5 dingen die je moet weten over Kerstmis in Antwerpen

December is een zeer geliefde maand om Antwerpen te bezoeken. Dat heeft vooral te maken met de feeërieke sfeer die er dan in deze Belgische stad hangt. Antwerpen is sowieso al een populaire stad om te winkelen, maar in december is het echt druk in de vele winkels die Antwerpen telt. En dan is het ineens Kerstmis. Ook in Antwerpen wordt dit feest op allerlei manieren gevierd. Deels in familiekring, maar zeker ook in de stad zelf. Wil je Antwerpen bezoeken tijdens Kerstmis, dan is het handig als je goed op de hoogte bent van alles wat er dan in Antwerpen te doen is en hoe het zit met de openingsuren en sluitingsdagen.

Hier lees je de vijf dingen die je volgens ons moet weten over Kerstmis in Antwerpen.

1

België kent geen tweede kerstdag

In België is er maar één kerstdag en dat is 25 december. Men doet niet aan een tweede kerstdag, zoals we die in Nederland wel kennen. Dat betekent dat 26 december een bijna normale dag net als andere dagen is. Het grote verschil is dat Nederlanders tijdens hun tweede kerstdag massaal naar Antwerpen komen en dat redelijk wat Belgen wel vrij zijn, onder andere vanwege de kerstvakantie.

2

Antwerpen heeft een geweldige kerstmarkt

De kerstmarkt van Antwerpen is de grote publiekstrekker tijdens Kerstmis in Antwerpen. Ieder jaar wordt er in het historisch centrum van Antwerpen een groots opgezette kerstmarkt gehouden. De houten stalletjes hebben een winters thema. Je kunt er allerlei producten kopen die met Kerstmis of het winterseizoen te maken hebben. De kerstmarkt is zowel op 25 als op 26 december open vanaf het middaguur tot laat in de avond. Op kerstavond (24 december) sluit de kerstmarkt van Antwerpen eerder (meestal rond een uur of 6 in de avond).

3

Winkelen in Antwerpen

Op 25 december zijn vrijwel alle winkels in Antwerpen gesloten. Dit is een officiële feestdag. Misschien dat een enkele toeristische winkel of minimarkt zijn deuren wel opent op eerste kerstdag, maar als je serieus wilt komen winkelen dan is er alleen de eerder genoemde kerstmarkt. Op 26 december zijn de winkels in Antwerpen gewoon open. Als deze dag op een zondag valt, dan hangt het er van af of ze van 26 december wel of geen koopzondag gemaakt hebben.

4

Volle parkeergarages

Ga je tijdens Kerstmis met de auto naar Antwerpen en moet je je auto parkeren in Antwerpen? Dan loop je de kans dat er sprake is van volle parkeergarages en vastgelopen toegangswegen. Dit geldt vooral voor 26 december. Hoe beter het weer, des te drukker het zal zijn. Wil je verkeersdrukte en parkeerellende voorkomen? Dan heb je drie opties: kom vroeg, parkeer je auto op een P+R parking aan de rand van de stad of kom per trein. Je kunt je treinkaartje naar Antwerpen simpel online regelen via NS International.

5

Activiteiten en attracties

Tijdens Kerstmis valt er nog meer te beleven in Antwerpen. Het exacte programma verschilt van jaar tot jaar. Natuurlijk is er de hierboven vermelde kerstmarkt. Erg populair is de schaatsbaan die iedere winter in Antwerpen aangelegd wordt. Deze tijdelijke ijspiste staat altijd vlak bij de kerstmarkt, in het hart van historisch Antwerpen. Tegen betaling kun je hier schaatsen op het kunstijs. Dat mag met eigen schaatsen. Wie die niet bij zich heeft, die kan tegen een kleine meerprijs schaatsen huren.

Het bij de Schelde opgestelde reuzenrad is een andere attractie die je tijdens Kerstmis in Antwerpen kunt bezoeken. Tot slot wordt er vaak ook aan de jongere kinderen gedacht. Hoe ze dat precies doen, verschilt van jaar tot jaar.