5 dingen die je moet weten over het Castelo de São Jorge

Het Castelo de São Jorge is het bekendste kasteel van Lissabon. Dankzij de ligging op de hoogste heuvel van de stad is deze oude burcht vanaf veel plekken in het centrum zichtbaar. Andersom is het Castelo de São Jorge een uitstekende plek om over de stad zelf uit te kijken. Volgens de geschiedkundigen zouden er waarschijnlijk al eeuwen voor het begin van onze jaartelling mensen gewoond hebben op deze heuvel. Het kasteel is jarenlang in handen van de Moren geweest. Nadat koning Alfonso Henrique het kasteel in 1147 heroverde op de moslims. In 1255, toen Lissabon de hoofdstad van Portugal werd, kreeg het Castelo de São Jorge de status van koninklijk paleis. Dat is het kasteel tegenwoordig niet meer. In 1755 werd het Castelo de São Jorge zwaar beschadigd door de aardbeving die Lissabon toen trof. In 1840 vond er een grootschalige renovatie plaats.

Tegenwoordig behoort het Castelo de São Jorge tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon. Dagelijks komen er honderden tot soms wel duizenden mensen door de toegangspoort van het Castelo de São Jorge om het kasteel, de archeologische opgravingen en het uitzicht te bewonderen.

1

Beste uitzicht op Lissabon

Dankzij de hoogteverschillen heb je in Lissabon verschillende goede uitzichtpunten (miradouros). Maar eerlijk is eerlijk: een beter uitzicht dan vanaf het Castelo de São Jorge heb je niet. Dat is vooral te danken aan de ligging en de hoogte. Je kunt van hieruit verschillende kanten van de stad zien liggen. De andere uitzichtpunten in Lissabon zijn wat meer beperkt tot een deel van de stad.

2

Gratis entree met de Lissabon Card

Tot en met 31 maart 2024 heb je er voor het Castelo de São Jorge niets aan als je een Lisboa Card (Lissabon Card) aangeschaft hebt. Je moet gewoon de volle mep entree betalen om toegang tot het Castelo de São Jorge te krijgen. Dus geen gratis entree en ook geen korting met de Lisboa Card.

Vanaf 1 april 2024 heb je met een Lisboa Card wél gratis toegang tot het Castelo de São Jorge. Hiermee wordt deze stadspas voor Lissabon nog aantrekkelijker.

Heb je geen Lisboa Card en wil je van een vergelijkbaar panoramisch uitzicht genieten zonder ervoor te hoeven betalen? Ga dan naar het wat noordelijker gelegen Miradouro da Senhora do Monte. Bijkomend voordeel is dat je van hieruit ook een fantastisch uitzicht hebt op het Castelo de São Jorge.

3

Ideale plek om vliegtuigen te spotten

Het Castelo de São Jorge is de ideale plek om in Lissabon vliegtuigen te spotten. Dat is te danken aan de combinatie van hoogteligging en de ligging ten opzichte van de aanvliegroute van vliegtuigen op het internationale vliegveld van Lissabon. Vanaf de westelijke kant van het kasteel heb je een vrij uitzicht op de overvliegende vliegtuigen. Om ze wat meer gedetailleerd te zien of op foto vast te leggen, is een verrekijker of goede telelens nodig.

4

Beste moment om te bezoeken

Als je rekening houdt met de stand van de zon, dan zijn is de ochtend het beste moment om van het uitzicht op de stad te genieten en deze zonder tegenlicht op foto of video vast te kunnen leggen. Kom je vlak na openingstijd dan heb je de rust die er dan nog heerst als bonus bij. Het wordt drukker naarmate de ochtend vordert. In de zomer heb je als bijkomend voordeel dat het in de ochtend nog niet zo warm is. Je loopt in het Castelo de São Jorge grotendeels in de open lucht.

Het einde van de dag is een ander uitstekend moment om het Castelo de São Jorge te bezoeken. Je kunt vanaf de kasteelmuren de zon boven de stad onder zien gaan. Let er wel op dat de zonsondergang binnen de openingstijden van het kasteel valt.

5

Zo kom je er

Er zijn tal van manieren om bij het Castelo de São Jorge te komen. Vanwege de ligging op een heuvel zullen je altijd omhoog moeten. Dat kan prima te voet, maar het is best een pittige wandeling. Je kuiten krijgen het op sommige stukken te verduren. Je kunt ook met de bus naar boven gaan. Buslijn 737 brengt je vrijwel tot aan de entree. Een door toeristen veel gebruikte vorm van transport is de historische tram 28. Je moet dan nog wel een paar minuten lopen. Tot slot zijn er de tuktuks, taxi’s en soortgelijke diensten die je naar boven kunnen brengen.