5 dingen die je moet weten over het Kykkosklooster

Het Kykkosklooster wordt als het mooiste klooster van Cyprus beschouwd en mag tot de top 10 bezienswaardigheden van het eiland gerekend worden. De ligging ver van de grote badplaatsen af weerhoudt toeristen er niet van om de rit naar dit kleurrijke klooster te maken. Het klooster van Kykkos is gewijd aan Panagia (de Maagd Maria) en bevat een van de drie iconen die worden toegeschreven aan Agios Loukas, de apostel en evangelist. Het klooster is een van de rijkste en mooist versierde kloosters in Cyprus. Toeristen bezoeken het Kykkosklooster met busladingen tegelijk.

Het klooster werd gesticht tussen de 11e-12e eeuw na Christus tijdens het bewind van keizer Alexios Komnenos I (1081-1118 na Christus). Omdat het complex herhaaldelijk werd verwoest door branden en aardbevingen, dateert het huidige kloostercomplex uit de 19e en 20e eeuw. De meeste fresco’s en mozaïeken in de kloostergangen zijn in de jaren negentig van de afgelopen eeuw gemaakt. Dat verklaart meteen waarom ze er zo schitterend uitzien.

1

Zo kom je er

Het handigste is als je een huurauto ter beschikking hebt. Je kunt dan een dagje er voor uit trekken om het Kykkosklooster te bezoeken en te genieten van de bergdorpen en uitzichten in het Troodosgebergte. De rit naar het Kykkosklooster gaat altijd over vrij steile en bochtige bergweggetjes. Het klooster ligt op een hoogte van 1318 meter. Vanuit Paphos of Limasol duurt de rit ongeveer 1 uur en drie kwartier. Vanuit Ayia Napa ben je bijna twee en een half uur kwijt.

2

Gratis parkeren

Je kunt gratis parkeren rondom het Kykkosklooster of op het parkeerterrein dat iets verderop ligt. Als je daar parkeert, dan kun je meteen in een van de winkeltjes tal van lokaal geproduceerde lekkernijen, gebruiksvoorwerpen en kunstnijverheid kopen. Tegenover de ingang van het klooster kun je drankjes en snacks kopen. In het winterseizoen zijn de winkels en kraampjes mogelijk gesloten.

3

Kledingvoorschrift

Je hoort ‘gepast gekleed’ te gaan om het Kykkosklooster te bezoeken. Dat betekent in ieder geval geen blote schouders, geen blote navels, geen diepe decolletés en geen korte broeken, rokken of jurkjes.

Toen wij het Kykkosklooster bezochten en ons aan de kledingregels hielden, viel het ons op hoeveel mannen en vrouwen we in korte broeken door het klooster zagen lopen. De vraag is dus of je er op aangesproken wordt of de toegang zelfs geweigerd kan worden. Het advies is om je gewoon aan de regels te houden, al is het alleen al vanuit respect.

4

Gratis entree

Je kunt het Kykkosklooster helemaal gratis bezoeken. Er wordt geen entreegeld gevraagd en je hoeft je nergens aan te melden. Wil je het kloostermuseum bezoeken? Dan moet je wel betalen. Het entreegeld voor het museum bedraagt op het moment van schrijven 5 euro per persoon.

5

Fotograferen en filmen

Je mag op de meeste plekken binnen en rond het Kykkosklooster vrij fotograferen en filmen. Er zijn twee plekken waar het maken van foto’s en video’s niet toegestaan is. Het is in het museum verboden om te fotograferen of te filmen. Wat echt jammer is, is dat je op de indrukwekkendste plek van het klooster ook niet mag fotograferen of filmen. Dat is in de prachtig gedecoreerde kloosterkerk.