5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Duitsland

Voor christenen is Kerstmis (of het kerstfeest zoals protestanten het ook noemen) een van de belangrijkste religieuze feestdagen van het jaar. In de westers-christelijke wereld wordt Kerstmis op 25 december gevierd. Voor gelovigen staat Kerstmis in het teken van de geboorte van Jezus Christus, die binnen de christelijke traditie als Zoon van God beschouwd wordt en daarmee deel uitmaakt van de goddelijke drie-eenheid. Voor niet-christenen betekent Kerstmis vooral een periode van samenzijn en bezinning. Binnen Europa wordt Kerstmis in grote lijnen op eenzelfde manier gevierd. Per land kunnen de tradities rond kerst en de invulling van de dagen rond Kerstmis verschillen. Sommige gewoontes zijn zelfs streekgebonden.

Duitsland heeft zijn bijvoorbeeld zijn eigen tradities en gewoonten rond Kerstmis. Net als bij ons staan de geboorte van Jezus en het samen beleven een belangrijke rol in. De kerk wordt tijdens Kerstmis drukker bezocht dan anders. Vooral de kerstnachtdienst wordt in de Duitse kerken goed bezocht.

Over Kerstmis in Duitsland kun je veel vertellen. Maar wat zijn nou de dingen die zo typisch zijn voor kerst bij onze oosterburen? Dit zijn de 5 dingen die je volgens ons zou moeten weten over Kerstmis in Duitsland.

1

De kerstboom wordt pas op 24 december gezet

Kerstmis valt in Duitsland officieel op 25 en 26 december. De Duitsers kennen dus net als ons een eerste en tweede kerstdag. De dag voor Kerstmis, 24 december, is misschien nog wel belangrijker dan 25 december zelf. Het is bijvoorbeeld de dag van de kerstboom. Op deze dag wordt de kerstboom pas opgezet. Niet eerder, misschien hooguit de dag ervoor. Op 24 december sluiten de winkels en kerstmarkten eerder.

De Heiligabend (kerstavond) wordt vooral ingevuld met het gezamenlijk eten van traditionele gerechten, het uitpakken van cadeautjes en vaak ook het bezoeken van een nachtmis.

2

Kerstmarkten

De kerstmarkt is een traditie die uit de middeleeuwen stamt en begonnen is in het gebied dat je tegenwoordig Duitsland noemt. Nog steeds worden de Duitse kerstmarkten als de beste kerstmarkten ter wereld beschouwd. Sommige van deze kerstmarkten worden al eeuwenlang gehouden. De meeste kerstmarkten in Duitsland beginnen in de tweede, derde of vierde week van november en duren tot één of twee dagen voor Kerstmis.

Vanwege de rijke traditie en de enorme schaal waarop de kerstmarkten in Duitsland gehouden worden, reizen Nederlanders tijdens de weken voor Kerstmis massaal naar steden zoals Keulen, Münster en Oberhausen om kerstmarkten te bezoeken. Vooral de kerstmarkten van Düsseldorf zijn enorm populair. Vanwege de nabije ligging kun je dit prima als dagtripje doen.

3

Christkind

Een traditie die men niet in heel Duitsland kent, maar je zeker als iets typisch Duits mag beschouwen, is dat mensen geloven dat Jezus op kerstavond een boodschapper stuurt. Deze boodschapper ziet er uit als een engel, met een wit met gouden gewaad en een gouden kroon op het hoofd. Men noemt deze boodschapper ‘das Christkind’. Hij of zij brengt cadeautjes.

Wist je dat de beroemde kerstmarkt van Neurenberg gewijd is aan het Chriskind en daardoor Christkindlesmarkt in plaats van Weihnachtsmarkt heet?

4

Adventskalender

De adventskalender is een traditie die pas in de loop van de negentiende eeuw ontstaan is. Veel kinderen in Duitsland krijgen op 1 december een adventskalender die bedoeld is om de dagen naar Kerstmis af te tellen. In de kalender zitten 24 raampjes verwerkt en achter iedere raampje zit een verrassing. Denk aan een chocolaatje, een snoepje of een klein cadeautje. Iedere dag mag je 1 vakje openmaken. Na 24 vakjes kom je vanzelf uit bij het moment dat het Kerstmis is.

5

Glühwein, Lebkuchen en Reibekuchen

Bij de Duitse kerstmarkten horen een aantal lekkernijen die typisch voor de Duitse kerstmarkten zijn. De Glühwein is daar een goed voorbeeld van. Nederlanders zijn wat minder bekend met Feuerzangenbowle, wat lijkt op Glühwein maar gecarameliseerde suiker als kenmerkend ingrediënt heeft. Wat je op de Duitse kerstmarkten ook veel zult zien is Lebkuchen. Deze koeken hebben wat weg van de Nederlandse peperkoek.

Warme snacks die je veel op de Duitse kerstmarkten terugziet zijn Reibekuchen (een soort aardappelkoeken) en natuurlijk ook worsten zoals braadworst en curryworst. De verschillende worsten hebben niets met Kerstmis of kerstmarkten te maken, maar behoren tot de favoriete snacks van Duitsers.