5 dingen die je moet weten over Kirstenbosch

De Kirstenbosch Botanical Garden staat hoog in de top 10 bezienswaardigheden van Kaapstad. Dit park wordt tot de mooiste botanische tuinen van Zuid-Afrika en zelfs de hele wereld beschouwd. Je wandelt hier door een tuin die maar liefst 560 hectare aan grondoppervlakte beslaat. Kirstenbosch Botanical Garden ligt op de oostelijke helling van de beroemde Tafelberg. Kirstenbosch herbergt meer dan 22.000 verschillende plantensoorten en trekt op jaarbasis vaak meer dan een miljoen bezoekers. Het zijn niet alleen toeristen die Kirstenbosch Botanical Garden bezoeken, ook de locals komen graag naar deze bijzondere plek in Kaapstad.

De Kirstenbosch Botanical Garden is zeven dagen van de week geopend, ook tijdens de feestdagen. De openingstijd is iedere dag hetzelfde: vanaf 8:00 uur kun je Kirstenbosch bezoeken. Het sluitingsuur is afhankelijk van het seizoen. In het zomerseizoen kun je tot 19:00 uur genieten van de tuinen, in het winterseizoen tot 18:00 uur.

Op de officiële website van Kirstenbosch kun je veel info lezen over de botanische tuinen, de biodiversiteit en de geschiedenis. Je kunt er verder een goede plattegrond in PDF-formaat bekijken en downloaden. In de 5 dingen die je moet weten over Kirstenbosch informeren we je over de essentiële feiten over Kirstenbosch Botanical Garden in Kaapstad.

1

Bezoekersinfo

Kirstenbosch Botanical Garden heeft 3 toegangen, met ieder een eigen parkeerterrein. Het maakt voor je bezoek niet zoveel uit welke entree je gebruikt. Parkeren is gratis. Het bezoeken van Kirstenbosch is niet gratis. Voor internationale bezoekers (zoals Nederlanders) bedraagt het entreegeld ZAR 220. Bij de huidige wisselkoers is dat ongeveer 11 euro. Voor kinderen van 6 t/m 17 jaar betaal je ZAR 40 (2 euro) en kinderen onder de 6 jaar mogen gratis mee naar binnen.

2

Paden

Er zijn 3 soorten paden in de Kirstenbosch Botanical Garden. Er is een speciale route zonder obstakels die geschikt is voor rolstoelen, rollators en kinderwagens. Via deze paden kun je een groot deel van het park zien. Het tweede soort paden is niet egaal, kan traptreden bevatten en is daardoor minder goed toegankelijk. Tot slot is er de Boomslag. Dit is een in de lucht aangebracht pad dat je langs en over de toppen van de bomen voert.

3

Hoeveel tijd heb je nodig?

Voor een bezoek aan Kirstenbosch kun je gemakkelijk een paar uur uittrekken. Gemiddeld verblijven bezoekers zo’n 2,5 tot 4 uur in de Kirstenbosch National Botanical Garden. Een korter bezoek kan natuurlijk ook. Er is geen verplichte wandelroute en je hoeft niet persé alles binnen het park te gezien te hebben. Mensen die langer blijven, maken van een bezoek aan Kirstenbosch meestal een uitgebreid uitje inclusief een picknick of lunch.

4

Gratis wandeling met gids

Doordeweeks kun je meerdere keren per dag deelnemen aan een gratis wandeling, waarbij een gids je meeneemt door het park om je de hoogtepunten van Kirstenbosch te laten zien. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

5

Voorzieningen

Verspreid door het park zijn bankjes geplaatst waar je op kunt gaan zitten. Deze bankjes zijn vooral te vinden op plekken die een mooi uitzicht bieden. Sommige van deze banken staan onder overkappingen die je beschermen tegen de zon of de regen. Verder staan er door het park meerdere drinkfonteintjes, zodat je als je dat wilt water kunt drinken. Tot slot staan er op veel plekken informatieborden met info over de tuinen, de planten en andere nuttige dingen om te weten. De informatie wordt altijd in het Engels aangeboden, maar vaak ook in het Afrikaans als tweede taal in soms ook in het Zoeloe.

Een voorziening die je niet zult vinden, maar misschien wel zult zoeken? Dat zijn vuilnisbakken. In heel het park staan er geen bakken waar je je afval in kunt gooien. Je wordt geacht je afval weer mee het park uit te nemen.

Kirstenbosch Botanical Garden telt twee restaurants waar je kunt eten en drinken. Je kunt bij het restaurant bij Gate 2 ook complete picknickmanden kopen om in het park te picknicken. Wil je lunchen in een van de restaurants in Kirstenbosch Botanical Garden? De kans bestaat dat er na het middaguur een wachtrij ontstaat om een zitplaats te krijgen.