5 dingen die je moet weten over vervoer in Lissabon

Je hebt een heerlijke stedentrip naar Lissabon geboekt. Zodra je aangekomen bent in deze schitterende Portugese hoofdstad heb je tal van keuzes wat betreft het vervoer. Dat begint al op de luchthaven. Neem je een taxi of ga je met het openbaar vervoer? Wat is sneller, hoe zit het met de prijzen van het vervoer in Lissabon? Dat zijn vragen die je jezelf ongetwijfeld zult stellen. Het is niet gemakkelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. Dat komt omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn om je binnen Lissabon te verplaatsen.

Wij helpen je alvast een beetje op pad met de vijf dingen die je moet weten over het openbaar vervoer in de Portugese hoofdstad Lissabon.

1

Kom niet met de auto

Laten we beginnen met voor wie met de auto naar Lissabon komt. Net als in zoveel grote steden vormt een auto in Lissabon eerder een last dan een lust. Druk verkeer, lastige straatjes en beperkte parkeerplaatsen zorgen ervoor dat je weinig lol beleeft aan het gebruik van een eigen auto of huurauto in Lissabon. In het historisch centrum is het helemaal rampzalig. Daar kun je je auto eigenlijk alleen maar fatsoenlijk parkeren in de vrij dure parkeergarages. Op straat parkeren is in het centrum van Lissabon lastig en af te raden.

Gratis parkeren in Lissabon is vrijwel geen optie. Je zou kunnen kijken of je de auto ergens buiten de stad kunt parkeren om vervolgens met het openbaar vervoer naar het centrum te reizen. Betaalbare P+R parkeerterreinen of parkeergarages kennen ze in Lissabon niet.

2

Hoogteverschillen en afstanden

Lissabon is deels op heuvels gebouwd. Daarnaast is de huidige stad grotendeels ontstaan door het samensmelten van verschillende steden en dorpen. Zo is Santa Maria de Belém, dat vaak kortweg Belém genoemd wordt, tegenwoordig een voorstad van Lissabon. Vroeger was dit een een zelfstandige plaats. De combinatie van hoogteverschillen en de uitgestrektheid van Lissabon zorgt ervoor dat het intensief is om de stad te voet te verkennen. Voor de grotere afstanden ben je sowieso aangewezen op het openbaar vervoer. Eventjes vanuit het centrum naar Belém of Parque das Nações wandelen is geen doen.

Er zijn in Lissabon verschillende hulpmiddelen die je kunnen helpen om de hoogteverschillen te overbruggen of om gemakkelijker een afstand af te leggen zonder dat je een tram, bus of metro nodig hebt. Zo zijn er een paar liften (zoals de beroemde Santa Justa-lift) die je helpen om naar hogere plekken te gaan. Op straat kun je tegen betaling de vele leenfietsen, scooters en stepjes van commerciële aanbieders zoals Bolt en Lime gebruiken.

3

Het openbaar vervoer is uitstekend

Lissabon is gezegend met een goed en uitgebreid systeem van openbaar vervoer. De metro van Lissabon is snel, handig en accuraat. Het is een perfect vervoermiddel om kleine en grotere afstanden binnen de stad af te leggen. Bovengronds kun je gebruik maken van trams, bussen en treinen. De trams zijn vooral ideaal om de heuvels op en af te gaan. Een veel gebruikte tram is de historische tramlijn 28. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een bekende toeristische attractie.

Belem is prima bereikbaar met zowel de tram (lijn 15e) als met de trein. De trein van Lissabon naar Cascais stopt ook in Belem. Naast de trams en treinen rijden er ook bussen. Die brengen je onder andere naar de plekken waar je met over het spoor niet kunt komen. Het gehele openbaar vervoer netwerk zorgt ervoor dat je vrijwel iedere plek binnen Lissabon kunt bereiken.

4

Losse tickets, een Lissabon Card of een OV-dagkaart?

Ga je gebruik maken van losse tickets of van voordeelkaarten voor Lissabon? Als je slechts af en toe gebruik maakt van het OV in Lissabon, dan zijn losse tickets waarschijnlijk het gemakkelijkste. Kaartjes die je bij de chauffeur koopt zijn iets duurder dan de oplaadbare kaarten (VivaViagem of 7Colinas) die je bij een metrostation kunt kopen en zowel in de metro, tram en bus kunt gebruiken.

Maak je een paar ritten per dag, dan is een dagkaart vaak voordeliger en handiger. Je hebt de dagkaarten in 3 soorten:

  • 24 uur onbeperkt reizen met bus, tram en metro
  • 24 uur onbeperkt reizen met bus, tram, metro en de ferry
  • 24 uur onbeperkt reizen met bus, tram en de CP treinen naar Sintra en Cascais

De prijzen op het moment van schrijven zijn € 6,40, € 9,55 en € 10,60. Deze prijzen kunnen inmiddels veranderd zijn.

Veel toeristen kiezen ervoor om een Lisboa Card (Lissabon Card) te kopen. Deze voordeelkaart biedt je gratis onbeperkt reizen met de bus, metro, tram en de treinen naar Sintra, Belém en Cascais. Verder kun je gratis gebruik maken van de stadsliften. Bijkomend voordeel van de Lisboa Card is dat je korting of gratis toegang krijgt tot een groot aantal musea en bezienswaardigheden in Lissabon. Je kunt de Lisboa Card kopen met een geldigheid van 24, 48 of 72 uur.

5

De hop on hop off-bussen in Lissabon

Wil je veel van Lissabon zien en niet te veel hoeven puzzelen hoe je van de ene plek naar de andere reist? Dan is de hop on hop off-bus mogelijk een prima oplossing voor je. Deze toeristische bussen rijden verschillende routes door Lissabon, waarbij vooral de uiteenlopende bezienswaardigheden en mooie plekjes aangedaan worden. Tijdens de rit in de semi-open dubbeldekkerbussen krijg je via een audiogids allerlei informatie over Lissabon en de hoogtepunten die je passeert. Onderweg mag je – gedurende de geldigheid van je ticket – zo vaak uitstappen en weer instappen als je dat wilt.

Het reizen met de hop-on-hop-off bus is duurder dan het normale OV, maar een grote schare fans van dit soort rondritten vindt het gemak veel belangrijker dan de prijs. En eerlijk is eerlijk: de hop-on-hop-off bussen in Lissabon zijn niet ongunstig geprijsd.

Er zijn drie aanbieders in Lissabon actief met hop-on-hop-off bussen: Yellow Bus, City Sightseeing en Lisbon Sightseeing. De bussen van Yellow Bus worden over het algemeen het beste gewaardeerd. Deze gele bussen zijn eigendom van Carristur, dat zijn beurt weer eigendom is van staatsbedrijf Carris.