5 dingen die je moet weten over street kart in Tokyo

Een van de populairste attracties in Tokyo is het rijden met een kart door de straten van Tokyo. Met een kart ga je een deel van de stad verkennen. Dat doe je rijdend in een groepje achter een ervaren gids, die de straten van Tokyo op z’n duimpjes kent. Vanwege de beroemde Nintendo game ‘Mario Kart’ worden deze tours ook wel Mario Street Kart genoemd. De laatste tijd zie je die naam vrijwel niet meer gebruikt worden. Dat heeft waarschijnlijk iets te maken met het feit dat Mario Kart door Nintendo in verschillende landen, waaronder Japan en Nederland, als handelsmerk heeft geregistreerd. Andere bedrijven mogen de naam ‘Mario Kart’ niet gebruiken zonder toestemming van Nintendo. Als ze dat toch doen, kunnen ze worden aangeklaagd voor inbreuk op het handelsmerk.

Street kart is een attractie die alleen geschikt is voor personen die 18 jaar of ouder zijn. Dat is de wettelijke minimumleeftijd om in Japan te mogen autorijden. Voor het op straat rijden met een kart heb je een rijbewijs nodig. Street Kart is een leuke en uitdagende activiteit die door verschillende bedrijven in Tokyo aangeboden wordt. Wij zullen de dingen die je moet weten over street kart in Tokyo hier voor jou beschrijven. De prijzen en de specifieke invulling per tour zijn afhankelijk van de aanbieder.

1

Reserveren is aanbevolen

De Street Kart tours in Tokyo zijn enorm populair. Vooral tijdens het weekeinde en in drukkere periodes, zoals tijdens het bloesemseizoen, merk je dat de belangstelling groot is. Tijdig reserveren is daarom aanbevolen. Dankzij activiteitenaanbieder GetYourGuide kun je in één oogopslag de verschillende mogelijkheden om te straatkarten in Tokyo bekijken, met elkaar vergelijken en direct boeken.

De tours duren meestal één, anderhalf, twee of drie uur. Je kunt het straatkarten doen in de wijken Shinagawa, Shibuya, Akihabara, Asakusa en Tokyo Bay. De prijzen variëren van acht tientjes tot meer dan honderdvijftig euro per persoon.

🔗 bekijk street kart tours in Tokyo

2

Je hebt een internationaal rijbewijs nodig

Een geldig Nederlands rijbewijs is niet voldoende om deel te nemen aan het straatkarten in Tokyo. Je hebt daarnaast een internationaal rijbewijs nodig. Dat klinkt misschien spannend, maar is het niet. Een internationaal rijbewijs is een vertaling van je Nederlandse rijbewijs in 18 verschillende talen. Het is een geldig reisdocument waarmee je in sommige landen buiten de Europese Unie mag autorijden. Het vervangt je Nederlandse rijbewijs niet. Je moet altijd beide rijbewijzen bij je hebben als je in het buitenland rijdt. In Nederland regel je een internationaal rijbewijs bij een vestiging van de ANWB.

Behalve je rijbewijs en je internationaal rijbewijs zal de aanbieder ook vragen om je paspoort. Die zul je dus mee moeten nemen naar de tour. Tijdens de rit zelf kun je je waardevolle spullen meestal in een afgesloten kluisje leggen.

3

Kostuums

Je hebt er misschien van gedroomd om je te verkleden als een beroemde Italiaanse loodgieter of zijn broer, maar door problemen met handelsmerken en dure rechtszaken is het mogelijk dat de outfits van Nintendo-personages niet verkrijgbaar zijn. Maar maak je geen zorgen – er is een breed scala aan andere leuke kostuums om uit te kiezen. Vooral de Pikachu en andere Pokémon onesies zijn populair bij het streetkarten in Tokyo. Je mag natuurlijk ook gewoon je eigen onesie of kostuum aantrekken. Als je wilt dan kun je het kostuum natuurlijk gewoon helemaal overslaan.

4

Het is een tour en geen race

Straatkarten in Tokyo is niet echt een race. Je moet het eigenlijk als een rondrit beschouwen, maar dan met een bijzonder vervoermiddel. Aangezien je met het gewone verkeer meerijdt, zou een race nooit mogelijk zijn. Maar je gaat wel hard. De maximumsnelheid van de karts is ongeveer 65 kilometer per uur en je rijdt aan de linkerkant van de weg. In de praktijk zul je niet harder dan 50 kilometer per uur gaan rijden, aangezien dat op veel plekken in Tokyo de maximumsnelheid is.

5

Veiligheid

Op kniehoogte door de drukke van Tokyo straten rijden lijkt misschien een beetje gevaarlijk, maar de verhuurbedrijven hebben de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen. Een ongevallenverzekering is inbegrepen en er zijn enkele algemene regels om je langer in leven te houden. Zo mag je niet gaan rijden met slippers, sandalen of hoge hakken aan je voeten. Lange rokken of jurken zijn eveneens niet toegestaan.

Street go-karting in Japan houdt zich aan dezelfde verkeersregels die gelden voor alle weggebruikers. Volgens de wet bestuur je een echt voertuig op echte wegen. Je moet dus stoppen voor rood licht, voorrang verlenen aan voetgangers en je aan de maximumsnelheid houden. Voor de tour worden er veiligheidsinstructies gegeven. Het is van het grootste belang dat je ze opvolgt om van een leuke en veilige ervaring te genieten.

Het dragen van gordels en helmen is niet verplicht. Het is wijs om je veiligheidsgordel wel te gebruiken en wil je een helm dragen, dan kunnen de verhuurbedrijven ze wel aanbieden.