5 dingen die je moet weten over vliegen naar Curaçao

Op een kleine tien uur vliegen van Nederland ligt het tropische eiland Curaçao. Deze Caribische bestemming heeft zich hoog in de top 10 van populairste zonbestemmingen weten te nestelen. Het succesverhaal van Curaçao is – naast dat het een heerlijke vakantiebestemming is – grotendeels gebaseerd op de goede vliegverbindingen die er al decennialang zijn tussen Nederland en Curaçao. KLM vliegt al geruime tijd naar Curaçao. KLM begon met vluchten naar Curaçao in 1934, waardoor het een van de langstlopende luchtvaartroutes van KLM is. De luchtvaartmaatschappij heeft een sterke band met de voormalige Nederlandse Antillen en Curaçao is een belangrijke bestemming in het Caribisch gebied voor KLM.

Vliegen is de enige manier om vanuit Nederland naar Curaçao te reizen. Er vertrekken immers geen cruiseschepen of veerboten vanuit Europa naar Curaçao. Wat moet je allemaal weten over vliegen naar Curaçao? Wat essentiële informatie over de vliegreis tussen ons land en het altijd warme Curaçao? Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over vliegen naar Curaçao voor je op een rijtje gezet.

1

Met deze luchtvaartmaatschappijen kun je naar Curaçao vliegen

Er zijn drie luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Curaçao vliegen: KLM, TUI fly en Corendon. Lange tijd waren KLM en TUIfly de enige twee aanbieders van vluchten naar Curaçao. Sinds november 2023 is daar concurrentie bij gekomen, nu Corendon ook naar Curaçao vliegt. Er wordt gevlogen vanaf Amsterdam Schiphol Airport. Er vertrekken geen vluchten vanaf regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport naar Curaçao.

Van tijd tot tijd zie je dat er ook vanuit buurlanden België en Duitsland naar Curaçao gevlogen wordt. Deze pogingen om tot deze markt toe te treden hebben tot nu toe nog niet geleid tot langdurige vliegverbindingen met Curaçao.

Bekijk Curaçao vliegtickets bij TUI

2

Afstand en vliegduur

De kortste afstand tussen Amsterdam en Hato Airport is ongeveer 7.500 kilometer. Houd er rekening mee dat dit een afstand in rechte lijn is en geen rekening houdt met de werkelijke vliegroute of eventuele omwegen die door luchtvaartmaatschappijen worden genomen. In de praktijk zal de vliegafstand meestal tussen de 7600 en 8000 kilometer uitkomen.

De gemiddelde vliegduur vanaf Amsterdam naar Curaçao bedraagt zo’n 10 uur. Op de terugreis naar Schiphol krijgt het vliegtuig vaak een groot deel van de route wind mee. Daardoor duurt die vlucht gemiddeld een uur korter. Bij een stevige straalstroom kunnen er kruissnelheden van rond de 1000 km/u gehaald worden, waardoor het vliegtuig na een uur of acht op Schiphol kan landen.

3

Tussenstop

Er bestaat een kans dat er niet rechtstreeks van of naar Curaçao gevlogen wordt. Zowel KLM als TUIfly bouwen vaak op heen- of terugvlucht een tussenlanding in. Dat gebeurt vooral op Aruba en Bonaire. Een tussenstop kan de totale reisduur al snel met een uur of twee doen oplopen. Houd er rekening mee dat de aankomst- en vertrektijden op je boekingsbevestiging in de lokale tijd weergegeven wordt. Daarbij is er geen rekening gehouden met het tijdsverschil tussen Nederland en Curaçao.

Corendon vliegt rechtstreeks van en naar Curaçao. Er zijn vooralsnog geen plannen dit aan te passen.

4

Entertainment en verzorging aan boord

Het verschilt per luchtvaartmaatschappij en reisklasse wat je aan entertainment en verzorging aan boord mag verwachten. Bij Corendon is het vrij gemakkelijk: die hebben slechts één reisklasse. KLM biedt drie reisklassen aan: business, premium comfort en economy. Bij TUIfly kun je uit twee soorten stoelen kiezen: economy en deluxe. Zowel KLM en TUI bieden een (economy) comfort klasse aan.

Je vliegt altijd met een widebody-vliegtuig naar Curaçao. Dat kan bijvoorbeeld een Boeing 777, een Boeing 787 Dreamliner, een Airbus A330 of een Airbus A350 zijn. De iconische Boeing 747 wordt niet meer ingezet op deze route. Je mag altijd rekenen op persoonlijk entertainment aan boord, zoals films, series, muziek en games. Steeds vaker heb je ook de beschikking over USB-oplaadpunten en (tegen betaling) over internet via Wi-Fi.

Op intercontinentale vluchten zoals die naar Curaçao worden er maaltijden en drankjes verstrekt. Daar kan per reisklasse wel verschil in zitten. Soms kun je tegen bijbetaling luxere drankjes of maaltijden krijgen.

5

Hato Airport

Curaçao heeft één vliegveld: Hato Airport, ook bekend als de Curaçao International Airport. Deze internationale luchthaven ligt aan de noordelijke kant van het eiland, op ongeveer twaalf kilometer rijden van het centrum van hoofdstad Willemstad. De luchthaven heeft een terminalgebouw dat in 2006 werd geopend. De belangrijkste voorzieningen zijn aanwezig op de luchthaven. Denk aan horeca, winkels, wachtruimtes, geldautomaten en parkeerfaciliteiten.

Heb je geen pakketreis met transfer geboekt, dan heb je verschillende manieren om vanaf Hato Airport naar je accommodatie of ander soort eindbestemming op Curaçao te reizen. Buiten de aankomsthal van de luchthaven vind je taxistandplaatsen waar je een taxi kunt nemen naar je gewenste bestemming. Zorg ervoor dat je de tarieven en betalingsmogelijkheden met de chauffeur bespreekt voordat je instapt. Sommige hotels en resorts bieden shuttlebusdiensten aan voor hun gasten. Het is raadzaam om van tevoren contact op te nemen met je accommodatie om te informeren of ze een ophaalservice aanbieden.

Als je liever zelf wilt rijden, kun je een auto huren bij een van de autoverhuurbedrijven die beschikbaar zijn op de luchthaven. Verschillende bekende autoverhuurbedrijven hebben vestigingen op Hato Airport. Het is vaak voordeliger om je huurauto al gereserveerd te hebben voordat je naar Curaçao vertrekt. Verder weet je op deze manier ook dat de door jou gewenste auto beschikbaar is. Sunny Cars is een betrouwbare partij om je huurauto op Curaçao te reserveren.