5 dingen die je moet weten over het Fortaleza de Sagres

Het Fortaleza de Sagres is een eeuwenoud fort dat in het zuidwesten van Portugal staat. Het Fortaleza de Sagres (Fort van Sagres) heeft een belangrijke plaats in de Portugese geschiedenis, vooral in verband met de tijd van de grote ontdekkingsreizen. Het fort wordt vaak geassocieerd met Prins Hendrik de Zeevaarder (Infante Dom Henrique), die in de 15e eeuw een cruciale rol speelde in de vroege fase van de Portugese ontdekkingsreizen. Hij vestigde een navigatieschool in Sagres, waar veel beroemde ontdekkingsreizigers werden opgeleid. Het oorspronkelijke fort dateert uit de 15e eeuw, maar het werd door de eeuwen heen herbouwd en uitgebreid, vooral na de aardbeving van 1755 die veel schade aanrichtte.

Tegenwoordig is het Fortaleza de Sagres een populaire bezienswaardigheid in de Portugese regio Algarve. Het fort heeft niet alleen een historische betekenis, het biedt ook een mooi uitzicht op de bijzondere kust van de Algarve. Je hebt vanaf het fort ook uitzicht op het meer westelijk gelegen vuurtoren van Kaap Sint-Vincent.

Je kunt het Fortaleza de Sagres bezoeken. Hier beschrijven we de 5 dingen die je moet weten als je het Fortaleza de Sagres wilt gaan bezoeken.

1

Openingstijden en entree

Het Fortaleza de Sagres is alle dagen van de week geopend van 9:30 tot 17:30 uur. De laatste toegang is om 17:00 uur. Trek zeker een uur tot anderhalf uur uit als je alles wilt zien. In totaal loop je ruim 3 kilometer als de punt bij de vuurtoren meepakt.

Voor volwassenen betaal je 3 euro per persoon entreegeld. Studenten, jongeren en personen vanaf 65 jaar betalen de helft. Voor grote groepen wordt er een korting gehanteerd.

Het fort is gesloten op 1 januari, 22 januari, paaszondag, 1 mei en 25 december.

2

Gratis parkeren

Je kunt je auto, motor of camper gratis parkeren bij het fort. De parkeerplaatsen voor auto’s zijn verhard. Voor de campers is er een speciaal parkeerterrein zonder vaste vakindelingen. Ieder formaat camper moet hier gemakkelijk een plekjes kunnen vinden.

3

Niet het meest zuidwestelijke punt van Europa

Er bestaat soms verwarring over welk punt precies het zuidwestelijkste punt van Europa is: Fortaleza de Sagres of Kaap Sint-Vincent. Echter, geografisch gezien is Kaap Sint-Vincent (Cabo de São Vicente) het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa. Fortaleza de Sagres ligt iets ten oosten daarvan, op een nabijgelegen kaap genaamd Ponta de Sagres.

4

Geen horeca

Houd er bij het plannen van het bezoek rekening mee dat er geen horeca aanwezig is binnen het fort. Lekker even een lunch pakken kun je hier vergeten. Rond 12 uur naar binnen gaan is misschien geen goed idee als je al wat trek hebt.

Er is wel souvenirwinkel waar ze ook ijsjes verkopen en er staan drankautomaten bij de ingang, voor de entree. Voor een sanitaire stop kun je terecht in de toiletten achter de souvenirwinkel.

5

Tentoonstelling

Vrij snel nadat je de kassa gepasseerd bent zie je een later aan het fort toegevoegd gebouw staan. Hierin kun je een expositie over Portugese kolonisatie, scheepvaart en handelsroutes bezoeken. De toegang tot deze tentoonstelling is inbegrepen in je entreekaartje voor het fort. De onderhoudende en informatieve expositie biedt eerlijke info, waarbij ook het onderwerp slavernij niet geschuwd wordt. De infopanelen zijn in het Portugees en het Engels opgesteld.