag valt.

3

Let op de Belgische feestdagen

Tijdens officiële feestdagen houden de meeste winkels in Antwerpen hun deuren gesloten. Let er op dat de Belgische feestdagen afwijken van de Nederlandse feestdagen.

Tijdens deze feestdagen zijn de meeste winkels in Antwerpen gesloten:

Nieuwjaarsdag, op 1 januari
Paaszondag en Paasmaandag, op wisselende data in maart of april
Dag van de Arbeid, op 1 mei
Hemelvaartsdag, veertig dagen na Pasen
Pinksterzondag en Pinkstermaandag
Nationale feestdag van België, op 21 juli
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, op 15 augustus
Allerheiligen, op 1 november
Wapenstilstand, op 11 november
Kerstmis, op 25 december

In tegenstelling tot Nederland kent België geen tweede kerstdag. Op 26 december zijn de winkels geopend, tenzij dit op een zondag valt en er geen koopzondag is.

4

Bezoek de Vogeltjesmarkt

Houd je van het bezoeken van markten? De Vogeltjesmarkt is de bekendste markt van Antwerpen. Deze wekelijkse markt wordt al sinds de middeleeuwen gehouden. De juiste naam luidt volgens Antwerpen overigens Vogelenmarkt. Deze markt wordt op alle zondagen (inclusief feestdagen) gehouden in de Theaterbuurt. De kraampjes staan op de Oudevaartplaats, het Theaterplein, Tabakvest, de Maria Pijpelincxstraat en de Graanmarkt. Oorspronkelijk is de Vogeltjesmarkt de plek waar vogels en pluimvee verhandeld werden. Tegenwoordig is het vooral een algemene warenmarkt die vooral toeristen trekt.

De Vogeltjesmarkt wordt op zondagen gehouden van 8:00 uur ’s morgens tot 13:00 uur ’s middags. Kom je op een zaterdag op het Theaterplein? Dan staat hier de Vreemdelingenmarkt. Deze zaterdagmarkt duurt de hele dag en is een ideale plek om exotische lekkernijen en ingrediënten te kopen.

5

Parkeer gratis op zondag

Ga je op een zondag winkelen in Antwerpen? Dan is het misschien wel handig om te weten dat je in de straten van Antwerpen dan gratis kunt parkeren. Parkeergeld is alleen op de doordeweekse dagen en op zaterdagen verschuldigd. Tijdens officiële feestdagen parkeer je ook gratis op straat. In de parkeergarages moet je altijd geld betalen om te parkeren.

Meer info lees je op ‘5 dingen die je moet weten over parkeren in Antwerpen‘.