5 dingen die je moet weten over het Koninklijk Paleis van Sevilla

Als je een stedentrip naar Sevilla maakt, dan mag een bezoek aan het Koninklijk Paleis van Sevilla eigenlijk niet ontbreken. Het Alcázar Real de Sevilla is de absolute nummer één bezienswaardigheid van Sevilla. Sommigen menen dat het Kathedraal van Sevilla op de eerste plaats moet staan als je het hebt over de hoogtepunten van Sevilla, maar wij zijn het daar niet mee eens. Het unieke aan het Koninklijk Paleis van Sevilla is de bijzondere mix van architectonische stijlen. Hierdoor verandert een bezoek aan het Real Alcázar aan een ontdekkingsreis door verschillende werelden, die ieder hun eigen tijdperk binnen de stad Sevilla vertegenwoordigen. Het Real Alcázar is door zijn uiterlijk een geliefde plek voor film- en televisieopnamen. Zo zijn er opnames voor de hitserie Game of Thrones opgenomen en is het paleis ook het decor geweest voor scenes van speelfilms zoals Lawrence of Arabia (1962) en Kingdom of Heaven (2005).

Op het internet is voldoende informatie te vinden over het Real Alcazar van Sevilla. Zo zijn er tal van sites die je alles vertellen over de geschiedenis, wat er te zien is en hoe je tickets kunt kopen. Over dat laatste zijn ze overigens niet altijd helemaal eerlijk. Geregeld word je naar (duurdere) partners verwezen in plaats dat je de volledige informatie krijgt. Wij vertellen je hier wel alles wat je moet weten over het Koninklijk Paleis van Sevilla en het bezoeken van deze topattractie.

1

Het eerlijke verhaal over de tickets

Je kunt het Koninklijk Paleis van Sevilla alleen bezoeken als je entreetickets gekocht hebt. Tegenwoordig zijn er alleen maar tickets met tijdslot te verkrijgen. Die kun je vooraf online kopen of je kunt ze ter plaatse bij het ticketkantoor van het Real Alcázar kopen. In tegenstelling tot veel andere attracties en bezienswaardigheden is ter plaatse kopen het voordeligste. Wie online via de officiële site koopt, die betaalt een euro servicetoeslag. Bij commerciële aanbieders zoals tiqets.com en getyourguide wordt er ook een toeslag berekend. Die hebben wel als voordeel dat je behalve met creditcard ook met iDeal kunt betalen en dat je annuleringsopties hebt.

Kies je voor de zekerheid van een tijdslot of ga je voor de goedkoopste optie? Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal kaarten per tijdslot ter beschikking is. In drukkere periodes en vooral voor de populaire tijdstippen betekent dit dat vooraf je kaarten regelen beter is. Hoef je niet direct naar binnen, dan kun je de gok nemen en bij het loket kijken voor welk tijdstip er nog tickets beschikbaar zijn.

2

Zo kom je er

Het Koninklijk Paleis van Sevilla ligt in het hart van Sevilla. De entree zit bij de Plaza del Triunfo. De toegang is via de Puerto del León. Voor het ticketkantoor moet je de ommuurde Plaza del Patio de Banderas oplopen. Dit is het enige tot het paleis behorende deel dat vrij toegankelijk is. Kom je met de taxi? Die kan je bijna naast de Puerto del León afzetten.

Met de auto kun je lastig tot aan de entree van het Koninklijk Paleis van Sevilla komen. De dichtst bijgelegen parkeergarage is Parking Avenida Roma. Van daaruit is het 350 meter lopen tot de entree van het paleis. Gebruik je de tram van Sevilla? Stap dan uit bij de halte ‘Archivo de Indias’

3

Nog steeds in gebruik

Het Alcázar Real de Sevilla is nog steeds in gebruik als koninklijk paleis. De hoofdresidentie van de koninklijke familie is te vinden in Madrid. Enkele keren per jaar (meestal een of twee keer) verblijft Koning Felipe IV van Spanje in het Koninklijk Paleis van Sevilla. Hierdoor is het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog steeds als zodanig in gebruik is. De koninklijke vertrekken die door de koninklijke familie gebruikt worden, zijn niet voor het publiek toegankelijk.

4

Architectonische stijlen

Het zijn de Moren die ooit begonnen zijn met de bouw van het Alcázar Real de Sevilla. Nadat Alfons X Sevilla bevrijdde van de Moren, werd het paleis uitgebreid. Latere vorsten bouwden het complex nog verder uit. Hierdoor zie je verschillende architectonische stijlen terug in het Alcázar Real de Sevilla. De basis is de op de Moorse architectuur geïnspireerde Mudéjar-stijl. In de nieuwere delen van het Koninklijk Paleis van Sevilla bevatten gotische elementen en een duidelijk herkenbare Italiaanse renaissance-stijl.

5

Hoe lang heb je nodig?

Als je wilt dan kun je een bliksembezoek brengen aan het Koninklijk Paleis van Sevilla. Echte skip-the-line tickets bestaan niet meer. In de praktijk hoef je dankzij de tickets op basis van tijdslot zelden lang in de rij te staan om naar binnen te gaan. Iedereen moet na de ticketcontrole nog wel even door de veiligheidscheck heen. Dat levert soms een korte wachtrij op.

Voor de binnenvertrekken en patio’s heb je ongeveer een uur nodig. Het kan sneller. Wil je goede foto’s maken en daarbij proberen andere bezoekers niet op de foto te krijgen, dan kan de bezoektijd oplopen. Voor de prachtige koninklijke tuinen gebruiken de bezoekers gemiddeld een half uur. Je kunt hier meer tijd doorbrengen. Vind je het te warm (het kan in de zomer zeer heet worden in Sevilla), dan kun je je bezoek aan de tuinen inkorten.