5 dingen die je moet weten over Nationaal Park de Teide

Het centrale deel van het eiland Tenerife bestaat grotendeels uit een nationaal park. Nationaal Park de Teide (in het Spaans parque nacional del Teide genoemd) is de belangrijkste bezienswaardigheid van Tenerife. Eigenlijk kun je niet zeggen dat je op vakantie naar Tenerife bent geweest, als je dit bijzondere natuurgebied niet bezocht hebt. Misschien zul je zeggen of denken ‘lekker belangrijk’. Een deel van de toeristen dat naar Tenerife vliegt heeft alleen maar interesse in zon, zee en strand. Maar mocht je enigszins belangstelling hebben voor de natuur en voor de bijzondere eigenschappen van Tenerife, dan moet een bezoek aan het Teide NP onderdeel zijn van jouw vakantie op Tenerife.

Stel dat je naar aanleiding van ons betoog zou besluiten om inderdaad Nationaal Park de Teide te bezoeken, dan zijn er een aantal dingen handig of zelfs essentieel om te weten. Wij hebben als ervaren Tenerife-bezoekers de vijf dingen die je moet weten over het Nationale Park de Teide voor je op een rijtje gezet.

1

De entree is gratis

Vooral voor de Nederlanders goed nieuws: je hoeft geen entree te betalen om Nationaal Park de Teide te betreden. Je kunt er gewoon met de auto, motor, fiets of scooter in rijden en genieten van het adembenemende landschap. Er zijn geen toegangspoorten. Het Nationale Park de Teide is het hele jaar door, 24 uur per dag, toegankelijk voor iedereen.

Voor de kabelbaan, de excursies op de Teide en eventuele wandelvergunningen om naar de top te gaan moet je wel betalen.

2

In de winter kan het er sneeuwen

Het aangename klimaat van Tenerife zorgt ervoor dat het op vrijwel heel het eiland gedurende het hele jaar vrij warm tot warm is. Nationaal Park de Teide vormt een uitzondering op deze regel. De combinatie van hoogteligging en wind zorgt ervoor dat zowel de daadwerkelijke temperaturen en de gevoelstemperaturen binnen het nationale park vaak lager liggen. In de winter is sneeuw daardoor geen vreemd verschijnsel. Deze winterse neerslag kan niet alleen op de piek van El Teide vallen. Ook de hoger gelegen wegen rond de piek kunnen last hebben van sneeuw, ijzel of bevroren weggedeelten. Goed om rekening mee te houden als je hier in de wintermaanden met de auto komt.

3

Pas op je spullen

Helaas zijn autoinbraken op de parkeerterreinen binnen het nationale park geen uitzondering. Geregeld zie je stukjes glas liggen als stille getuige van een ingeslagen autoruit.Zorg ervoor dat er niets in de auto ligt wat maar waardevol kan lijken. Dat geldt als je een wandeling gaat maken, maar ook als je je auto ergens parkeert om even van het uitzicht te genieten. Zodra jij uit het zicht van de auto bent, slaan de dieven snel toe.

4

Geniet van het hoogste uitzichtpunt van Spanje

De Teide heeft een hoogte van maar liefst 3718 meter. Daarmee is de Teide de hoogste berg van Spanje. De Teide is ruim tweehonderd meter hoger dan de tweede berg van het land: de Mulhacén in het Sierra Nevada gebergte. Bij helder weer biedt de top van de Teide een fenomenaal uitzicht over Tenerife. Met wat geluk kun je La Gomera en Gran Canaria ook zien liggen. Met de auto kun je tot ruim tweeduizend meter komen. Voor het uitzicht moet je met de Teide kabelbaan naar boven. Die brengt je van het basisstation op 2356 meter naar 3555 meter boven de zeespiegel. Dat is 163 meter onder de top van de Teide.

5

Er zijn amper voorzieningen in het Nationale Park de Teide

Zorg ervoor dat je geplast hebt voordat je Nationaal Park de Teide in gaat, dat je voldoende te drinken bij je hebt en vooral dat er voldoende brandstof in je auto zit. Eenmaal binnen het park zijn er amper voorzieningen te vinden. Toiletten vind je bij de bezoekerscentra. Centraal in het park zit er een lodge: Parador de Las Cañadas del Teide. Hier vind je ook een cafetaria en toiletten. Tankstations zul je in het nationale park niet vinden.