5 dingen die je moet weten over Navagio Beach

Sommige stranden hebben zo’n uniek uiterlijk dat je ze direct herkent op het moment dat je een foto of video van het betreffende strand onder ogen krijgt. Navagio Beach is daar een goed voorbeeld van. Dit fijne zandstrand is de bekendste bezienswaardigheid van het eiland Zakynthos en mag zich tot de mooiste stranden van Griekenland rekenen. De naam Navagio Beach zegt je misschien niet direct iets, maar de andere naam die gebruikt wordt zegt je waarschijnlijk meer: Shipwreck Beach. Die naam is te danken aan het scheepswrak dat midden op dit strand ligt. De ligging van het strand geeft het geheel een extra dramatisch uiterlijk, want Navagio Beach is omgeven door enorme kliffen. Die geven dit strand zijn unieke uiterlijk en de herkenbaarheid waarover we het in het begin van dit artikel hadden.

Wil je meer weten over Navagio Beach of wil je Navagio Beach bezoeken tijdens een vakantie naar Zakynthos? Dan heb je waarschijnlijk iets aan de 5 dingen die wij je te melden hebben over Navagio Beach.

1

Niet meer toegankelijk sinds 2023

In 2018 werd het strand tijdelijk gesloten voor bezoekers. Aanleiding was het feit dat een stuk klif boven het strand instortte. In het najaar van 2022 vond er opnieuw een aardverschuiving plaats. Dit was voor de autoriteiten aanleiding om Navagio Beach met ingang van 2023 te sluiten voor alle bezoekers. Boten mogen het strand naderen, maar zwemmen is niet toegestaan en je mag het strand zelf niet meer op.

2

Per boot bezoeken

Ondanks het feit dat je het strand niet meer op mag, blijven bootexcursies naar Navagio Beach vrijwel onverminderd populair. Het is de minst inspannende manier om een blik te kunnen werpen op dit iconische Griekse strand. Vanuit het dorp Porto Vromi of Agios Nikolaos kun je een prachtig tochtje maken op een kleine boot en geniet van het adembenemende uitzicht op de kliffen terwijl je naar deze fotogenieke baai vaart.

bekijk boottochten naar Navagio Beach

3

Over land bezoeken

Wil je Navagio Beach over land bezoeken? Dat kan, maar je kunt het strand zelf niet op. Je kunt het strand bekijken vanaf de bovenkant van de klippen. Nadat je de auto, scooter of ander vervoermiddel geparkeerd hebt is het ongeveer een kwartier lopen totdat je kunt genieten van een geweldig uitzicht op het beroemde Navagio Beach. Deze methode van Navagio Beach bekijken is helemaal gratis. Je hoeft geen entreekaartje te kopen.

Pas hier goed op waar je gaat staan. Te dicht bij de rand komen is niet zonder risico’s. Toch worden er geregeld toeristen gespot die voor de ‘perfecte instagramfoto’ voor gevaarlijke situaties zorgen.

4

Bereid je voor op drukte

Aan de populariteit van Navagio Beach hangt een prijskaartje en dat is drukte. Vooral tijdens het hoogseizoen kan het strand overvol zijn. Om de piekdrukte te vermijden, kun je je bezoek beter vroeg in de ochtend of laat in de middag plannen. Voor een betere belichting, bijvoorbeeld voor foto’s, is de middag beter. Dan staat de zon op het strand en de kliffen.

5

Het scheepswrak

De roestige romp van de MV Panagiot is is niet zomaar een dramatisch decorstuk op een fraai strand; het scheepswrak heeft een verhaal. Op 2 oktober 1980 liep het schip tijdens een storm aan de grond. Hoewel de bemanning ongedeerd ontsnapte, ligt het schip er nog. Beetje bij beetje zorgen de elementen van de natuur ervoor dat het scheepswrak aan he verdwijnen is. Over het vergane schip wordt beweerd dat het sigaretten smokkelde. Bewijs daarvoor is nooit aangetroffen en de kapitein werd destijds niet veroordeeld voor dergelijke overtredingen.