5 dingen die je moet weten over Kinkaku-ji

Het is misschien wel het meest bekende beeld van Kyoto. De Kinkaku-ji Tempel, “Het Gouden Paviljoen”, is een adembenemende bezienswaardigheid, weerspiegeld in de aangrenzende “spiegelvijver” met zijn kleine eilandjes van rotsen en pijnbomen. Kinkaku-ji, eigenlijk Rokuon-ji, is een boeddhistische tempel in het noordwesten van de Japanse stad Kyoto. Het tempelcomplex staat bekend om de Shariden (“Relikwieënhal”), waarvan de bovenste verdiepingen volledig bedekt zijn met bladgoud en die daarom het Kinkaku “Gouden Paviljoen” wordt genoemd. Vanwege de bekendheid van het paviljoen wordt de naam Kinkaku-ji nu gebruikt voor het hele complex.

Het eerste doel van het gebouw was om de aftredende shogun Ashikaga Yoshimitsu (1358-1409) te dienen als residentie. Het met bladgoud versierde gebouw werd kort na zijn dood omgebouwd tot Zen-tempel. In 1950 brandde de tempel af, waarna hij vijf jaar later herbouwd werd. De tempel werd in 1994 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Kinkaku-ji is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Kyoto. Wil je Kinkaku-ji gaan bezoeken en het Gouden Paviljoen met eigen ogen aanschouwen? Hier lees je de 5 dingen die je moet weten over Kinkaku-ji en het bezoeken van de Kinkaku-ji als je in Kyoto bent

1

Let op de weersverwachting

Het bladgoud van het Gouden Paviljoen is op z’n mooist als het beschenen wordt door de zon. Probeer je bezoek aan Kinkaku-ji daarom zo te plannen dat je hier bent op het moment dat het enigszins zonnig is. De ideale situatie is natuurlijk dat de lucht helder en mooi diepblauw is en het goud een fel contrast vormt met de natuurlijke omgeving waarin het zich bevindt. Bekijk daarom de weersverwachting voor Kyoto voor je je bezoek aan Kinkaku-ji inplant.

2

Entree alleen contant te betalen

Je moet entreegeld betalen om Kinkaku-ji te bezoeken. Op dit moment bedraagt het entreegeld 500 yen voor volwassenen en 300 yen voor scholieren van de basisschool en middelbare school. Er wordt geen groepskorting gegeven. Je kunt het entreegeld alleen maar contant betalen. Heb je geen contanten bij je, dan kun je het bezoek vergeten.

3

Zo kom je er

Helaas ligt Kinkaku-ji niet bij een metrostation en ligt niet zo gunstig ten opzichte van andere bezienswaardigheden in Kyoto dat er eventjes naartoe wandelen voor de meeste mensen ook geen optie is. Ervan uitgaande dat je geen eigen (huur)auto ter beschikking hebt tijdens je bezoek aan Kyoto, blijven er grofweg drie mogelijkheden over om bij Kinkaku-ji te komen. De taxi is de gemakkelijkste en duurste optie. De bus is de voordeligere en meestgebruikte mogelijkheid om naar Kinkaku-ji te reizen. Buslijnen 204, 205 en 206 stoppen in de buurt van Kinkaku-ji. Je hoeft dan nog maar een paar honderd meter te lopen.

De Sky Hopbus, de voor toeristen bedoelde hop-on-hop-off bus, stopt ook bij Kinkaku-ji. Je kunt hier uit de Sky Hopbus stappen, de gouden tempel bezoeken en daarna weer op de bus stappen om de rondrit door Kyoto te vervolgen.

4

Er is één looprichting

Nadat je de ticketcontrole bij Kinkaku-ji gepasseerd bent, loop je in één richting over het complex. Het Gouden Paviljoen is de eerst en belangrijkste bezienswaardigheid die je te zien krijgt. Houd in je achterhoofd dat teruglopen geen optie is. Maak daarom – als je dat wilt natuurlijk – meteen alle foto’s en video’s die je van het schitterende met bladgoud bedekte gebouw wilt maken.

Tijdens je bezoek zul je merken dat sommige delen van het complex niet toegankelijk zijn. Je kunt het Gouden Paviljoen bijvoorbeeld ook niet in. Dat doet niets af aan de beleving, want hier is het de schitterende buitenkant waarvoor je deze plek wilt bezoeken.

5

Alle dagen geopend

Kinkaku-ji is alle dagen van het jaar geopend van 9:00 uur ’s morgens tot 17:00 uur ’s middags. Ook tijdens alle feestdagen kun je deze indrukwekkende bezienswaardigheid bezoeken.

Ben je bang dat het druk wordt bij Kinkaku-ji en wil je vooraf skip-the-line tickets kopen? Dan heb je pech. Bij drukte moet je gewoon aansluiten in de rij. Het goede nieuws is dat je tijdens je verblijf in Kyoto geen rekening hoeft te houden met een vast tijdslot voor je bezoek aan Kinkaku-ji en dat je altijd een ticket kunt kopen. Het is nooit uitverkocht.

In extreme gevallen zou het theoretisch kunnen gebeuren dat er vlak voor sluitingstijd nog een te lange rij staat, waardoor je geen kans meer krijgt om een kaartje te kopen en de tempel te bezoeken.