5 dingen die je moet weten over reisstekkers

Op het moment dat je stroom nodig hebt, stop je de stekker in het stopcontact en je kunt met het dan op het stroomnetwerk aangesloten apparaat stroom gaan gebruiken. Zo werkt het thuis. Op reis is dat niet automatisch het geval. Daar kan het zomaar zo zijn dat de stekker van het door jou meegebrachte apparaat niet in het stopcontact past. De ontwikkeling van stopcontacten en stekkers begon in de 19e eeuw, en elk land of regio heeft zijn eigen ontwikkelingspad gevolgd. Dit heeft geleid tot een verscheidenheid aan normen en ontwerpen.

Uiteindelijk zijn er een aantal standaarden voor stekkers en stopcontacten ontstaan, die namen hebben op basis van type-aanduidingen. Zo gebruiken we in Nederland en een groot deel van Europa stopcontact type F, waarin stekkers van het type F passen. Die hebben twee ronde pinnen. De verouderde stekkers en stopcontacten type C kom je steeds minder tegen.

In de Verenigde Staten, Canada, delen van Latijns-Amerika en de Caraïben wordt vooral de zogenaamde NEMA-stekker gebruikt: type A (ongeaard) en type B (geaard). Het Verenigd Koninkrijk en hun voormalige kolonies gebruiken stopcontacten en stekkers van type G.

De wirwar aan stekkers en stopcontacten zorgt ervoor dat je als reiziger regelmatig gebruik moet maken van een adapter. Die wordt in dit geval vaak reisstekker of verloopstekker genoemd. Het is belangrijk dat je de juiste reisstekker gebruikt, want anders kan het zo zijn dat je je apparaat niet kunt gebruiken of er een gevaarlijke situatie zou kunnen ontstaan.

Er is een hoop zin en onzin over reisstekkers en wereldstekkers gepubliceerd. Wij maken het je gemakkelijk door ons te beperken tot de vijf dingen die je moet weten over reisstekkers.

1

Verschillende soorten reisstekkers

Er zijn verschillende soorten stopcontacten en dus ook verschillende soorten reisstekkers. Kijk goed welke stopcontacten er in het land van bestemming gebruikt kunnen worden. Ga daarbij niet automatisch van één bron uit. Wij zien regelmatig foute of verouder informatie staan op websites en in gidsjes. Weet je het niet zeker? Kijk dan of de accommodatie waar je naartoe reist vooraf uitsluitsel kan geven.

Voor USB-oplaadpunten heb je normaal gesproken geen verloopstekker nodig. In de meeste hotels wordt er nog gebruikgemaakt van USB-A oplaadpunten, maar het nieuwere USB-C is in opkomst.

2

Reisstekkers en wereldstekkers

Een reisstekker is niet altijd een wereldstekker, maar een wereldstekker is wel altijd een reisstekker. De termen reisstekkers en wereldstekker worden veel door elkaar gebruikt. Er is wel een groot verschil: een reisstekker is een verloopstekker die van één type stekker naar een ander type stekker gaat. Een wereldstekker is een complexere tool die meerdere stekkertypes combineert. Daardoor zijn die in meer landen te gebruiken.

3

Een reisstekker of transformator

Een reisstekker is niet automatisch ook een transformator of stroomomvormer. In landen zoals de Verenigde Staten van Amerika worden er niet alleen andere stopcontacten gebruikt, er is ook sprake van een andere netspanning. In Europa en het grootste deel van Azië en Afrika is er een netspanning die tussen de 220 en 240 Volt ligt, op een frequentie van 60 Hertz. In grote delen van het Amerikaanse continent is er een afwijkende netspanning. Veel opladers kunnen daar tegenwoordig prima mee overweg en met een groot deel van je apparatuur zul je ook geen problemen ondervinden.

Er zijn echter uitvoeringen van apparaten die specifiek voor een bepaalde netspanning geschikt zijn. Kan jouw apparaat de netspanning van jouw reisbestemming niet aan, dan heb je behalve een reisstekker ook een transformator of stroomomvormer nodig. Sommige wereldstekkers hebben die functie ingebouwd zitten, maar de meesten niet.

4

Het beste meenemen van thuis

Eventjes op je reisbestemming een reisstekker kopen of lenen? Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe vaak zie jij hier in een winkel reisstekkers liggen? Of zou je überhaupt weten waar je ergens een reisstekker zou kunnen kopen? Het beste is daarom om reisstekkers en/of wereldstekkers vanuit thuis mee te nemen als je op reis gaat. Dan weet je zeker dat je ze bij je hebt.

Heb je niet de juiste reisstekker, onvoldoende reisstekkers of wil je een wereldstekker aanschaffen? Tegenwoordig heb je online volop keuze uit reisstekkers en wereldstekkers. Zo heb je bij bol.com de keuze uit tientallen reisstekkers en wereldstekkers.

5

Let op het formaat

Houd bij de aanschaf of het meenemen van een reisstekker rekening met het formaat en eventueel het gewicht. Nu het meenemen van bagage steeds duurder wordt en het meenemen van handbagage vaker gelimiteerd wordt, is het zaak om zo compact mogelijk te reizen. Een andere reden om op het formaat te letten? In je accommodatie is er mogelijk beperkt ruimte om een reisstekker in het stopcontact te steken. Grote blokken zouden dan ineens lastig of onbruikbaar kunnen zijn.