5 dingen die je moet weten over het Vermeer Centrum Delft

Johannes Vermeer is een van de bekendste en grootste Nederlandse schilders uit de zeventiende eeuw. Deze kunstschilder is geboren in Delft en heeft daar tot aan zijn dood gewoond en gewerkt. Bij de naam Johannes Vermeer denk je meteen aan het schilderij van het Meisje met de parel, ook wel bekend als de “Mona Lisa van het Noorden”. De 17e-eeuwse interpretatie van een gewoon meisje dat de toeschouwer subliem aankijkt vanuit een mysterieuze zwarte achtergrond met haar glanzende parel is een iconische figuur geworden in de Nederlandse kunst van de Gouden Eeuw. Zijn meesterschap van kleur en licht hielp ons, buiten het tijdperk van de kunstenaar, een onnavolgbaar inzicht te krijgen in de levensstijl van zijn historische tijd. Vermeers gehele artistieke carrière richtte zich op het verkennen van de momenten van het dagelijks leven.

Op een steenworp afstand van zijn geboortehuis in Delft kun je het Vermeer Centrum Delft bezoeken. De permanente tentoonstelling over het leven en werk van Vermeer is gevestigd in het historische pand van het voormalige Sint-Lucasgilde. Hier kun je kennis maken met de kunstenaar Vermeer, zijn schilderijen en de technieken die hij gebruikte.

Op de officiële website van het Vermeer Centrum Delft lees je alles over dit interessante museum en wat er te zien is. Wij beperken onszelf zoals altijd tot de 5 dingen die je moet weten, dit keer over het Vermeer Centrum Delft.

1

Reproducties van alle schilderijen

Het Vermeer Centrum Delft heeft geen enkel origineel schilderij van Johannes Vermeer in hun collectie. De meesterwerken van Vermeer hangen verspreid over topmusea die wereldwijd te vinden zijn, zoals de National Gallery of Scotland, het Metropolitan Museum of Art in New York en het Rijksmuseum in Amsterdam.

In het Vermeer Centrum heb je wel de mogelijkheid om reproducties van alle schilderijen van Vermeer in één museum te zien. De beleving is wel anders dan wanneer je de combinatie van olieverf op doek te zien krijgt.

Het Meisje met de parel, zijn beroemdste werk, is op ongeveer tien kilometer afstand vanaf het Vermeer Centrum in het echt te bewonderen. Dit schilderij is te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

2

Entree en openingstijden

Het Vermeer Centrum Delft is alle dagen van de week geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Het museum is op 25 december gesloten vanwege Kerstmis.

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt momenteel € 12,00. Kinderren tot en met 11 jaar mogen gratis naar binnen, net als houders van een Museumjaarkaart. Ben je 12 t/m 17 jaar, dan betaal je de helft. Voor studenten geldt er een kortingstarief van € 9,00.

3

Gratis audiogids

Iedere bezoeker mag gratis gebruik maken van een audiogids. Deze audiogids ontvang je bij de kassa en leg je na afloop in de daarvoor bestemde bak. Het kastje werkt simpel: richt hem op de daarvoor bestemde bordjes op de muur en je krijgt de daarmee corresponderende tekst in jouw taal te horen.

4

Bekijk de film

De tour door het Vermeer Centrum Delft begint op de benedenverdieping (-1). Hier krijg je in chronologische volgorde al zijn schilderijen te zien. Vergeet niet om eerst de film te kijken die bij binnenkomst van de ruimte getoond wordt. De gehele video duurt 6 minuten en geeft je een helder beeld van wie Vermeer was, hoe hij werkte en wat zijn relatie met Delft was.

5

Uitleg

In het Vermeer Centrum Delft worden een aantal zaken uitgelegd rondom de werken van Vermeer. Zo kun je de materialen zien waar Vermeer zijn kleuren maakte, zie je welke lichttechnieken Vermeer gebruikte en kun je zien hoe Vermeer perspectief in zijn schilderijen aanbracht. Interessant is de expositie op de tweede verdieping waar uitleg gegeven wordt over de symboliek in de schilderijen in relatie tot het onderwerp liefde.