5 dingen die je moet weten over tramlijn 28 in Lissabon

Wie informatie over Lissabon opzoekt, die zal tramlijn 28 of tram 28 vaak als tip tegenkomen. Deze historische tramlijn wordt als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon beschouwd. In tegenstelling tot de commerciële Historic Hills Tram Tour, die probeert mee te liften op het succes van tram 28, is tramlijn 28 niet bedoeld als toeristische attractie. Voor de inwoners van Lissabon is deze tram gewoon een van de verschillende vormen van openbaar vervoer in de stad. De officiële naam van tram 28 luidt Elétrico 28E.

Dankzij reisgidsen en reissites weten toeristen inmiddels dat tram 28 ook voor hen de moeite waard is. De route door de deels heuvelachtige en geregeld vrij steile straten van Lissabon maken van de tramrit een ware attractie. Hierdoor is tramlijn 28 uitgegroeid tot een van de top 10 bezienswaardigheden van Lissabon.

Stel dat je met tram 28 mee wilt rijden of de tram op de foto wilt zetten. Wat moet je dan allemaal weten? Lees hieronder verder voor de 5 dingen die je moet weten over tramlijn 28 in Lissabon.

1

Klassieke trams

De route zorgt ervoor dat tramlijn 28 nog steeds bediend wordt met klassieke tramtoestellen. Deze trams worden al sinds het begin van de vorige eeuw gebruikt. De karakteristieke trams dragen bij aan de totale beleving. De nauwe trams met de houten bankjes en de handbediende raampjes zijn vrijwel gelijk aan de modellen die ongeveer een eeuw geleden in Lissabon begonnen te rijden.

Waar op andere tramlijnen inmiddels modernere tramtoestellen rijden, daar moet tramlijn 28 het nog met de ouderwetse trams doen. Dat komt omdat de nieuwere trams niet geschikt zijn om op route 28 te rijden. De combinatie van steile, bochtige en soms nauwe straten zorgt hiervoor.

2

De route

Tramroute 28 begint op Martim Moniz en eindigt op Campo de Ourique (Prazeres). Daar draait de tram om, waarna hij dezelfde route in omgekeerde volgorde afwerkt. De rit brengt je door de wijken Estrela, Alfama, Mouraria, Graça en Baixa. De totale rit duurt ongeveer 48 minuten, met de nadruk op het woord ‘ongeveer’. De drukte van het verkeer kan de reisduur beïnvloeden. Met regelmaat komt de tram even stil te staan om te wachten tot een stilstaande auto doorrijdt.

De trams rijden alle dagen van de week. De eerste tram vertrekt rond 6:00 uur in de ochtend en de laatste tram van de dag stopt ongeveer een uur voor middernacht. De frequentie waarin tram 28 rijdt, is ongeveer iedere 15 minuten. Tijdens de spitsuren wordt er ongeveer om de 10 minuten gereden.

3

Tickets

Je kunt bij de trambestuurder losse tickets voor tram 28e kopen. Dat kost je een paar euro persoon. Je kunt ook met de oplaadbare OV-chipkaarten reizen. Dat is goedkoper. Heb je een geldige dagkaart voor het openbaar vervoer in Lissabon? Dan kun je gratis meerijden op tramlijn 28. Het is immers een normale vorm van openbaar vervoer in Lissabon.

Ook met de veel door toeristen aangeschafte Lisboa Card (Lissabon Card) reis je gratis met tram 28 mee. Je moet wel even inchecken op het moment dat je opstapt.

4

Zo krijg je een plekje aan het raam

Wordt het zitten of staan in tram 28? Laten we beginnen met het feit dat het vaak druk is in de tramtoestellen van tramlijn 28. Het is een populaire route die zeker overdag veel gebruikt wordt. Het gevolg is soms vrij lange wachtrijen bij de haltes. Soms moet je meer dan een half uur wachten tot je op kunt stappen. De beste tip is natuurlijk om vroeg op pad te gaan. Wie voor de drukte bij de halte op Martim Moniz is, die kan waarschijnlijk op de eerstvolgende tram instappen.

Wil je graag aan het raam zitten dan kun je proberen het zo uit te mikken dat je (ver) vooraan staat op het moment dat je in kunt stappen. De kans is dan groter dat je een zitplek hebt en zelfs bij het raam kunt zitten. Deze truc kun je ook uitvoeren op de plek waar tram 28 omkeert: bij het Cemitério dos Prazeres. Daar moet iedereen uitstappen en vervolgens opnieuw instappen. Hierdoor kunnen mensen die eerst stonden, eerder uitstappen en dus verder vooraan in de rij staan.

5

Goede plek voor foto’s van Tram 28

De vraag is wat mooier is: met tramlijn 28 meerijden of de tram op foto (of video) vastleggen terwijl deze zich zijn weg baant door de straten van Lissabon? Langs de tramroute zijn verschillende plekken waar je de tram 28 goed kunt fotograferen. Op deze kaart kun je de hele route zien. Het stuk door de wijk Alfama is het meest fotogeniek. Als je het ons vraagt, is de Rua Limoeiro de beste plek om tram 28 vast te leggen. Bijvoorbeeld voor de kathedraal van Lissabon (Sé de Lisboa) of iets hogerop richting de Miradouro de Santa Luzia waar de tram bijna de huizen lijkt te raken.